Μια Φώτο μια Ιστορία

Για τον Ζλάταν ο Γκουαρδιόλα δεν ήταν ποτέ αρκετά… Μουρίνιο! (video)

Για τον Ζλάταν ο Γκουαρδιόλα δεν ήταν ποτέ αρκετά… Μουρίνιο! (video)
Σίγουρα ο Ιμπραΐμοβιτς αποτελεί έναν από τους πιο εκρηκτικούς χαρακτήρες που έχουν περάσει από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να «κουμπώσει» με κανέναν! Με τον Μουρίνιο αυτό συνέβη. Με τον Γκουαρδιόλα πάλι όχι και τον σύγκρινε γι' αυτό. Η αιτία; Ο ίδιος έχει δώσει στο πιάτο την απάντηση...
Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν στα παρασκήνια, πίσω από τις κάμερες και τις κλειστές πόρτες και σίγουρα ακόμη περισσότερα εάν δεν… ακούς αυτά που λέει ο προπονητής σου! Η σχέση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με τον Πεπ Γκουαρδιόλα αποτυπώνει και με το παραπάνω αυτήν την πρόταση, ειδικότερα καθώς και πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο ένας είναι κραυγαλέος που επιζητά βάναυση ειλικρίνεια θέλοντας να μιλάει ανοιχτά στον κόουτς του, ενώ ο άλλος επιθυμεί να είναι ο κυρίαρχος και να υπακούσουν όλοι στις οδηγίες του.

H ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γκουαρδιόλα περιλαμβάνει τους περισσότερους παίκτες να ενεργούν ως πιόνια του σκακιού του και να πράττουν πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του. Όχι μόνο όσον αφορά στις επιδόσεις τους εντός του γηπέδου αλλά γενικότερα του αρέσει να έχει τον έλεγχο και σε άλλες καταστάσεις, τόσο πολύ που έρχεται σε αντίθεση με το «ελεύθερο» ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει. Γι' αυτό οι νεαροί και ίσως υποτονικοί έμπειροι παίκτες φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο σε αυτό το μοντέλο, καθώς στους περισσότερους εξελιγμένους ποδοσφαιριστές δεν αρέσει να παίζουν όντας συνεχώς… κοντρολαρισμένοι.

Τρανταχτό παράδειγμα το γκολ του Ανρί κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο Champions League πίσω στο 2008, με τον Ισπανό τεχνικό να τον αντικαθιστά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου επειδή ακριβώς… σκόραρε! «Είχε ένα σχέδιο. Αν στην πραγματικότητα δεν κάνεις αυτό που σας ζητάει, τότε θα έχεις πρόβλημα», είχε εξηγήσει χρόνια αργότερα ο Γάλλος.

2449972.jpg

Αντιθέτως ο Ζοσέ Μουρίνιο αντιμετωπίζει περισσότερο τους παίκτες του σαν φίλους, αφού πρώτα συνεννοηθούν επακριβώς για το τι πρέπει να γίνει. Μάλιστα ο Πορτογάλος κόουτς αντάμειβε με ενενηντάλεπτα τον Ρομέλου Λουκάκου, όταν οι δυο τους συνυπήρξαν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά μια περίοδο ξηρασίας στα γκολ για τον Βέλγο: αυτό συνέβη καθώς οι δυο τους ήταν ξεκάθαροι σε ό,τι αφορούσε στα πλάνα τους.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνει κανείς πως ο Ιμπραΐμοβιτς, έχοντας ζήσει τους τεχνικούς σε Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ίντερ, έχει ξεκάθαρη άποψη για τους δύο. Μάλιστα ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να κρύψει την αγάπη του για τον Πορτογάλο και τα… όχι και τόσο θερμά συναισθήματα για το Ισπανό.

Η κόντρα του Ζλάταν με τον Γκουαρδιόλα

«Ο Γκουαρδιόλα με κοίταξε σαν να έφταιγα για όλα και σκέφτηκα: “Αυτό είναι. Έπαιξα το τελευταίο μου χαρτί”. Μετά από εκείνο τον αγώνα, ένιωθα ότι δεν ήμουν πλέον ευπρόσδεκτος στον σύλλογο. Ένιωσα σαν μ@@@κας όταν κάθισα στα αποδυτήρια και ο Γκουαρδιόλα με κοίταξε σαν να ήμουν ενοχλητικός, εξωγήινος», ήταν τα λόγια του Ιμπραΐμοβιτς έπειτα από την ήττα της Μπαρτσελόνα από την Ίντερ του Μουρίνιο για το Champions League το 2010 (3-1).

«Ήταν σαν ένας τοίχος από τούβλα. Κάθε ώρα στο κλαμπ ευχόμουν να μην ήμουν εκεί. Δεν άνηκα πια στην ομάδα. Μόνο σ’ έναν εκτός έδρας αγώνα με τη Βιγιαρεάλ με άφησε να παίξω για πέντε λεπτά. Έβραζα μέσα μου, όχι όμως επειδή ήμουν στον πάγκο. Αυτό μπορώ να το αντιμετωπίσω, αν ο προπονητής είναι αρκετά άντρας για να πει: “Δεν είσαι καλός Ζλάταν”» πρόσθεσε στη συνέχεια, ωστόσο τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

3.15370_DZ1230660_MG89315982.jpg

«”Δεν έχεις τις μπάλες! Σκιάζεσαι μπροστά στον Μουρίνιο. Πήγαινε στο δι@@λο!”, του φώναξα περιμένοντας μια ανάλογη αντίδραση. Εκείνος όμως ήταν δειλός και απλά έφυγε, δίχως να πει τίποτα». Η απάντηση του Γκουαρδιόλα δεν ήταν αυτή που περίμενε ο Σουηδός. Μάλιστα τον μπέρδεψε ακόμη περισσότερο.

«Δεν πηγαίνουμε στις προπονήσεις με Ferrari ή Porce», του είπε ο Ισπανός με τον ίδιο να αντιδρά άμεσα: «Τι σε νοιάζει εσένα τι αυτοκίνητα οδηγώ;». Στην συνέχεια ο Ζλάταν πρόσθεσε πως τόσο ο Μέσι όσο ο Τσάβι με τον Ινιέστα στέκονταν εκεί με σκυμμένα τα κεφάλια δίχως να λένε τίποτα, τονίζοντας πως επρόκειτο για ένα… γελοίο θέαμα.

Ναι, αλλά ο Μουρίνιο δεν είναι… Πεπ!

Ο δεσμός του Ζλάταν με τον Ζοσέ Μουρίνιο ωστόσο, δεν είχε σε καμία περίπτωση σχέση με αυτήν με τον Γκουαρδιόλα. Ναι μεν ο Σουηδός παραδεχόταν την αυστηρότητα του Πορτογάλου, ωστόσο τόνιζε και την τρυφερότητά του: «Αν ο Μουρίνιο φωτίζει ένα δωμάτιο, ο Γκουαρδιόλα τραβάει τις κουρτίνες. Μου έστελνε μήνυμα συνέχεια στην Ίντερ, αναρωτιόταν πώς τα πήγαινα – Είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο ήμουν ουσιαστικά διατεθειμένος να πεθάνω!».

Γενικότερα ο Μουρίνιο είναι ένας κόουτς που επιδιώκει να δημιουργήσει δεσμούς με τους παίκτες του, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους σε προσωπικό επίπεδο. Οι δύο περιπτώσεις προπονητών και το σκεπτικό τους, είναι η απόλυτη εξήγηση για το πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί κατάλληλα έναν τόσο δύσκολο χαρακτήρα όσο ο Ζλάταν.

Ο ίδιος άλλωστε εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο την σχέση του με τους προπονητές του με την εξής πρόταση: «Οι προπονητές βλέπουν το ποδόσφαιρο με τον δικό τους τρόπο, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός, ο Μουρίνιο θέλει να γίνεις φίλος του, ο Πεπ θέλει να είσαι υποτακτικός του».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0