Μια Φώτο μια Ιστορία

«Και τώρα… πιάστε τον»: Το αξέχαστο σόλο γκολ του Ανρί, στην ιστορική νίκη της Άρσεναλ στο Σαντιάγο Μπερναμπέου! (video)

«Και τώρα… πιάστε τον»: Το αξέχαστο σόλο γκολ του Ανρί, στην ιστορική νίκη της Άρσεναλ στο Σαντιάγο Μπερναμπέου! (video)

21/02/2006: Πανέμορφα γκολ και βραδιές Champions League πηγαίνουν… παρέα. Ο Τιερί Ανρί, μία μέρα σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, σκόραρε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα, πιο εντυπωσιακά, αλλά και ιστορικά γκολ στη διοργάνωση.

Γράφει η Άρτεμις Κλεφτάκη

Όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγεται, το Champions League μάς έχει χαρίσει υπέροχες αναμετρήσεις και εκπληκτικά γκολ που δύσκολα μπορούν να μπουν σε μία σειρά. Μία τέτοια αναμέτρηση ήταν αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης απέναντι στην Άρσεναλ στην ισπανική πρωτεύουσα το 2006 για τη φάση των «16» του θεσμού.

Σχεδόν δύο χρόνια από την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος της σεζόν 2003/2004, η Άρσεναλ συνέχιζε να είναι μία εκ των κορυφαίων ομάδων τόσο εντός, όσο και εκτός αγγλικών συνόρων. Το 2005, οι «κανονιέρηδες» αναδείχθηκαν κυπελλούχοι Αγγλίας, ένα τρόπαιο που έμελλε να είναι και το τελευταίο τους μέχρι το 2014.

Τη σεζόν 2005/2006, το βάρος έπεσε στην ευρωπαϊκή πορεία. Εγχώρια, οι «κανονιέρηδες» είχαν μείνει από νωρίς πίσω στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Έως τα τέλη Ιανουαρίου, έχασαν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν το Κύπελλο, αφού αποκλείστηκαν στον τέταρτο μόλις γύρο από την Μπόλτον, ενώ στο Λιγκ Καπ έμειναν εκτός τελικού από τη Γουίγκαν.

Στην Ευρώπη, όμως, η εικόνα ήταν διαφορετική. Έχοντας συγκεντρώσει 16 βαθμούς, η Άρσεναλ τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της μπροστά από Άγιαξ, Τουν και Σπάρτα Πράγας, μετρώντας πέντε νίκες και μία ισοπαλία.

Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης, στη δύση της εποχής των «γκαλάκτικος», πορευόταν από τον Δεκέμβριο και μετά με τον Λόπεθ Κάρο στον πάγκο της, ύστερα από την απομάκρυνση του Βάντερλεϊ Λουξεμπούργκο. Στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του Copa Del Rey από τη Ρεάλ Σαραγόσα, ενώ στο πρωτάθλημα κυνηγούσε την Μπαρτσελόνα. Στο Champions League έμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Λυών, σε έναν όμιλο που συμπλήρωναν Ρόζενμποργκ και Ολυμπιακός, ο οποίος μάλιστα είχε νικήσει με 2-1 τη Ρεάλ στην τελευταία αγωνιστική, προτού αποκλειστεί ως τέταρτος.

Έτσι, λοιπόν, με την Άρσεναλ ως πρώτη και τη Ρεάλ Μαδρίτης ως δεύτερη στους ομίλους τους, οι δυο τους συναντήθηκαν για τους «16» του θεσμού. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που θα έρχονταν αντιμέτωπες.

arsenal_11_vs_real_2006.webp

Το πρώτο παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για τις 21 Φεβρουαρίου 2006 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, παρότι παρατάχθηκε έχοντας αρκετές απουσίες εκείνο το βράδυ, κυρίως στα μετόπισθεν, έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις τις. Στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα είχε ευκαιρία να προηγηθεί με τον Ρέγιες, μετά από ωραία κάθετη μπαλιά του αρχηγού, Τιερί Ανρί, αλλά ο Κασίγιας του είπε «όχι».

Πριν τη συμπλήρωση του πρώτου 10λέπτου, ξανά με δημιουργό τον Γάλλο, η Άρσεναλ έφτασε κοντά στο γκολ με τον Λιούνγκμπεργκ και τον Ρομπέρτο Κάρλος να τον προλαβαίνει την τελευταία στιγμή. Οι Λονδρέζοι έπαιζαν με τρομερή αυτοπεποίθηση που σπάνια είχαν επιδείξει μέσα στη σεζόν, κάτι που έφερε ενθουσιασμό στις εξέδρες όπου βρίσκονταν οι φιλοξενούμενοι. Η πίεση από πλευράς Άρσεναλ ήταν αφόρητη και η τρίτη καλή στιγμή ήρθε με τον Ανρί και την κεφαλιά του να περνά δίπλα από την εστία του Κασίγιας.

Η μοναδική φορά που η Ρεάλ έκανε αισθητή την παρουσία της στο… σιωπηλό Σαντιάγο Μπερναμπέου ήταν λίγο πριν από το ημίχρονο. Ο Σεντερός έκανε λάθος λίγο έξω από την περιοχή, ο Μπέκαμ βγήκε τετ-α-τετ με τον Λέμαν, ο οποίος έκανε μία σπουδαία απόκρουση σε ένα κομβικό σημείο του ματς.

Με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου, η Άρσεναλ μετουσίωσε σε γκολ την κυριαρχία της. Και τι γκολ…

Στο 47’, ο Ανρί πήρε τη μπάλα από τον Φάμπρεγκας λίγο πιο πάνω από τη σέντρα, ξεπέρασε με σπριντ τον Ρονάλντο που γύρισε για να μαρκάρει, ελίχθηκε με ευκολία ανάμεσα από Μεχία και Γκούτι, πάτησε περιοχή και με ένα συρτό δυνατό σουτ με το αριστερό από πλάγια θέση, σχεδόν στο ύψος του πέναλτι, πρόλαβε το τάκλιν του Ράμος και έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Κασίγιας.

Στο σημείο που βρίσκονταν οι περίπου 3.500 «κανονιέρηδες» που έκαναν το ταξίδι από την Αγγλία, επικράτησε ο απόλυτος πανζουρλισμός. Μπροστά σε αυτούς έτρεξε να πανηγυρίσει ο «Βασιλιάς» το 34ο γκολ του με τη φανέλα της Άρσεναλ στo Champions League. Με τα χέρια διάπλατα ανοιχτά σε έναν πανηγυρισμό-ορόσημο, όπως και το γκολ που σημείωσε δευτερόλεπτα πριν.

henry_celebration_vs_real.jpg

Η εικόνα δεν άλλαξε μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Η Άρσεναλ εξακολουθούσε να είναι καλύτερη, έχασε κι άλλες ευκαιρίες με Λιούνγκμπεργκ και Πιρές, ενώ η Ρεάλ δημιούργησε ελάχιστες, έχοντας απέναντί της έναν εξαιρετικό Λέμαν. Η πίεσή της εντάθηκε στα τελευταία λεπτά, η Άρσεναλ όμως άντεξε. Μέχρι και το φινάλε, ο Ανρί ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, κάνοντας ό,τι ήθελε απέναντι στους «μερένχες». Μέχρι και η… σπατάλη χρόνου, είχε την υπογραφή του.

Το ιστορικό αυτό «διπλό» κατέστησε την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ τη μοναδική ως τότε αγγλική ομάδα που έφυγε με τη νίκη μέσα από το Σαντιάγο Μπερναμπέου, ανοίγοντας το δρόμο για τη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ το 2009 και την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα το 2020.

Στη ρεβάνς του Χάιμπουρι δύο εβδομάδες μετά, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κράτησε τη Ρεάλ Μαδρίτης ξανά μακριά από το γκολ και το ισόπαλο 0-0 της έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση. Η «τρελή», αήττητη και με «μηδέν» παθητικό πορεία της στη νοκ-άουτ φάση συνεχίστηκε. Πέρασε από τα εμπόδια της Γιουβέντους στα προημιτελικά και της Βιγιαρεάλ στα ημιτελικά, φτάνοντας μέχρι το τέλος της διαδρομής, όπου όμως αντί για νέκταρ ήπιε… φαρμάκι.

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα με 2-1 στον μοναδικό τελικό της ιστορίας της στη διοργάνωση ήταν οδυνηρή και στέρησε από τον Ανρί, που την είχε κουβαλήσει από το χέρι έως εκεί, την ευκαιρία να σηκώσει την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» με το αγαπημένο του κανόνι στο στήθος.

Έμεινε άλλη μία σεζόν στην Άρσεναλ, προτού μετακομίσει στη Βαρκελώνη. Οκτώ χρόνια στο βόρειο Λονδίνο, γεμάτα αλησμόνητες στιγμές, μία μυθική κληρονομιά που έβριθε «μαγικών» παραστάσεων και γκολ. Μία από αυτές, ήταν και η παράσταση που έδωσε την 21η Φεβρουαρίου του 2006, σκοράροντας ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα σόλο γκολ στην ιστορία του Champions League.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

Ρεάλ Μαδρίτης (Λ. Κάρο): Κασίγιας, Σισίνιο, Γούντγκεϊτ (9’ Μεχία), Ράμος, Ρομπέρτο Κάρλος, Γκράβεσεν (76’ Μπαπτίστα), Μπέκαμ, Γκούτι, Ζιντάν, Ρομπίνιο (63’ Ραούλ), Ρονάλντο

Άρσεναλ (Α. Βενγκέρ): Λέμαν, Εμπουέ, Τουρέ, Σεντερός, Φλαμινί, Λιούνγκμπεργκ, Χλεμπ (76’ Πιρές), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φάμπρεγκας (95’ Σονγκ), Ρέγιες (80’ Ντιαμπί), Ανρί

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0