Μια Φώτο μια Ιστορία

Πάου και Μαρκ Γκασόλ: Την ιστορία την γράφουν οι νικητές!

Πάου και Μαρκ Γκασόλ: Την ιστορία την γράφουν οι νικητές!
6 Ιουλίου 1980: Ο Πάου Γκασόλ συμπληρώνει τις… 43 περιστροφές γύρω από τον ήλιο κυριαρχώντας στον μπασκετικό κόσμο μαζί με τον αδερφό του, Μαρκ. Με αφορμή τα γενέθλια του κορυφαίου Ισπανού σέντερ, το BN Sports κάνει μια αναδρομή στην αλληλένδετη πορεία που είχε, ίσως το καλύτερο δίδυμο αδερφών, που τίμησε το άθλημα.

Γράφει η Ευτυχία Οικονομίδου

Ο Πάου και ο Μαρκ Γκασόλ δεν έχουν απλά δεσμούς «αίματος» αλλά και απόλυτης αγάπης για την πορτοκαλί «θεά».

Τα αδέλφια Γκασόλ έγραψαν την δική τους σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ αφήνοντας από πολύ νωρίς πίσω τους την πατρίδα τους την Ισπανία, για να κατακτήσουν το «μαγικό κόσμο» πρώτα του ΝΒΑ κι έπειτα της Ευρώπης και όλων των ηπείρων!

Ο Μαρκ δεν βρέθηκε ποτέ στην «σκιά» του πιο ταλαντούχου Πάου, το αντίθετο μάλιστα, πήρε κίνητρο για να φτάσει και ο ίδιος στο υψηλότερο επίπεδο.

«Πάντα το ίδιο συμβαίνει μεταξύ δύο αδερφών. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο πιο υπεύθυνος, ο λιγότερο τολμηρός. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αν ο Πάου και ο Μαρκ στέκονταν σε έναν γκρεμό και ετοιμάζονταν για bungee jumping, ο Πάου θα ρωτούσε “είναι ασφαλές;”. Ο Μαρκ, ο νεότερος, όμως, απλώς θα πηδούσε!», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κόμπι Μπράιαντ που ήταν στενός φίλος του Πάου Γκασόλ.

Οι δυο τους είχαν αρκετά κοινή πορεία ξεκινώντας την καριέρα τους φορώντας τα χρώματα των «μπλαουγκράνα», ο Μαρκ αγωνίστηκε και στην Χιρόνα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του, και συνεχίζοντας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο Πάου βρισκόταν ήδη εκεί για λογαριασμό των Μέμφις Γκρίζλις, των οποίων αποτελεί και κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία τους, όταν ήρθε και ο Μαρκ να δοκιμάσει την τύχη του στον «μαγικό» κόσμο του NBA.

107850998_crop_north.jpg

Η είσοδος του Βενιαμίν, Μαρκ, στο NBA συνδέθηκε κατευθείαν με τον αδερφό του, αφού αποτέλεσε μέρος της ανταλλαγής του Πάου Γκασόλ στους Λέικερς, πλάι στον κολλητό του, τον «Μπλακ Μάμπα», για τη δική του άφιξη στους Γκρίζλις.

κομπ_1.jpg

Ο πέντε χρόνια μικρότερος Ισπανός σέντερ είχε ως πρότυπό του την πορεία του Πάου στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Αποτέλεσαν, μάλιστα, τα πρώτα αδέρφια που αγωνίστηκαν βασικοί στο All Star Game του NBA το 2015, αλλά και που κατέκτησαν πρωτάθλημα στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου, ο Πάου το 2009 και το 2010 με τους Λέικερς και ο Μαρκ το 2019 με τους Ράπτορς.

Μπορεί να επέλεξαν διαφορετικά… μονοπάτια για να διαγράψουν την πορεία τους, όμως τα αδέρφια Γκασόλ είχαν ένα κοινό σημείο. Την αγάπη τους για τη «Φούρια Ρόχα», που την τίμησαν για πολλά χρόνια, και το κοινό τους φινάλε από τη διεθνή καριέρα.

Μπορεί ο Πάου, που θα βρίσκεται και στην φετινή τάξη του Hall Of Fame, να έχει δύο παραπάνω μετάλλια με την Εθνική Ισπανίας (11) απ’ ότι ο Μαρκ (9), όμως αποφάσισαν μαζί να αποχαιρετήσουν την ομάδα της πατρίδας τους τον Αύγουστο του 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μετά την ήττα της Ισπανίας από τις ΗΠΑ.

2006-0903-pau-marc-gasoljpg.jpg

Στο ίδιο μέρος όπου στέρησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006 από την Ελλάδα, 15 χρόνια μετά τα αδέρφια Γκασόλ ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους αναρτώντας παράλληλα φωτογραφίες από την κοινή τους πορεία στην Εθνική στο Twitter γράφοντας «That’s all, folks!» (= αυτό ήταν όλο).

Τα δύο αδέρφια ξεχώρισαν για την πορεία τους εντός των τεσσάρων γραμμών και συνεχίζουν να διαπρέπουν εκτός αυτών. Ο Πάου για το αξιοθαύμαστο φιλανθρωπικό του έργο και ο Μαρκ για την αυτοθυσία του σώζοντας μετανάστες στη Μεσόγειο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0