Μια Φώτο μια Ιστορία

Η πιο «what if» ομάδα του Ηρακλή

Η πιο «what if» ομάδα του Ηρακλή

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που οι Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Νίκος Χατζηβρέττας, Παντελής Παπαϊωακείμ και Δημήτρης Διαμαντίδης βρίσκονταν στο ρόστερ του Ηρακλή. Οι τέσσερις εξ'αυτών έκαναν σπουδαίες καριέρες, μακριά όμως από το «Γηραιό» και το τι θα γινόταν αν έμεναν μαζί για χρόνια παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα σε ένα πολλά υποσχόμενο σενάριο.

Σχετικά Άρθρα

Η επιστροφή του Ντέιβιντ Ίνγκραμ στη Θεσσαλονίκη μετά από τριάντα χρόνια για τα γενέθλια του Ηρακλή, έφερε στις μνήμες όλων τις εποχές που ο «Γηραιός» αποτελούσε μεγάλη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ. Κάτι τέτοιο ίσχυε και τη σεζόν 2000-01, όταν στο ρόστερ της ομάδας υπήρχαν παίκτες όπως οι Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Νίκος Χατζηβρέττας, Δημήτρης Διαμαντίδης, Παντελής Παπαϊωακείμ (που φαίνονται στη φωτογραφία), αλλά και οι Γιώργος Καράγκουτης, Φράνκο Νάκιτς, Γιώργος Χρυσανθόπουλος, Χάρης Μαρκόπουλος, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Παναγιώτης Νάνης, Θανάσης Καμαριώτης, Ματ Σαντάτζελο,Τόνι Φάρμερ, Βασίλι Καράσεφ, Σάσα Χούπμαν!

Διόλου άσχημα θα σκεφτεί κάποιος. Ο Ηρακλής έπαιξε μάλιστα στη Σουπρολίγκα εκείνη την αγωνιστική περίοδο, φτάνοντας μέχρι τους “16” της διοργάνωσης, γνωρίζοντας τελικά τον αποκλεισμό από την Άλμπα Βερολίνου σε σειρά τριών αγώνων. Παρόλα αυτά, η ομάδα της Θεσσαλονίκης τερμάτισε μόλις στην 6η θέση της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος.

Βλέπετε Χατζηβρέττας και Παπαδόπουλος μπορεί να ήταν ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες της Α1, όμως οι «3D», «Baby Shaq», Μαργαρίτης και Μαρκόπουλος έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, ενώ οι Καράσεφ και Νάκιτς βρίσκονταν στη δύση της καριέρας τους.

Η αποχώρηση του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου από τη διοίηκηση και χρηματοδότηση της ομάδας το 2001 σήμανε το χορό των αποχωρήσεων. Πρώτος «χαιρέτησε» ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά από μία διετία στον Παναθηναϊκό, επέστρεψε και πάλι στον Ηρακλή (2003-04), προτού ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό. Ντιναμό Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Φορτιτούντο Μπολόνια, ΠΑΟΚ, Χίμκι, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και τέλος Γκραν Κανάρια. Triple crown με τους «πράσινους», Euroleague και πρωτάθλημα με τους «κόκκινους» και ένα Eurocup με τη Ντιναμό.

Το 2002 ο Νίκος Χατζηβρέττας πήρε μεταγραφή για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έναν χρόνο αργότερα επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, όπου και έμεινε μέχρι το 2009. Ο απολογισμός; Έξι πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 2 κούπες στην Euroleague.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 2003 με προορισμό την Καντού. Έπειτα πέρασε από Άρη, Ολυμπιακό, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Παναθηναϊκό, Ερυθρό Αστέρα, ΠΑΟΚ, Απόλλωνα Πάτρας, Τρίκαλα και Ιωνικό Νίκαιας. Στο παλμαρέ του έχει ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας, 4 πρωταθλήματα Ισραήλ, 3 Κύπελλα Ισραήλ, ένα πρωτάθλημα στην Αδριτική Λίγκα, ένα τρόπαιο στην Euroleague, δύο Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετακόμισε στον Παναθηναϊκό το 2004 και μέχρι το 2016 που κρέμασε τα παπούτσια του κατέκτησε 3 κούπες στην Euroleague, 9 εγχώρια πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα και πλήθος ατομικών διακρίσεων, εντός και εκτός συνόρων.

Οι τέσσερίς τους ήταν μέλη της Εθνικής Ελλάδας όταν κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο το 2006, ενώ όλοι τους, πλην του «Big Sofo», βοήθησαν για να φτάσουμε στο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ το 2005.

Τι θα είχε συμβεί αν είχαν μείνει συμπαίκτες στον Ηρακλή για αρκετά χρόνια; Ουδείς μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά, για αυτό θα μείνουν για πάντα η πιο «what if» εκδοχή του «Γηραιού».

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0