Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν η κραυγή πόνου του Nεϊμάρ «πάγωσε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη (video)

Όταν η κραυγή πόνου του Nεϊμάρ «πάγωσε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη (video)

H πρόκριση της Βραζιλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ άφησε… γλυκόπικρη γεύση στο λαό της «σελεσάο», αφού στο 88’ της αναμέτρησης με την Κολομβία, ο απόλυτος ηγέτης και αστέρι της ομάδας, Νεϊμάρ δέχτηκε ένα από τα σκληρότερα μαρκαρίσματα που έγιναν ποτέ στο ποδόσφαιρο.

Γράφει ο Χρήστος Λόης

Ήταν 4 Ιουλίου του 2014 όταν η Βραζιλία που διοργάνωνε το Μουντιάλ, υποδεχόταν στο «Καστελάο» την Κολομβία του εκπληκτικού, Χάμες Ροντρίγκες για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ένα τουρνουά που έμοιαζε «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της «σελεσάο» αφού τόσο η στήριξη από τον κόσμο της, όσο και η αγωνιστική της εικόνα μέχρι τους «8», έπειθε τους οπαδούς της ότι είχε έρθει η… ώρα για την έκτη κατάκτηση στο «σπίτι» τους.

Η  απίστευτη δίψα για την κούπα και η εξαιρετική ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι θερμόαιμοι οπαδοί, έδωσαν στην Βραζιλία την ώθηση που αναζητούσε για ένα τόσο μεγάλο ματς από το ξεκίνημα. Οι οικοδεσπότες μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς, και στο 7' ο Τιάγκο Σίλβα με ιδανική προβολή άνοιξε το σκορ, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του ηγέτη μέχρι εκείνο το σημείο, Νεϊμάρ. Η αναμέτρηση κυλούσε υπέροχα για το σύνολο του Λουίς Φελίπε Σκολάρι που «διπλασίασε» τα τέρματα του, μετά την απίστευτη εκτέλεση φάουλ του Νταβίντ Λουίζ. Στο 79’ ο Χάμες Ροντρίγκες μείωσε σε 2-1 για τους «καφετέρος», ένα γκολ που δεν επηρέασε αρνητικά την Βραζιλία, αφού δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα αμυντικά.

Ωστόσο, στο 88’ της αναμέτρησης όλα φάνηκαν να σταματάνε στο χορτάρι του «Καστελάο». Ο Νεϊμάρ που πραγματοποιούσε «ονειρικό» τουρνουά με τέσσερα γκολ και μια ασίστ, δέχθηκε ένα δολοφονικό μαρκάρισμα στον σπόνδυλο, από τον Καμίλο Ζούνιγκα σφαδάζοντας στον αγωνιστικό χώρο. Η εικόνα του παίκτη της Μπαρτσελόνα σόκαρε τόσο τους παρευρισκόμενους στο στάδιο, όσο και τους θεατές από όλα τα μέρη του πλανήτη, καθώς το χτύπημα συνέβη σε μέρος του σώματος που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την λειτουργία ενός ανθρώπου.


Ο 22χρονος τότε επιθετικός αποχώρησε με φορείο από το γήπεδο χάνοντας τόσο το υπόλοιπο της αναμέτρησης, με την Βραζιλία να προκρίνεται, όσο και το υπόλοιπο του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου της καριέρας του. «Ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της καριέρας μου. Κατέστρεψε το όνειρό μου να συνεχίσω να παίζω στο Μουντιάλ. Όταν ένιωσα αυτόν τον πόνο στην μέση, θυμάμαι τον Μαρσέλο να προσπαθεί να με βοηθήσει, αλλά ήταν πραγματικά οδυνηρό. Μετά προσπάθησα να κουνήσω τα πόδια μου, αλλά δεν μπορούσα. Δεν είχα την δύναμη να σηκωθώ. Τους είπα: «Δεν μπορώ, δεν μπορώ, δεν νιώθω τίποτα». Και ο γιατρός μου είπε: «Έχω δύο νέα, ένα καλό και ένα κακό».

 

 

Του ζήτησα να μου δώσει πρώτα το κακό. Απάντησε: «Το κακό είναι ότι τελείωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο». Έκλαιγα, λέγοντας και τώρα τι γίνεται; Και μου είπε: «Για δύο εκατοστά, δεν θα ξαναπερπατούσες». Έκλαιγα, ήμουν λυπημένος που έφυγα από το Παγκόσμιο Κύπελλο και λυπημένος που τραυματίστηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νεϊμάρ λίγα χρόνια αργότερα.

Την λέξη «εφιάλτης» χρησιμοποίησε η γαλλική «Equipe» για το λογοπαίγνιο που συνόδευσε το εκπληκτικό σκίτσο της για τον τραυματισμό του Βραζιλιάνου. Δείχνει τον Νεϊμάρ σαν άλλο άγαλμα του Ιησού, το οποίο «γκρεμίζεται» στο σημείο που τραυματίστηκε και μαζί του φαίνεται να γκρεμίζονται και τα όνειρα των φιλάθλων της «σελεσάο», για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η απουσία του Νεϊμάρ και η γενικότερη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, επηρέασε αρνητικά σε τεράστιο βαθμό την Βραζιλία αφού στα ημιτελικά ταπεινώθηκε με το βαρύ και… ασήκωτο 7-1 από την Γερμανία, τερματίζοντας στην 4η θέση αφού ηττήθηκε και στον μικρό τελικό από την Ολλανδία. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες για τους Νοτιαμερικανούς, αλλά εξελίχθηκε σε μια από τις πιο χειρότερες στιγμές στην ποδοσφαιρική τους ιστορία.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0