Basket Talk

Ολυμπιακός: Ο «Play Offs» Γκος και η νίκη στο Game 1... φωνάζουν πρόκριση στο Final Four! (video)

Ολυμπιακός: Ο «Play Offs» Γκος και η νίκη στο Game 1... φωνάζουν πρόκριση στο Final Four! (video)

Η συνεισφορά του Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος στα Play Offs της EuroLeague είναι ανεκτίμητη και φάνηκε και για λογαριασμό του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Αυτή δεν είναι όμως η πρώτη φορά στην καριέρα του, που κάνει το step-up σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και σε συνδυασμό με τη νίκη των «ερυθρόλευκων» στο Game 1 υπάρχει ένα στατιστικό που... δείχνει Final Four!

Αποστολή εξετελέσθη στη Βαρκελώνη ακόμη κι αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα επιθυμούσε ιδανικά να κάνει το 0-2 ο Ολυμπιακός μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Ήταν δεδομένο πως η Μπαρτσελόνα θα «διάβαζε» καλύτερα το δεύτερο παιχνίδι των Play Offs της EuroLeague και δεν θα δεχόταν άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη.

Έτσι κι έγινε. Οι Καταλανοί έριξαν το βάρος τους στο physicality, έριξαν… ξύλο θα έλεγε κανείς και οι μάχες σώμα με σώμα έδιναν κι έπαιρναν. Σαφώς και η ομάδα του κόουτς Γκριμάου ήταν καλύτερα προετοιμασμένη, είχε μελετήσει το passing game των «ερυθρόλευκων» κι έτσι ήταν πολύ αποτελεσματική αμυντικά και ως αποτέλεσμα κι επιθετικά.

6204818.jpg

Η σειρά έχει ισοφαριστεί (1-1) και σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πράγματα θα κριθούν στο ΣΕΦ, όπου οι Πειραιώτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το 2/2 και να προκριθούν στο Final Four του Βερολίνου μπροστά στους φιλάθλους τους.

Νέα μέρα ξημέρωσε ήδη από το Σάββατο (27/04), ο Ολυμπιακός… πάτησε Αθήνα και το μυαλό βρίσκεται μονάχα στο επόμενο παιχνίδι. Ο κόουτς Μπαρτζώκας αποκόμισε σημαντικά εφόδια από τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια στη Βαρκελώνη που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη τελική φάση της διοργάνωσης.

Αρχικά, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος από το πρώτο ματς πάτησε… γκάζι. Ο 29χρονος Αμερικανός ήδη από τις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης έδειχνε να ανεβάζει τους ρυθμούς του με αποκορύφωμα φυσικά το νικηφόρο για τον Ολυμπιακό Game 1. Εκεί ο Γκος σημείωσε 15 πόντους με 2/4 τρίποντα, ενώ και στο δεύτερο ματς που ακολούθησε με την ήττα των Πειραιωτών συγκέντρωσε 10 πόντους με 2/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ και μία ασίστ.

Ήδη λοιπόν παρατηρούμε από αυτά τα παιχνίδι ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο του στην φετινή regular season που άγγιξε τους 8.4 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ ενώ είχε ποσοστό 39% στο τρίποντο έναντι του εκπληκτικού 66.7% που μέτρησε στο Game 1 και στο Game 2.

Βέβαια αυτή είναι μία κατάσταση στην οποία είναι άκρως συνηθισμένος ο γκαρντ του Ολυμπιακού, αφού από το 2021-22 που έκανε το ντεμπούτο του στην post season με την Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε με τους ανεβασμένους αριθμούς του πως αυτό είναι το αγαπημένο του χρονικό σημείο για να… φορτσάρει. Στα Play Offs τότε απέναντι στη Μακάμπι ανέβασε κατακόρυφα τα νούμερά του από 5.6 πόντους με ποσοστά 44.1% 2π., 28.3% 3π., 2.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ, σε 9.3 πόντους με ποσοστό 46.2% 2π.,  40% 3π., με 2.3 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περσινό συναπάντημα των Play Offs ανάμεσα σε Ρεάλ και Παρτίζαν όπου έγινε το… έλα να δεις; Εκεί με την σειρά να γέρνει επικίνδυνα υπέρ των Σέρβων μετά το 0-2 στη Μαδρίτη και με μία γεμάτη Stark Arena «κόλαση» Γκος με το κρύο… αίμα του στο τρίτο παιχνίδι έκανε την σπουδαιότερη εμφάνιση της καριέρας του με 23 πόντους και τρομερά κρίσιμα σουτ στην τέταρτη περίοδο κρατώντας τη Ρεάλ «ζωντανή» στη σειρά, μετά τη νίκη με 82-80. Τότε πάλι διπλασίασε σχεδόν τους αριθμούς του όντας από τους καθοριστικούς παίκτες που οδήγησαν τη «βασίλισσα» στην κατάκτηση της EuroLeague.

H… πίστα των Play Offs θα έλεγε κανείς πως είναι φανερά η αγαπημένη του Γκος και μένει να φανεί και στην πορεία της σειράς του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» κρατούν ένα σπουδαίο στατιστικό το οποίο αν επαληθευτεί θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο Final Four.

Συγκεκριμένα, από το 2009 που τα Play Offs διεξάγονται με αυτή την μορφή, δηλαδή της καλύτερης ομάδας σε πέντε παιχνίδια, κάθε φορά που ο Ολυμπιακός έχει νικήσει στο πρώτο παιχνίδι καταφέρνει να πάρει και την σειρά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Σιένα που τον έβγαλε εκτός Final Four το 2011 με 3-1.

Από το 2009 οι Πειραιώτες διατηρούν το 7-1 υπέρ τους όταν προηγούνται στο Game 1 μένει να επιβεβαιώσουν το στατιστικό!

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0