Πρόσωπα

Η χρονιά που ο Μέσι κατέκτησε την 8η Χρυσή Μπάλα και προσπέρασε τον... Πελέ των επτά κατακτήσεων!

Η χρονιά που ο Μέσι κατέκτησε την 8η Χρυσή Μπάλα και προσπέρασε τον... Πελέ των επτά κατακτήσεων!

Ο Λιονέλ Μέσι υπήρξε για ακόμη ένας έτος, μία από τις μορφές της χρονιάς, καθώς με βάση τα πεπραγμένα του με την φανέλα της Εθνικής Αργεντινής, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Μουντιάλ του Κατάρ, έκανε δική του την 8η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του, ξεπερνώντας τον επίτιμο πολυνίκη, Πελέ με 7 κατακτήσεις.

Τον Οκτώβριο, ο Λιονέλ Μέσι ολοκλήρωσε μία ονειρική ποδοσφαιρική χρονιά, καθώς η επιτροπή, αποφάσισε να αποδώσει στον Αργεντίνο την 8η Χρυσή Μπάλα της καριέρας του. Η διάκριση αυτή υπήρξε το «επιστέγασμα» ενός ανείπωτου ποδοσφαιρικού θριάμβου για το αργεντίνικο έθνος, θρίαμβος που αφορούσε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ με πρωταγωνιστή τον νυν παίκτη της Ίντερ Μαϊάμι.

Ο Αργεντίνος θρύλος με την 8η φετινή του κατάκτηση, κατέστη ο πλέον πολυβραβευμένος παίκτης του θεσμού, προσπερνώτας τον Πελέ, τον «επίτιμο» έως σήμερα πολυνίκη με επτά κατακτήσεις.

Μπορεί για κάποιον ή κάποιους η τελευταία πρόταση να ακούγεται λίγο περίεργη, καθώς ο Βραζιλιάνος «θρύλος» της Σάντος δεν τιμήθηκε ποτέ επίσημα με κάποια Χρυσή Μπάλα. Όμως αξίζει να σημειωθεί πως, αυτό συνέβη γιατί έως το 1995, η τιμή αυτή μπορούσε να αποδοθεί μονάχα σε Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Έκτοτε, ο προβληματικός αυτός όρος άλλαξε και υποψήφιοι για την κατάκτηση της Ballon d’Or μπορούσαν να είναι ποδοσφαιριστές οποιασδήποτε εθνικότητας.

Έχοντας στο νου την αλλαγή που συντελέστηκε, το France Football, δηλαδή το περιοδικό το οποίο εμπνεύστηκε το μακρινό 1956 την απονομή του βραβείου, αποφάσισε το 2016 πως ο Πελέ θα είχε κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο επτά φορές και πιο συγκεκριμένα για τα έτη, 1958, 1959, 1960, 1961,, 1963, 1964 και 1970. Μάλιστα προέβη σε σχετική επαναξιολόγηση, λαμβάνοντας την απόφαση να απονείμει στον Πελέ τιμητικά τους επτά τίτλους που δεν είχε λάβει έως τότε. Σε αυτή την ιδιότυπη λίστα των επίτιμων νικητών εισήλθαν κι άλλοι μη Ευρωπαίοι, όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα (2 φορές), ο Μάριο Κέμπες, ο Ρομάριο και ο Γκαρίντσα. Το περιοδικό τότε έσπευσε να δημιουργήσει μία νέα εμβληματική έκδοση απεικονίζοντας τον Βραζιλιάνο με τις επτά Χρυσές Μπάλες.

12403560_img20200925212226_jpega3b73b3644e722fb834e287c328078e6.jpg

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το επίτευγμα του Λιονέλ Μέσι είναι μυθικό, καθώς πλέον υπερτερεί του Πελέ για μία Χρυσή Μπάλα, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστής του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει για την ώρα παραμείνει καθηλωμένος στις πέντε κατακτήσεις.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0