Retro Stories

Η «χρυσή πεντάδα» του Πανελλήνιου στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στα Κύπελλα Ευρώπης!

Η «χρυσή πεντάδα» του Πανελλήνιου στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στα Κύπελλα Ευρώπης!

Ο Πανελλήνιος αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικότερους συλλόγους στην Ελλάδα, ώστε να προοδεύσει ο αθλητισμός στα μέρη μας και η «χρυσή πεντάδα» του '50 που είχε δημιουργήσει ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα στο μπάσκετ που συμμετείχε σε ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Σχετικά Άρθρα

Ο Πανελλήνιος ανέκαθεν διέθετε μία αξιοζήλευτη ομάδα στο στίβο, όμως και στο μπάσκετ έχει ισχυρό παρελθόν. Μπορεί πλέον να μην περιτριγυρίζεται από την... αίγλη και τη χρυσή σκόνη που είχε συνηθίσει, παλεύοντας πλέον στα «κύματα» των μικρών κατηγοριών, όμως τις προηγούμενες δεκαετίες είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο ερώτημα για το ποια ελληνική ομάδα πάτησε πρώτη το πόδι της σε παρκέ ευρωπαϊκής διοργάνωσης, λίγοι, ειδικότερα οι νεότεροι, θα θεωρούσαν ότι η απάντηση είναι οι "Ολυμπιονίκες". Κι όμως ο Πανελλήνιος στις 30 Μαρτίου του 1958 θα πάρει το βάπτισμα του πυρός και θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την Ελλάδα σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως το τότε νεοσύστατο τουρνουά, Κύπελλο Πρωταθλητριών, το οποίο στη συνέχεια θα μετονομαστεί σε Εuroleague.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποίησε το ντεμπούτο της την αγωνιστική περίοδο 1957-1958 και έδινε την ευκαιρία στις πρωταθλήτριες ομάδες της Ευρώπης να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Την προηγούμενη σεζόν η ομάδα από την Κυψέλη κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος, επικρατώντας του Ολυμπιακού σε μπαράζ στο Παναθηναϊκό Στάδιο με 62-60.

pane.jpg

Αυτό το πρωτάθλημα έμελλε να είναι και το τελευταίο του Πανελληνίου μέχρι και σήμερα, ενώ τη δεκαετία του '50 είχε δημιουργήσει μία υπερομάδα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός των τριών πρωταθλημάτων (1953, 1955, 1957) που πανηγύρισε εκείνη τη... χρυσή δεκαετία.

H "χρυσή πεντάδα" του Πανελληνίου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν κατέχει μόνο τον τίτλο της πρώτης ελληνικής ομάδας που πήρε μέρος σε ευρωπαϊκό Κύπελλο αλλά και την ταμπέλα της πρώτης... Dream team εντός συνόρων. Τα παιδιά του Νίκου Νησιώτη τη δεκαετία του '50 μετρούσαν τρία πρωταθλήματα και χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυριαρχίας τους ήταν το γεγονός ότι το 1953 έφτασαν στο τρόπαιο αήττητοι. Το απόλυτο αφεντικό των εγχώριων διοργανώσεων είχε σαρώσει όλα τα διεθνή τουρνουά της εποχής, όπως το Σαν Ρέμο, το οποίο ισοδυναμούσε τότε με το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

stefa.jpg

Με βάση την εικόνα του Πανελληνίου, πολλοί υποστήριζαν ότι σε περίπτωση που είχε ιδρυθεί κι επίσημα κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο Πανελλήνιος θα είχε στην τροπαιοθήκη του αρκετούς τίτλους και θα είχε «χτίσει» την δική του δυναστεία.  Η αγωνιστική του εικόνα και η φανταστική του πορεία είχε προσελκύσει παράγοντες του εξωτερικού για να παρακολουθήσουν διά ζώσης τους Ρουμπάνη, Παπαδήμα, Χολέβα, Στεφανίδη και Μανιά.

Η περιπέτεια στην Ευρώπη είχε φτάσει για τον Πανελλήνιο, όπου επιθυμούσε να... διαδώσει το όνομά του και στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο. Στις 30 Μαρτίου του 1958 οι "Ολυμπιονίκες" υποδέχθηκαν την υπερδύναμη τότε του ρουμανικού μπάσκετ, την Στεάουα Βουκουρεστίου. Οι φιλοξενούμενοι τότε, μόλις έξι χρόνια μετά την ίδρυσή τους, διέθεταν στο δυναμικό τους αθλητές αναγνωρισμένης αξίας. Ο λόγος για τους Μιχάι Νέντεφ, Αλεσάντρου Φόντορ, Εμίλ Νικουλέσκου, Ιοάν Τεστιμπάν, Αντρέι Φόλμπερτ και Ίον Ντινέσκου.

Όμως και οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν υστερούσαν στον τομέα του ταλέντου και της ικανότητας, καθώς διέθεταν αξιόλογους Έλληνες παίκτες, όπως τους Παναγιώτη Μανιά, Θέμη Χολέβα, Αριστείδη Ρουμπάνη, Γιώργο Μόσχο, Κώστα Παπαδήμα, Μίμη Στεφανίδη, Αντώνη Χρηστέα και στο «τιμόνι» της ομάδας βρισκόταν ο  πολύπειρος τεχνικός, Νίκος Νησιώτης.

panellinios_63.jpg

Αν και το προσπάθησε μέχρι τέλους να κοιτάξει στα... μάτια το «τέρας» που λεγόταν Στεάουα Βουκουρεστίου, τελικά ο Πανελλήνιος ηττήθηκε μπροστά σε περίπου 2.500 θεατές με σκορ 63-60. Το βάρος της επίθεσης κουβάλησαν περισσότερο οι Μίμης Στεφανίδης με 19 πόντους και Αντώνης Χρηστέας με 16 πόντους αντίστοιχα.

Η ρεβάνς πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αργότερα (13/4) και είχε την ίδια κατάληξη, με τη διαφορά του σκορ στους τρεις πόντους και τον Πανελλήνιο στη θέση του ηττημένου, καθώς η Στεάουα επικράτησε με 75-72 και τον απέκλεισε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

uuu_1.jpg

Η αποστολή των παικτών του Νίκου Νησιώτη είχε δυσκολέψει σημαντικά πριν ακόμη από την έναρξη του αγώνα, καθώς τέθηκαν νοκ άουτ λόγω τραυματισμού οι Ρουμπάνης, Μανιάς και Παπαδήμας. Όμως για ακόμη ένα παιχνίδι ο Χρηστέας και ο Στεφανίδης ήταν εκθαμβωτικοί, καθώς σημείωσαν 37 και 22 πόντους αντίστοιχα και πέτυχαν περισσότερους από τους μισούς πόντους ολόκληρης της ομάδας.

(30/3/58) Πανελλήνιος - Στεάουα Βουκουρεστίου 60-63

Πανελλήνιος (Νίκος Νησιώτης): Χολέβας 3, Παπαδήμας 14, Στεφανίδης 19, Χρηστέας 16, Σακκέλης 6, Μαυρολέων 2.

Στεάουα Βουκουρεστίου (Κονσταντίν Χέρολντ): Φόλμπερτ 16, Νέντεφ 16, Φόντορ 17, Νεντέλεα 4, Νικουλέσκου 8, Πουσκάσου 2.

(13/4/58) Στεάουα Βουκουρεστίου - Πανελλήνιος 75-72

Στεάουα Βουκουρεστίου (Κονσταντίν Χέρολντ): Φόλμπερτ 19, Φόντορ 17, Νέντεφ 10, Νικουλέσκου 8, Πουσκάσου 2, Νεντέλεα 9, Προύντσου 4, Ραντουτσάνου 6, Έορντοχ, Ντινέσκου.

Πανελλήνιος (Νίκος Νησιώτης): Στεφανίδης 22, Χολέβας 8, Χρηστέας 37, Σακκέλης 3, Μόσχος 2, Μαυρολέων, Ιερεμιάδης, Καρβέλας, Καρακάσης, Λέκκας.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0