Μια Φώτο μια Ιστορία

Στο τελευταίο Champions League της Μπαρτσελόνα, «έκλεισε» το νέο... ραντεβού με τον Τσάβι! (video)

Στο τελευταίο Champions League της Μπαρτσελόνα, «έκλεισε» το νέο... ραντεβού με τον Τσάβι! (video)
06 Ioυνίου 2015: H Mπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε, επιστρέφει στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από τέσσερα χρόνια, επικρατώντας με 3-1 της Γιουβέντους στον τελικό του Βερολίνου και λέγοντας «αντίο» στον σημερινό της προπονητή Τσάβι, με ένα ιδιαίτερο δώρο για αποχαιρετισμό.

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από το βράδυ της 6ης Ιουνίου του 2015, όταν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η Μπαρτσελόνα, στεφόταν για πέμπτη, και τελευταία μέχρι σήμερα, φορά στην ιστορία της, Πρωταθλήτρια Ευρώπης, κερδίζοντας την εντυπωσιακή Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, με σκορ 3-1.

Ήταν η νύχτα, που οι «μπλαουγκράνα», αποχαιρέτησαν τον θρυλικό Τσάβι, μετά από 20 χρόνια στο σύλλογο και ανανέωσαν το ραντεβού τους κάτω από τις ομορφότερες συνθήκες, αφού ο Καταλανός θα επέστρεφε στο Καμπ Νου, υπηρετώντας τη Μπάρτσα από άλλο πόστο έξι χρόνια αργότερα.

Η αρχή των πάντων
xavi-debut.jpg

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Mαρτίου 1998, όταν ο Λουίς Φαν Χάαλ, ανακοίνωνε στα αποδυτήρια, την βασική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα, για την αναμέτρηση εναντίον της Γεϊδα, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Copa Catalunya. Ανάμεσα στα «βαριά» ονόματα των Ριβάλντο, Φίγκο, Λουίς Ενρίκε και Κλάιφερτ, ακούστηκε από το στόμα του Ολλανδού το όνομα του 18χρονου τότε, Τσάβι Ερνάντες.

Εκείνο το βράδυ, ο Καταλανός, πήρε το «βάπτισμα του πυρός», πραγματοποιώντας την πρώτη του εμφάνιση με τα «μπλαουγκράνα», τα οποία ήδη υπηρετούσε από τα 14 του χρόνια και που έμελλε να μετατραπούν για εκείνον σε τοτέμ της καρδιάς του και σε σημαντικότερο σταθμό της ζωής του. Η Μπαρτσελόνα, επικράτησε με 2-1 όμως ο Τσάβι γνώριζε, πως αυτή η αρχή δε θα είχε ποτέ κάποιο τέλος. Τουλάχιστον οριστικό.


Αθεράπευτα Καταλανός και ορκισμένος «εχθρός» της Ρεάλ

1355080861_extras_mosaico_noticia_1_g_0.jpg

Tα χρόνια περνούσαν και ο Τσάβι ωρίμαζε ποδοσφαιρικά, στο Κάμπ Νου. Ωστόσο, το βεληνεκές του, μετατρεπόταν σε ένα απαράμιλλο, ποδοσφαιρικό, «μίσος» , όταν αντίπαλος του ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Έχοντας μεγαλώσει με τη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι, δε θα μπορούσε να μην είναι ο κύριος εκπρόσωπος του «Mes que un club» και ποτέ δεν έχασε την ευκαιρία να το αποδείξει απέναντι στους Μαδριλένους.

Σε 42 «El Classico» στα οποία έχει αγωνιστεί, έχει καταφέρει να βρει δίχτυα πέντε φορές, ενώ έχει «ταϊσει» διαχρονικά 10 φορές συμπαίκτες του, ώστε να παραβιάσουν την εστία των «μερένχες».

 


Συλλέκτης τίτλων
mini_3200x2000_xavi-trofeus-camp-nou_WEB_1.jpg

Όπως είναι φυσιολογικό, η μακροχρόνια θητεία του στο Καμπ Νου, δε θα μπορούσε να είναι και «άγονη». Όντας βασικό γρανάζι, σε μια καλοκουρδισμένη ποδοσφαιρική μηχανή, που είχε δημιουργηθεί από τον Πεπ Γκουαρντιόλα ο Τσάβι κατέκτησε πλειάδα τίτλων τόσο με τη Μπαρτσελόνα όσο και με την Εθνική Ισπανίας.

Οκτώ πρωταθλήματα και Σούπερ Κάπ, τρία κύπελλα Ισπανίας, τέσσερα Τσάμπιονς Λίγκ και δύο Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων με τους «μπλαουγκράνα» είναι μερικά από τα τρόπαια που έχει κατακτήσει ως ποδοσφαιριστής σε συλλογικό επίπεδο. Επιπλέον, με την «φούρια ρόχα», στέφθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης και μια πρωταθλητής κόσμου και συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους… συλλέκτες τίτλων όλων των εποχών.

Η τελευταία «παράσταση» και το κλείσιμο ενός κύκλου
82859ccb3c89b309d991b94fbe32e869_crop_north.jpg

Είχανε περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η Μπαρτσελόνα, πανηγύρισε το τελευταίο της Champions League και η ώρα της επιστροφής ήταν πλέον θέμα χρόνου. Σε μια σεζόν, που το σύνολο του Λουίς Ενρίκε, σκορπούσε τρόμο, απέναντι σε κάθε αντίπαλο, και η επιθετική «τριπλέτα», Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρεζ έσπαγε κάθε ρεκόρ στο σκοράρισμα, οι Καταλανοί, ήθελαν να «ξορκίσουν» το κακό που τους είχε βρει την προηγούμενη σεζόν, με την κατάκτηση του Champions League, από την μισητή Ρεάλ Μαδρίτης. Έτσι, αποκλείοντας στα νοκ άουτ, με… συνοπτικές διαδικασίες, αντιπάλους όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μάντσεστερ Σίτι και η Μπάγερν Μονάχου, κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Βερολίνου.

Αντίπαλος της; H Γιουβέντους, του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, που στον ημιτελικό απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης και είχε ακόμη μια δύσκολη αποστολή.

Παρόλα ταύτα, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, δεν αστειευόταν και έτσι τα γκολ του Ράκιτιτς, του Σουάρες και του Νεϊμάρ της χάρισαν το βαρύτιμο τρόπαιο. Το ημερολόγιο, έγραφε 6 Ιουνίου του 2015 και η Μπαρτσελόνα, κατακτούσε για πέμπτη φορά στην ιστορία της τον συγκεκριμένο τίτλο.

Τη νύχτα εκείνη ωστόσο, όλοι γνώριζαν, πως πέραν ενός κύκλου που θα έκλεινε, δύο δρόμοι θα χώριζαν. Ο Τσάβι, θα αποχαιρετούσε την αγαπημένη του «Μπάρτσα» μετά από δύο δεκαετίες παρουσίας και όλα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τα επόμενα χρόνια.

Όμως το κάρμα, «ένωσε» ξανά τους δύο, αφού έξι χρόνια μετά, ο βραχύσωμος Καταλανός, επέστρεψε στον αγαπημένο του σύλλογο, από τη θέση του προπονητή, ξεκινώντας με το... καλημέρα να ζει ανάλογες στιγμές!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0