Μια Φώτο μια Ιστορία

«Αν κάνει χατ-τρικ στα 17...»: Πώς ο Άλαν Σίρερ «προειδοποίησε», ότι θα γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League!

«Αν κάνει χατ-τρικ στα 17...»: Πώς ο Άλαν Σίρερ «προειδοποίησε», ότι θα γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League!

08/04/1988: Οι «Κανονιέρηδες» επισκέφθηκαν το ιστορικό Dell της Σαουθάμπτον και είδαν… «αστεράκια». Ο σπουδαίος Άλαν Σίρερ είχε «συστηθεί» ξανά στο βρετανικό κοινό, αλλά εκείνη την ημέρα που ξεκίνησε ως βασικός, έδειξε από τι πραγματικά είναι φτιαγμένος!

Γράφει ο Δημήτρης Τσάκνης

Έχει γίνει ντοκιμαντέρ στο Netfilx. Έχει εμπνεύσει βιβλία. Έχει προκαλέσει συζητήσεις με τις τοποθετήσεις του ως σχολιαστής στη βρετανική τηλεόραση. Έχει γράψει ιστορία με τη φανέλα των «Τριών Λεόντων» και αποτελεί έναν από τους πλέον «σεσημασμένους» φορ των αγγλικών γηπέδων. Το όνομα αυτού, Άλαν Σίρερ.

Ο Άγγλος επιθετικός με καταγωγή από το Νιουκάστλ, έκανε το ντεμπούτο του στην αρχική ενδεκάδα της ομάδας του στις 8 Απριλίου 1988, σε ένα παιχνίδι της Σαουθάμπτον με την Άρσεναλ στο ιστορικό «Dell».

Στην ιστορική τους έδρα που δεν υπάρχει πια, οι «Άγιοι» βρέθηκαν σε μία εκπληκτική βραδιά και επιβλήθηκαν με το εμφατικό 4-2 των «Κανονιέρηδων» χάρη σε τρία τέρματα ενός «άσημου» πιτσιρικά που άκουγε στο όνομα Άλαν Σίρερ!

Το επίτευγμα του νεαρού (τότε) Άγγλου επιθετικού, απέκτησε ιδιαίτερη αξία, εάν συλλάβει κανείς πως το χατ τρικ ήρθε σε ηλικία 17 ετών και 240 ημερών και μάλιστα απέναντι σε έναν αντίπαλο που σε εκείνο το χρονικό σημείο δεν θεωρούνταν ακριβώς εύκολος. Για την ακρίβεια, η Άρσεναλ τον Απρίλιο του 1988 βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, ούσα αήττητη για οκτώ παιχνίδια, παρά τις σημαντικές απουσίες των Τόνι Άνταμς και Ντέϊβιντ Ο’Λίρι.

Only_David_OLeary_722_has_made_more_appearances_for_Arsenal_than_Tony_Adams_669.png

Μάλιστα, ο Άλαν Σίρερ, επρόκειτο να αντικαταστήσει τον βασικό σέντερ φορ των «Αγίων», Ντάνι Γουάλας, εξέλιξη που μάλλον προκάλεσε εφησυχασμό στο στρατόπεδο των «Κανονιέρηδων». Και τα κατάφερε πανηγυρικά. Ο Σίρερ, έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που σημειώνει χατ τρικ, κάτι που κατάφερε σε διάστημα μικρότερο των 50 λεπτών, σπάζοντας μάλιστα το ρεκόρ του Τζίμι Γκριβς που τα είχε καταφέρει σε ηλικία 20 ετών!


Δεδομένα, υπήρξε ένας χαρισματικός επιθετικός. Τη σεζόν 1990/1991 κέρδισε το βραβείο του παίκτη της χρονιάς στη Σαουθάμπτον, ενώ τον Φεβρουάριο του 1992 στο Γουέμπλεϊ σημείωσε το ένα από τα δύο τέρματα της Αγγλίας στο παιχνίδι με τους Γάλλους (το άλλο το έβαλε ο Γκάρι Λίνεκερ).

1Καταγραφή.jpg


Το καλοκαίρι του 1992, ο Σίρερ μεταγράφηκε στην Μπλάκμπερν έναντι του ποσού-ρεκόρ των 3.6 εκατομμυρίων λιρών και συνέβαλε στα μέγιστα στην ανεπανάληπτη επιτυχία που σήμανε η κατάκτηση της Premier League, τη σεζόν 1994/1995.

Λίγο μετά, στο EURO του 1996 που διοργανώθηκε στην πατρίδα του, ο Άγγλος επιθετικός κέρδισε το «χρυσό» παπούτσι έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στη διοργάνωση με πέντε τέρματα.

Η μετακίνησή του στην ομάδα της Νιούκαστλ, γιγάντωσε τον «θρύλο» του και μνημονεύεται έως σήμερα, για κάθε ένα από τα 260 τέρματά του σε επίπεδο Premier League.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0