Μια Φώτο μια Ιστορία

Copa Del Rey 1984: Ποιος είδε τον «Θεό» και δεν τον φοβήθηκε;

Copa Del Rey 1984: Ποιος είδε τον «Θεό» και δεν τον φοβήθηκε;

Το 1984 ήταν η τελευταία χρονιά του Ντιέγκο Μαραντόνα στην Βαρκελώνη για χάρη της Μπαρτσελόνα, ο λόγος; Ο τελικός Copa Del Rey του 1984 απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο όπου μετατράπηκε ο αγωνιστικός χώρος σε «πεδίο μάχης» μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Ο τελικός του κυπέλλου Ισπανίας για το 1984 διεξήχθη στην Μαδρίτη και το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Οι φιναλίστ ήταν η τότε πρωταθλήτρια Ισπανίας, Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Μπαρτσελόνα του Μαραντόνα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-0 υπέρ των πρωταθλητών Ισπανίας, αλλά σχεδόν κανείς δεν θυμάται αυτό το παιχνίδι για τον νικητή. Με την λήξη του παιχνιδιού ξεκίνησε ένα ανεπανάληπτο «ταβερνόξυλο» μεταξύ των ποδοσφαιριστών μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, με πρώτο και καλύτερο στις «μονομαχίες» τον Ντιέγκο.

Το παιχνίδι δεν είχε ξεκινήσει και με τους καλύτερους οιωνούς, Οι Βάσκοι και οι Καταλανοί είχαν γεμίσει το κατάμεστο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και στο άκουσμα του εθνικού ύμνου υπήρξε εκατέρωθεν «γιουχάρισμα» εξαιτίας της έχθρας τους με τον Βασιλιά. Οι τόνοι είχαν ανέβει από νωρίς.

Στην προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων το 1983 ο Άντονι Γκοϊκοετσέα, ο λεγόμενος «χασάπης του Μπιλμπάο» είχε σπάσει τον αστράγαλο του Μαραντόνα αφήνοντας τον εκτός δράσεις για αρκετούς μήνες, κάτι που σαφώς ο Ντιέγκο δεν είχε ξεχάσει.

Σε ολόκληρο τον αγώνα οι ποδοσφαιριστές της Αθλέτικ δοκίμαζαν τις αντοχές των παικτών της Μπερτσελόνα με συνεχόμενα και απανωτά δυνατά μαρκαρίσματα, με τον Ντιέγκο  να είναι ο αποδέκτης της πλειοψηφίας αυτών.

Στο 13ο λεπτό ο Αργκορέτε σέντραρε την μπάλα μέσα στην περιοχή με στόχο τον Εντικά. Εκείνος κατέβασε υπέροχα με το στήθος και με ένα άψογο τελείωμα έκανε το 1-0 για την Μπιλμπάο κάτω από έξαλλους πανηγυρισμούς.

Όσο πέρναγαν τα λεπτά το παιχνίδι γινόταν όλο και πιο σκληρό με την τεχνική να έχει «φύγει από το παράθυρο» και τις δύο ομάδες να εστιάζουν στο πάθος και τις δυνατές μονομαχίες. Οι εφτά κίτρινες κάρτες που έβγαλε ο διαιτητής ήταν ένας συμβολικός αριθμός σε σχέση με την πραγματική εικόνα του αγώνα μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα έκαναν «συλλογή» τις κλωτσιές από τους παίκτες της Μπιλμπάο, με τον εκνευρισμό σιγά σιγά να κορυφώνεται. Το ξέσπασμα δεν έγινε, περιέργως κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά με το που σφύριξε ο διαιτητής την λήξη του.  

Ο Σόλα, ποδοσφαιριστής της Μπιλμπάο έκανε μία Ισπανική χειρονομία στον Ντιέγκο (σίγουρα πάντως όχι και ιδιαίτερα ευγενική). Τότε είναι που ο Μαραντόνα «έσκασε» κάνοντας μάλιστα και μεγάλο κρότο. Με μία εντυπωσιακή γονατιά, που θα ζήλευε μέχρι και αθλητής του UFC έβγαλε κυριολεκτικά νοκ-άουτ τον Σόλα. Μετά από αυτό ξεκίνησε το χάος. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της Μπιλμπάο παράτησαν τους πανηγυρισμούς στην μέση και έπεσαν πάνω στον Μαραντόνα, ο Ντιέγκο τα «έβαλε» με όλους μέχρι να έρθουν οι συμπαίκτες του και να τον υπερασπιστούν.

maradonabilbaofinalecoppa_1.jpg

Ένας πραγματικός πανικός με διάσπαρτα μέτωπα μάχης σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Πρωτοφανείς καταστάσεις σε έναν αγωνιστικό χώρο με αθλητές να πηδάνε από εδώ και από εκεί κλωτσώντας ο ένας τον άλλον. Οι γιατροί των ομάδων έκαναν σίγουρα υπερορίες εκείνη την μέρα.

Η ηρεμία επικράτησε όταν η αστυνομία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και χώρισε τις δύο ομάδες, οδηγώντας την Μπαρτσελόνα προς τα αποδυτήρια και στέλνοντας την Μπιλμπάο στον Βασιλιά για να παραλάβει το τρόπαιο της.

A 35 años del escándalo en el Bernabéu con la final de la Copa del Rey  entre el Athletic de Clemente y el Barcelona de Maradona - Infobae

Ο Μαραντόνα ως «πρωτεργάτης» των επεισοδίων τιμωρήθηκε με τρίμηνο αποκλεισμό από τα γήπεδα. Με σκοπό να γλιτώσει την τιμωρία αυτή, ο Ντιέγκο «μετακόμισε» στην Ιταλία για λογαριασμό της Νάπολι και όλα τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία. 

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πληγωμένος ψυχικά από την ήττα και σωματικά από της κλωτσιές, ξέσπασε και εν τέλη τιμωρήθηκε. Αλλά αυτός ήταν ο Ντιέγκο.

Άγγελος Κρεμαστός 

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0