Basket Talk

Iωνικός: Στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» μετά από 37 χρόνια και την εποχή των Αλεξανδρίδη, Περτέση και Κατσικάρη!

Iωνικός: Στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» μετά από 37 χρόνια και την εποχή των Αλεξανδρίδη, Περτέση και Κατσικάρη!
Ο Ιωνικός είναι έτοιμος να φορέσει τα... καλά του για την Ευρώπη μετά από 37 ολόκληρα χρόνια και το «ΒΝ Sports» θυμάται την τελευταία φορά που oι Νικαιώτες βρέθηκαν σε παρόμοια συνθήκη για λογαριασμό του Κυπέλλου Κόρατς.
Σχετικά Άρθρα

Ο Ιωνικός μπορεί να μην θυμίζει τα περασμένα... μεγαλεία τα οποία βίωσε την μακρινή δεκαετία του ΄70 και '80, αλλά προσπαθεί να τοποθετήσει τα σωστά θεμέλια για να επιστρέψει άμεσα στις μεγάλες διακρίσεις και τους τίτλους. Η αρχή έγινε πέρυσι όπου προκρίθηκε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, ενώ φέτος ανέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη.

Για την ακρίβεια δήλωσε συμμετοχή στη διοργάνωση του FIBA Europe Cup και θα δώσει το παρών σε ευρωπαϊκό τουρνουά μετά από 37 χρόνια. Για να θυμηθούμε την τελευταία φορά που βρέθηκε σε ευρωπαϊκά παρκέ θα χρειαστεί να ανατρέξουμε την αγωνιστική περίοδο 1984-85, όπου οι διαφορές στα πρόσωπα της ομάδας και οι κανονισμοί του αθλήματος ήταν εντελώς διαφορετικοί.

ιοινικοσ.jpg

Εκείνη την περίοδο μόλις είχε προστεθεί η γραμμή του τριπόντου από τα 6.75 μέτρα και άλλαξε τις ισορροπίες στο μπάσκετ και τον τρόπο παιχνιδιού. Παράλληλα αρκετοί πρωταγωνιστές από εκείνη την ομάδα κατέχουν πλέον θέσεις προπονητών και στο ρόστερ υπήρχαν μόνο Έλληνες αθλητές και ούτε ένας ξένος παίκτης. Ο Ιωνικός τότε για δεύτερη μόλις φορά... άνοιγε τα φτερά του για την Ευρώπη (1984-85) και συγκεκριμένα για τον πρώτο προκριματικό γύρο στο Κύπελλο Κόρατς.

Η κληρωτίδα βρήκε τους Νικαιώτες απέναντι στην ισχυρή Χάποελ Χάιφα από το Ισραήλ, η οποία διέθετε στη φαρέτρα της παίκτες από τις ΗΠΑ, όπως τους Ρολάντ Χιούστον και Τζόναθαν Ντάλζελ. Το έργο του Ιωνικού έγινε ακόμη πιο δύσκολο, καθώς το προηγούμενο καλοκαίρι εκείνης της σεζόν ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποχώρησε μετά από 12 χρόνια παρουσίας στον "Πλάτωνα" για τον Άρη όπου μεγαλούργησε. Τη θέση του «Δράκου» προσπάθησε να καλύψει ο Κώστας Αλεξανδρίδης, ο οποίος πλέον διατηρεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον ΠΣΑΚ. Ο Αλεξανδρίδης τότε ήταν ένας... ιδιαίτερος σέντερ με έφεση στο σκοράρισμα, χρησιμοποιώντας δεκάδες διαφορετικούς τρόπους αποφυγής του αντιπάλου.

zzz_2.jpg

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων διεξήχθη στον "Πλάτωνα" στις 3 Οκτωβρίου του 1984 και ο Ιωνικός ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με σκορ 77-74. Πρώτος σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν ο Αλεξανδρίδης με 24 πόντους, ενώ από κοντά ακολούθησε μία ακόμη ιστορική μορφή του συλλόγου, ο Λάκης Περτέσης, με 19 πόντους. Ο άλλοτε παίκτης του Ιωνικού βρίσκεται ψηλά στις καρδιές των φίλων του συλλόγου και πλέον είναι υπεύθυνος του αθλητικού κέντρου της Νίκαιας.


Ο συγκεκριμένος αγώνας επεφύλασσε και ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, καθώς ο Γιώργος Καλαφατάκης, γνωστός σε όλους για την προπονητική του καριέρα στις δεκαετίες του '90 και του '00, ήταν ο πρώτος που ευστόχησε από τη γραμμή του τριπόντου στην Ελλάδα μετά τον κανονισμό που εφαρμόστηκε. Η δεύτερη αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε επί ισραηλινού εδάφους δεν εξελίχθηκε ιδανικά για τους Νικαιώτες, καθώς η Χάποελ Χάιφα έκανε ότι ήθελε και εξασφάλισε το δεύτερο ροζ φύλλο αγώνα με 112-74 και μαζί και την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κόρατς. Ο Λάκης Περτέσης (20 πόντοι) και ο Κώστας Αλεξανδρίδης (15 πόντοι) ήταν για ακόμη μία φορά οι διακριθέντες στο επιθετικό κομμάτι.

Σε εκείνο το σύνολο του Ιωνικού υπήρχε και ο πιτσιρικάς τότε, Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος είχε ενσωματωθεί στο σύλλογο σε ηλικία 15 ετών και έγινε σε εκείνο το ματς ο νεαρότερος Έλληνας παίκτης τότε (17 χρονών) που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ακόμη μία μεγάλη μορφή του μπασκετικού Ιωνικού που βρισκόταν σε εκείνη την ομάδα ήταν ο Κώστας Πετρίδης τον οποίο πρόδωσε η καρδιά του σε μικρή ηλικία.

Για την ιστορία οι πόντοι του Ιωνικού σε εκείνα τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά του ματς πριν αυτό της Τρίτης στο Βέλγιο με τη Μονς.

3/10/1984 Iωνικός - Χάποελ Χάιφα 74-77  
Κώστας Αλεξανδρίδης 24, Οδυσσέας Αντωνίου 6, Μιχάλης Αγγελίδης 2 Κώστας Πετρίδης 7, Γιάννης Γουργιώτης 3, Λάκης Περτέσης 19, Γιώργος Καλαφατάκις 9, Λάκης Τσικίμης 4, Βασίλης Νυδριώτης


10/10/1984 Χάποελ Χάιφα - Iωνικός 112-74  
Περτέσης 20, Αλεξανδρίδης 15, Σαρδάνης 11, Πετρίδης 9, Τσικίμης 7, Αγγελίδης 6, Καλαφατάκης 4, Κατσικάρης 2

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0