Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς φώναζε «Σταματήστε τον πόλεμο»!

Όταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς φώναζε «Σταματήστε τον πόλεμο»!
31 Μαρτίου 1999: Η Μπαρτσελόνα πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές για να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς. Οι Καταλανοί επικράτησαν με 97-70 της Εστουντιάντες μέσα στο «Palau Blaugrana», υπερκαλύπτοντας τη διαφορά 16 πόντων από το πρώτο ματς (93-77). Μετά την κόρνα της λήξης τα βλέμματα όλων πέφτουν πάνω στον Σάσα Τζόρτζεβιτς, όχι επειδή είχε σκοράρει 18 πόντους, αλλά επειδή πανηγύριζε κρατώντας στα χέρια του ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε τον πόλεμο»!
Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς σήμερα κάθεται στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε, όμως πριν ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα υπήρξε αθλητής και μάλιστα με πολλές περγαμηνές.

Πέραν του πλούσιου ταλέντου του, ο Σάλε μνημονεύεται και για εκείνη την διαμαρτυρία μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς το μακρινό 1999. Λίγες μέρες νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου το NATO είχε ξεκινήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Στόχος της συντονισμένης επίθεσης της νατοϊκής συμμαχίας ήταν ο τερματισμός των σερβικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης ήταν «Operation Allied Force».

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βομβαρδισμοί έληξαν στις 9 Ιουνίου 1999, δηλαδή έπειτα από 78 ημέρες, με την υπογραφή, της συμφωνίας του Κουμάνοβο, που προέβλεπε την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσοβο υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Οι ανθρώπινες απώλειες δεν έχουν εξακριβωθεί. Η κυβέρνηση της Σερβίας υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 2.500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.008 ήταν ένστολοι (αστυνομικοί και στρατιωτικοί), ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2.700 παιδιά.

Ο Τζόρτζεβιτς, όπως και άλλοι αθλητές, έβγαζαν τη δική τους κραυγή αγωνίας για το αιματοκύλισμα που λάμβανε χώρα στα πάτρια εδάφη. Επαγγελματίας εντός των τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών, αφού είχε βάλει 18 πόντους κόντρα στην Εστουντιάντες (σσ. όσους είχε σημειώσει και ο Ευθύμης Ρεντζιάς), βοηθώντας τα μέγιστα τη Μπαρτσελόνα να βάλει στην τροπαιοθήκη της ένα ακόμα κύπελλο, αλλά άνθρωπος πάνω από όλα. Άνθρωπος που «ούρλιαζε» με τον δικό του τρόπο για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες! 

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0