Μουντιάλ 2022

Σενεγάλη 2002: Τα «λιοντάρια της Τερανγκά», που λύγισαν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου, Γαλλία! (video)

Σενεγάλη 2002: Τα «λιοντάρια της Τερανγκά», που λύγισαν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου, Γαλλία! (video)
Η θρυλική πορεία της Σενεγάλης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, έως τις οκτώ καλύτερες ομάδες του πλανήτη! Τότε που οι Ντιόπ, Ντιούφ και Καμαρά, «υπέταξαν» τη Γαλλία των Ζιντάν, Ανρί και Πιρές!
Σχετικά Άρθρα
Αστέρες, ήρωες, εκπλήξεις. Αν η ερώτηση είναι, «γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί το "διαμάντι" του ποδοσφαιρικού στέμματος», οι τρεις προαναφερθέντες λόγοι, δίνουν την απάντηση. Αν μία ομάδα καταφέρει να τους δώσει σάρκα και οστά, στο ντεμπούτο της σε Μουντιάλ, τότε πώς να ξεχαστεί, κι ας πέρασαν είκοσι χρόνια;

Η Αφρική έκανε την παρθενική της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1934, με εκπρόσωπό της την Αίγυπτο, σε εκείνη την πρώιμη φάση της διοργάνωσης. Η Σενεγάλη, ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν περίπου οκτώ δεκαετίες για να δώσει το «παρών». Όταν το κατάφερε, όμως, φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της!

SEOUL, SOUTH KOREA - MAY 31:  WM 2002 in JAPAN und KOREA, Seoul; GRUPPE A/FRANKREICH - SENEGAL (FRA - SEN) 0:1; Team/Mannschaft SENEGAL/SEN; hintere Reihe v.lks.: Ferdinand COLY, Khalilou FADIGA, Pape Bouba DIOP, Pape Malick DIOP, Lamine DIATTA, Torwart Tony SYLVA; vordere Reihe v.lks.: Omar DAF, El Hadji DIOUF, Moussa NDIAYE, Salif DIAO, Aliou CISSE  (Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images)

Με τον Γάλλο προπονητή, Μπρούνο Μετσού, τα «λιοντάρια της Τερανγκά», ισοφαρίζουν με το... καλημέρα, την -τότε- καλύτερη επίδοση αφρικανικής ομάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο: την πορεία του Καμερούν το 1990, έως τα προημιτελικά.

Ελ Χατζί Ντιούφ, Ανρί Καμαρά, Παπά Μπούμπα Ντιόπ, Τόνι Σίλβα, Σαλίφ Ντιαό, είναι μόνο μερικοί, από τους παίκτες που συνθέτουν το σύνολο της Σενεγάλης του 2002, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα γήπεδα της Άπω Ανατολής. Μόλις λίγους μήνες πριν, είχε φτάσει έως τον τελικό του Κυπέλλου Αφρικής κι από την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε στην Άπω Ανατολή, (απ)έδειξε πως δεν συμβιβαζόταν, με τη χαρά της συμμετοχής.

σενεγάλη-2002.png

Η «τύχη» δεν χαμογελά στη Σενεγάλη στην πρεμιέρα της. Αντίπαλός της, η κάτοχος του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου (1998) και Πρωταθλήτρια Ευρώπης (2000), Γαλλία. Τι κι αν διέθετε στις τάξεις της, τις ώριμες «εκδοχές» των Ζιντάν, Ανρί, Βιεϊρά, Πιρές και Τρεζεγκέ, μεταξύ άλλων;

Ο πρόσφατα εκλιπών, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, άλλοτε αμυντικός μέσος της ΑΕΚ, σκοράρει και... σοκάρει τους Γάλλους. Τελικό σκορ 1-0 υπέρ της Σενεγάλης. Όπως φάνηκε, δεν ήταν πυροτέχνημα.



Ισοπαλία κόντρα στη Δανία (1-1), παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, μόλις στο 16ο λεπτό, ισοπαλία και κόντρα στην Ουρουγουάη (3-3), κι ας πήγε στα αποδυτήρια, με το 3-0 υπέρ της. Κάπως έτσι, σε έναν όμιλο «φωτιά», όχι μόνο δεν παρέδωσε τα όπλα, αλλά «πέταξε» εκτός την πανίσχυρη Γαλλία, αλλά και την Ουρουγουάη των Ρεκόμπα, Φορλάν, Σεβαντόν και Πάμπλο Γκαρσία!

Το εμπόδιο που την χώριζε από τα προημιτελικά, ήταν η Σουηδία. Παρότι ο νεαρός τότε, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ήταν «παρών» στην αποστολή για το Μουντιάλ, μεγάλος σταρ των Σκανδιναβών ήταν ο Χένρικ Λάρσον. Ήταν κι αυτός που «άνοιξε» το σκορ, αλλά ένας άλλος γνώριμος των ελληνικών γηπέδων, ο Ανρί Καμαρά, στέλνει αρχικά το ματς στην παράταση και με το «χρυσό γκολ» του σε αυτήν, στέλνει τη Σενεγάλη στις καλύτερες οκτώ εθνικές ομάδες του πλανήτη!



Το όνειρο σταματά εκεί, όμως. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: με ένα «χρυσό γκολ». Ήταν ο παίκτης one-hit-wonder της Τουρκίας, Ιλχάν Μανσίζ, γνωστός από την εμβληματική του ντρίμπλα στον Ρομπέρτο Κάρλος, που άφησε εκτός ημιτελικών τη Σενεγάλη, αλλά ποιο φινάλε, θα άφηνε πικρία για μία τέτοια πορεία;



Η αποστολή της Σενεγάλης «εξαργύρωσε» άμεσα όσα έπραξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Ο Αλιού Σισέ, βρέθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν στην Μπέρμιγχαμ, το ίδιο καλοκαίρι. Κάτι ανάλογο έπραξαν και οι Ντιαό - Ντιούφ, που από Σεντάν και Λανς αντίστοιχα, μετέβησαν στη Λίβερπουλ, αλλά και οι Ντιόπ - Φαντιγκά, με τον πρώτο να πηγαίνει στη Φούλαμ (2004) και τον δεύτερο στην Ίντερ (2003)!

Η επιτυχία δεν επαναλήφθηκε άμεσα. Αντιθέτως, χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια, για να επιστρέψει η Σενεγάλη σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς και αποκλείστηκε στην ισοβαθμία από την Ιαπωνία, σε έναν όμιλο με Πολωνία και Κολομβία.



Εν έτει 2022, επιστρέφει σε Μουντιάλ, ως πρωταθλήτρια Αφρικής αυτήν τη φορά -το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της- ίσως και πιο ώριμη από ποτέ, με σούπερ σταρ τον Σαντιό Μανέ και παίκτες τεράστιου βεληνεκούς, όπως ο Κουλιμπαλί και ο Μεντί, να τον πλαισιώνουν.

Η ερώτηση, πλέον, είναι μία: την τελευταία φορά που έφτασε σε τελικό Κυπέλλου Αφρικής, έκανε πορεία ως τα προημιτελικά. Τώρα που κατέκτησε το τρόπαιο;

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης