Retro Stories

Όταν ο Παναθηναϊκός απέρριψε τον Ρανταμέλ Φαλκάο το πρώτο καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας!

Όταν ο Παναθηναϊκός απέρριψε τον Ρανταμέλ Φαλκάο το πρώτο καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας!
Καλοκαίρι του 2008, ο Παναθηναϊκός ζει τις πρώτες στιγμές της πολυμετοχικότητας έχοντας ένα τεράστιο ταμείο από τα χρήματα που είχαν μπει για να εξαγοραστούν οι μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη! Έτσι έκανε πολλές μεταγραφές, αλλά μία που δεν… έγινε εκείνη του Φαλκάο μνημονεύεται ακόμα!

Πολλοί ποδοσφαιριστές, πριν εξελιχθούν σε σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς βρέθηκαν ένα βήμα από τα μέρη μας. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο Ρανταμέλ Φαλκάο που έφτασε μια «ανάσα» από τον Παναθηναϊκό

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν οι Έλληνες παράγοντες δεν φημίζονταν για το… κοφτερό τους μάτι, όσον αφορά τις μεταγραφικές υποθέσεις.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που θα μπορούσε να καταλήξει στον Παναθηναϊκό όταν τον  πρότεινε ο Γιάτσεκ Γκμοχ είναι κλασσική περίπτωση ή ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν το 1995 που ο πατέρας του ο οποίος είχε αγωνιστεί στην Ελλάδα τον έφερε στον Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο τότε τεχνικός του ΠΑΟ τον ήθελε αλλά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αρνήθηκε εκείνη την εποχή να ρισκάρει πάνω σε ένα νέο παιδί το οποίο λίγα χρόνια αργότερα είχε εκτοξεύσει την αξία του αγωνιζόμενος στην Ιταλία! Μία λιγότερο γνωστή περίπτωση, αλλά απόλυτα διασταυρωμένη κάνει λόγο για την πρόταση που είχε στα χέρια του ο Παναθηναϊκός να πάρει τον Ανχέλ Ντι Μαρία πριν γίνει γνωστός με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνούσε το ενάμισι εκατομμύριο δολάρια ωστόσο απορρίφθηκε από κάποιον παράγοντα!

Οι περιπτώσεις είναι αρκετές και δεν αφορούν μόνο τον Παναθηναϊκό, αλλά εκείνη του Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος είχε πλησιάσει πολύ κοντά  στους «πράσινους», ξεχωρίζει.

1_Radamel-Falcao.jpg

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, εμβληματική φυσιογνωμία του συλλόγου τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, γνώστης όσο ελάχιστοι της αγοράς της Λατινικής Αμερικής, είχε αναλάβει χρέη σκάουτερ για λογαριασμό του «τριφυλλιού».

«Ήμουν υπεύθυνος για την αγορά της Νότιας Αμερικής. Έμενα τέσσερις μήνες στην Ελλάδα και τέσσερις στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες, όπου έβλεπα αγώνες από διαφορετικά πρωταθλήματα» θυμάται! Το 2008 έγινε μια μεγάλη αλλαγή στον Παναθηναϊκό. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη πούλησε ένα μεγάλο ποσοστό και αποχώρησε από τη διαχείριση του συλλόγου ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια. Ο Αντρέας Βγενόπουλος, μπροστάρης σε εκείνη την επανάσταση εναντίον της οικογένειας Βαρδινογιάννη οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι και ο Νίκος Πατέρας ανέλαβαν να φέρουν τον σύλλογο στην επόμενη μέρα αλλά τα επόμενα χρόνια αυτή η συνύπαρξη δεν προχώρησε!

Ανακοινώθηκε πάντως εκείνο το καλοκαίρι ότι ο προϋπολογισμός θα ανερχόταν σε δεκάδες εκατ. ευρώ και ήθελαν να ψάξουν για… αστέρια! 

Το καλοκαίρι του 2008, ο Ρότσα βολιδοσκοπώντας διάφορες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών ξεχώρισε εκείνη του Ρανταμέλ Φαλκάο. Έχοντας αντιληφθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού, πρότεινε χωρίς χρονοτριβή τον «killer» που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν ακόμα στη Ρίβερ Πλέιτ. Μάλιστα, την ίδια περίοδο, κατόρθωσε να κλείσει υπό άκρα μυστικότητα προφορική συμφωνία μαζί του. Η τιμή του ανερχόταν σε ποσό 6  εκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις το ελληνικό κλαμπ είχε τη δυνατότητα να κάνει δικό του το 50% των δικαιωμάτων του! Αυτό ήταν και το κλειδί που χάλασε όλη την συμφωνία από τη στιγμή που η διοίκηση του συλλόγου δεν ενέκρινε να δοθούν περισσότερα χρήματα ώστε να αποκτηθεί ο παίκτης, συνεπώς θα χρειαζόντουσαν 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ο περί ου ο λόγος, από τότε σεσημασμένος γκολτζής, δεν εμφανιζόταν καθόλου αρνητικός στην προοπτική της ελληνικής ομάδας, μολονότι, όπως διεμήνυε, δεσμευόταν με συμβόλαιο από τους «εκατομμυριούχους».

«Φυσικά η συγκεκριμένη πρόταση με απασχολεί» δήλωνε σε ΜΜΕ της Αργεντινής ο Κολομβιανός άσος.

«Γνωρίζω για την πρόταση του Παναθηναϊκού, όμως θέλω να τη μελετήσω περισσότερο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει παρουσιάσει θεαματική βελτίωση τα τελευταία χρόνια και φυσικά η συγκεκριμένη πρόταση με απασχολεί, παρότι είμαι καλά στην Ρίβερ Πλέιτ», δήλωνε στον Τύπο αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών.

thumbnail_ΡΑΔΑΜΕΛ_ΦΑΛΚΑΟ_ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.jpg

Αν και κανείς δεν αμφισβητούσε την ποδοσφαιρική του αξία και το ταλέντο του στο «τριφύλλι», προπονητής του οποίου είχε αναλάβει ο Χενκ Τεν Κάτε, ένα «αγκάθι» παρέμενε στην υπόθεση.

Ο «Τίγρης» (σ.σ. το παρατσούκλι του Φαλκάο) είχε μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως πάρα πολλοί παίκτες στη Λατινική Αμερική όπου εμπλέκονται διάφοροι στην αγορά τους και έχουν ο καθένας από ένα μικρό ποσοστό.   

«Ο Φαλκάο γνωρίζει ότι λήγει σύντομα το συμβόλαιό του και γι’ αυτό θέλει να πείσει την διοίκηση της Ρίβερ Πλέιτ για την ανανέωσή του με τις εμφανίσεις του. Έχει επίγνωση όμως και για την επιμονή του Παναθηναϊκού από την Ελλάδα», ανέφερε εκείνο το διάστημα η «Clarin». Από την πλευρά του ο περί ου ο λόγος με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ole» έριχνε το… μπαλάκι στη τότε ομάδα του και την πλευρά των «πρασίνων». Υπογράμμιζε ότι: «Δεν εξαρτάται από μένα».

Σημαντικό ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας έδινε αυξημένες πιθανότητες να μετακομίσει στη χώρα μας ο Κολομβιανός, αφού παρουσίαζε βάσει του δημοσιεύματος τάσεις φυγής. «Δεν είναι ικανοποιημένος από την ως τώρα κατάσταση στην ομάδα, αλλά, εκτός του ότι ο Παναθηναϊκός έχει καταθέσει δελεαστική προσφορά, σκέφτεται το μέλλον του».

Ο τότε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Κώστας Αντωνίου ήρθε σε προφορική συμφωνία με τον παίκτη πριν μεταφέρει την είδηση στην διοίκηση πως με τα 6 εκατομμύρια ο Παναθηναϊκός θα αποκτούσε το 50 % και θα μπορούσε στο μέλλον να βγάλει αρκετά χρήματα εάν φεύγοντας ο Φαλκάο για μια μεγάλη ομάδα του εξωτερικού και ένα άλλο πρωτάθλημα κόστιζε 20 ή 25 εκατομμύρια δολάρια! Την ίδια περίοδο όμως στην διοίκηση του Παναθηναϊκού κυριαρχούσαν αντίρροπες τάσεις και δεν δόθηκε ποτέ το πράσινο φως!

item_3_5819.jpg

Αντί για Φαλκάο… Ροντρίγκο Σόουζα

Τελικά ο Φαλκάο έγινε…  Ροντρίγκο Σόουζα για περίπου 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι περισσότεροι φίλοι της ομάδας δεν αναπολούν το πέρασμά του. Από τις 13 Αυγούστου ως τις 29 Οκτωβρίου 2008 πρόλαβε να παίξει σε οκτώ ματς προτού αποχωρήσει αλλά ο Αντώνιου κατάφερε να τον πουλήσει 2,5 εκατομμύρια μειώνοντας τη ζημιά στο ελάχιστο!

Ο Παναθηναϊκός πάντως έφερε το επόμενο καλοκαίρι τον Τζιμπρίλ Σισέ που κόστισε 6 εκατομμύρια ευρώ, είχε βοηθήσει αφάνταστα την ομάδα να πάρει ένα Νταμπλ και κάποια στιγμή πουλήθηκε στην Λάτσιο με 4 εκατομμύρια όταν άρχισαν το 2011 τα προβλήματα στην διοίκηση των πράσινων!

Ο Ρανταμέλ Φαλκάο υπέγραψε στην Πόρτο και τη συνέχεια βέβαια τη θυμούνται άπαντες. Εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό του λίγο πριν το Μουντιάλ του 2014. Από εκεί και μετά δεν μπόρεσε να ξαναγίνει ποτέ ο… γνωστός Φαλκάο!

Παναγιώτης Ιωάννου 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0