Μια Φώτο μια Ιστορία

Ράλι «Ακρόπολις»: 70 χρόνια από τη «γέννηση» του θεσμού που μεγάλωσε γενιές (video)

Ράλι «Ακρόπολις»: 70 χρόνια από τη «γέννηση» του θεσμού που μεγάλωσε γενιές (video)

Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε ο θεσμός του θρυλικού ράλι «Ακρόπολις». Στις 29 Μαΐου 1953 δόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, το σήμα εκκίνησης σε μία από τις ιστορικότερες διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού.    

Γράφει η Βασιλική Μπαρτζιώτη


Το ράλι «Ακρόπολις» είναι η διοργάνωση που κάθε χρόνο μαγνητίζει τα βλέμματα των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μπορεί ο θεσμός σιγά σιγά να χάνει την παλιά του αίγλη, ωστόσο όταν η διοργάνωση ξεκίνησε, πριν από ακριβώς 70 χρόνια, αποτελούσε μία γιορτή για το άθλημα, που προσέλκυε πλήθος τουριστών στη χώρα.  

Το πρώτο σήμα εκκίνησης του ράλι «Ακρόπολις» δόθηκε στις 29 Μαΐου του 1953. Τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν τον αγώνα τους με αφετηρία την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

rali.png


Ο αριθμός των πρώτων πληρωμάτων που συμμετείχαν ανερχόταν στα 26, μεταξύ των οποίων επτά είχαν έρθει από το εξωτερικό. Από αυτά, μόλις έξι πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.

Ως πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο, οι οποίοι πήραν μέρος στον αγώνα οδηγώντας Jaguar XK 120.

Ανάμεσα σε όσους διαγωνίστηκαν ήταν και ο διακριμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να δει την καρώ σημαία του τερματισμού.

Η πρώτη αυτή απόπειρα για τη διοργάνωση του ράλι στην Ελλάδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, και μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1956, το «Ακρόπολις» εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.  

Δείτε το βίντεο από τον πρώτο αγώνα της 29ης Μαΐου του 1953:   

     

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0