Μια Φώτο μια Ιστορία

Η μέρα που ο Πελέ χρίστηκε... επίτιμος ιππότης «δια χειρός» Βασίλισσας Ελισάβετ! (video)

Η μέρα που ο Πελέ χρίστηκε... επίτιμος ιππότης «δια χειρός» Βασίλισσας Ελισάβετ! (video)
3 Δεκεμβρίου 1997: Σαν σήμερα, πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, ο «μεγάλος» Πελέ έλαβε μία από τις πιο ιδιαίτερες τιμιτικές διακρίσεις της ζωής του, που δεν σχετίζεται τουλάχιστον άμεσα με τα πεπραγμένα του εντός αγωνιστικών χώρων. Ο Βραζιλιάνος θρύλος μπήκε σε μια πολύ μικρή λίστα, μόλις πέντε ποδοσφαιριστών εκτός Αγγλίας, που τιμήθηκαν από την Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του... ιππότη! 
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ που τον περασμένο Σεπτέμβρη άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, κατά την διάρκεια της ζωής της υπήρξε γνωστή θαυμάστρια του αθλητισμού σε όλες τις εκφάνσεις του. Η βασίλισσα απολάμβανε την ιππασία, το ποδόσφαιρο και το τένις και μάλιστα με αφορμή το τελευταίο φέρεται να γνώρισε και να ερωτεύτηκε τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο. Κατά τη διάρκεια της 70ετούς θητείας της στον θρόνο της Αγγλίας, η εκλιπούσα Elizabeth, φρόντισε να δείξει την συμπάθεια και τον σεβασμό της σε ουκ ολίγους αθλητές, προπονητές και ανθρώπους που σχετίζονται με τα σπορ, τιμώντας μάλιστα αρκετούς από αυτούς με τους τίτλους του «Sir» ή του «Ηonorary Κnight». 

Ένας από αυτούς τους... τυχερούς υπήρξε και ο σπουδαίος Πελέ, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, επισκέφτηκε το Λονδίνο, βρέθηκε στο παλάτι και έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο, αν και δεν του επιτρέπεται να προσθέσει το χαρακτηριστικό «Σερ» μπροστά από το όνομά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο ο Πελέ διατηρούσε το αξίωμα του «Υπουργού των Σπορ» στην πατρίδα του, την Βραζιλία. Ο ίδιος ο GOAT του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, το 2017 στην συμπλήρωση 20 χρόνων από το... χρίσμα του σε ιππότη, με δημοσίευσή του στα social media, θυμήθηκε αυτή τη μοναδική στιγμή γράφοντας χαρακτηριστικά: 

«Πριν από 20 χρόνια, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' με έχρισε Ιππότη. Είναι κάτι που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου. Ευχαριστώ όλους τους Βρετανούς για την αγάπη και την στοργή που μου έδειξαν».

Πάντως η... σχέση του Πελέ με την Βασίλισσα ξεκίνησε αρκετά χρόνια νωρίτερα, το μακρινό 1968, όσο ο 82χρονος πλέον, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής βρισκόταν ακόμα στα γήπεδα! Η Ελισάβετ που τότε βίωνε την απόλυτη ακμή της, παρακολουθούσε αρκετά συχνά ποδοσφαιρικούς αγώνες και ειδικά τις διεθνείς διοργανώσεις και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχοντας φυσικά απολαύσει και πανηγυρίσει δεόντος την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Αγγλία το 1966, μέσα στο... σπίτι της.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1968, σε περιοδεία της στην Βραζιλία, η Βασίλισσα βρέθηκε στο κατάμεστο στάδιο «Μαρακανά» και παρακολούθησε από κοντά έναν αγώνα μεταξύ μιας All Star ομάδας της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο και της θρυλικής Σάντος του Πελέ, στον οποίο μάλιστα απένειμε και τρόπαιο! Την ημέρα του θανάτου της, ο Πελέ θυμήθηκε αυτό το γεγονός, αφιερώνοντάς της τα παρακάτω λόγια:

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Βασίλισσας Ελισάβετ Β,' από την πρώτη φορά που την είδα προσωπικά, το 1968, όταν ήρθε στη Βραζιλία για να δει την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο και βίωσε τη μαγεία ενός γεμάτου Μαρακανά.

Οι πράξεις της έχουν σημαδέψει γενιές. Αυτή η κληρονομιά της θα κρατήσει για πάντα»...

Ο «ιππότης» Πελέ, για την ιστορία, είναι μόλις ένας από τους 5 μη Άγγλους ποδοσφαιριστές που τιμήθηκαν από την Queen Elizabeth με αυτόν τον τίτλο και ο μοναδικός που δεν σχετίζεται άμεσα με το Ηνωμένο Βασίλειο με κάποιον τρόπο! Οι άλλοι 4 είναι ο Χένρικ Λάρσον (Σουηδός με θητεία σε Σέλτικ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Τζανφράνκο Τζόλα (Ιταλός με θητεία στην Τσέλσι), ο Πέτερ Σμάιχελ (Δανός, θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μόνιμος κάτοικος Αγγλίας) και ο Νάιαλ Κουίν (Ιρλανδός με θητεία σε Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Σάντερλαντ). Η συμπάθεια και ο αλληλοσεβασμός όμως μεταξύ Πελέ και Βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν κάτι που υπερέβαινε τα στενά όρια ενός... Νησιού


www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0