Face to Face

Ο Αργύρης Γιαννίκης στο... μικροσκόπιο μέσω τριών πρώην ποδοσφαιριστών του: «Στον τρόπο ζωής, Έλληνας, στο επάγγελμα, Γερμανός!»

Ο Αργύρης Γιαννίκης στο... μικροσκόπιο μέσω τριών πρώην ποδοσφαιριστών του: «Στον τρόπο ζωής, Έλληνας, στο επάγγελμα, Γερμανός!»

Ο Αργύρης Γιαννίκης άφησε το στίγμα του στον ΠΑΣ Γιάννινα και οι Πίτου Γκαρσία, Μιχάλης Μπουκουβάλας και Κώστας Περιστερίδης, που υπό τις οδηγίες του, σφράγισαν την επιστροφή της ομάδας στη Super League, «σκιαγραφούν» το προφίλ του Έλληνα κόουτς!

Ποιος μπορεί να δώσει σαφέστερη εικόνα για έναν προπονητή, από τον παίκτη που τον ζει σε καθημερινή βάση;  

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το BN Sports απευθύνθηκε σε τρεις ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν καλά τόσο τον νέο προπονητή της ΑΕΚ, Αργύρη Γιαννίκη, όσο και την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητές της.

Οι Μιχάλης Μπουκουβάλας, Κώστας Περιστερίδης και Πίτου Γκαρσία δίνουν το προφίλ του κόουτς Γιαννίκη και εν ολίγοις συμφωνούν, πως περίμεναν τη μετακίνησή του σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα.

«Στον τρόπο ζωής, Έλληνας, στο επάγγελμά του, Γερμανός!» 

«Στον τρόπο ζωής του είναι Έλληνας, αλλά στον επαγγελματικό τομέα, Γερμανός!» θα τονίσει ο Μιχάλης Μπουκουβάλας, θέλοντας να δείξει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το έργο του ο Αργύρης Γιαννίκης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Κώστας Περιστερίδης.

«Πιστεύει πολύ στις δυνατότητές του και είναι απαιτητικός. Θέλει η δουλειά του να βγαίνει μες στο γήπεδο. Έχει όλα τα προσόντα, όλες τις σπουδές για να πετύχει και αυτό κυνηγάει. Είχε πάντα απαιτήσεις, ώστε να λειτουργούν όλα στην εντέλεια, από το γήπεδο μέχρι τους ποδοσφαιριστές, τους οποίους ήθελε ξεκούραστους για να μπορούν να αποδίδουν στο 100%».Αγιασμός και αμέσως φορτσάτος ο Γιαννίκης! (video+pics) | Super-FM

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα συναισθήματα που άφησε στον πολύπειρο, Πίτου Γκαρσία, η συνεργασία του με τον Αργύρη Γιαννίκη: «Δουλεύει σκληρά και ψάχνει κάθε λεπτομέρεια που θα βελτιώσει την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές. Στην ΑΕΚ, όπου οι επιλογές παικτών είναι ακόμα περισσότερες, η δουλειά του θα φανεί πιο πολύ!»

Παρά τις υψηλές απαιτήσεις, όμως, και οι τρεις μιλούν για έναν εξαιρετικά προσιτό χαρακτήρα, που πάντοτε είχε την «πόρτα» ανοιχτή για τους παίκτες του. 

 

«Η πόρτα του πάντα ανοιχτή, αλλά ως εκεί που πρέπει!» 

«Εξαρχής ήταν πάρα πολύ φιλικός και προσιτός, γεγονός που είναι κάτι σπάνιο. Είχε την πόρτα ανοικτή για κάθε μέλος του ρόστερ ή του τεχνικού τιμ, αλλά πάντα υπήρχε η ‘κόκκινη γραμμή’ ανάμεσα στον ποδοσφαιριστή και τον προπονητή» θα αναφέρει ο Μιχάλης Μπουκουβάλας, για να συμπληρώσει ο Κώστας Περιστερίδης:

«Ήταν προσιτός και σε κέρδιζε. Σου έδινε κίνητρο και σε συνδυασμό με τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις, κατάφερνε να πάρει το 100% από τους ποδοσφαιριστές! Όσοι πάλεψαν για μία θέση, πραγματικά, ανταμείφθηκαν και το να είναι δίκαιος ένας προπονητής, είναι πολύ σημαντικό. Διατηρεί τις ισορροπίες στα αποδυτήρια και την ώρα που κερδίζει ο προπονητής και η ομάδα από τον παίκτη, κερδίζει και ο ποδοσφαιριστής από αυτούς!» 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και δια στόματος Πίτου Γκαρσία: «Σου δίνει θάρρος, εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας να κρατάει, παράλληλα, αποστάσεις και να εμπνέει σεβασμό. Τα αποδυτήρια γενικότερα, και ειδικότερα της ΑΕΚ, δεν θα είναι εύκολα με τόσα μεγάλα ονόματα, αλλά είμαι σίγουρος πως θα βρει τη σταθερότητα που χρειάζεται. Γιατί; Γιατί ο Αργύρης Γιαννίκης είναι έξυπνος άνθρωπος!»

«Η ηλικία είναι απλά ένας... αριθμός!» 

Ο Πίτου Γκαρσία, μετά από 10 χρόνιας παραμονής στην Ελλάδα, γνώρισε τον Αργύρη Γιαννίκη, και παρότι υπήρξαν σχεδόν συνομήλικοι τότε, δεν θεώρησε στιγμή πως αποτελεί ένα αδύνατο σημείο του Έλληνα κόουτς.

«Η νεαρή του ηλικία, έφερε και καθαρές ιδέες. Ο τρόπος με τον οποίο δούλευε, η σοβαρότητά του και ο επαγγελματισμός του (ακόμα κι όταν βρεθήκαμε πρώτοι στη δεύτερη κατηγορία με μεγάλη διαφορά δεν μας άφησε να χαλαρώσουμε) κέρδιζε τον σεβασμό μας, κι ας ήταν κοντά στην ηλικία με κάποιους από εμάς. Άλλωστε, αν δεν δοθεί η ευκαιρία σε νέα παιδιά, με καινούργιες ιδέες και χωρίς ευκαιρίες έως τώρα, πώς θα αποκτήσουν εμπειρία;» 

Στο ίδιο μοτίβο και ο Κώστας Περιστερίδης«Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη νέους προπονητές. Όπως έχουμε δει και στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο μοντέλο αποδίδει, ίσως και καλύτερα από την πρόσληψη ενός μεγαλύτερου σε ηλικία ή ενός ξένου προπονητή. Άλλωστε, η ηλικία είναι απλά ένας... αριθμός! Ο ποδοσφαιριστής χρειάζεται έναν άνθρωπο που να του δίνει κίνητρο είτε είναι 20, είτε 30, είτε 40 ετών. Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να πετύχει με νεαρούς προπονητές, αρκεί να πάρουν χρόνο και να υπάρξει υπομονή προς το πρόσωπό τους». 

Παράλληλα, ο Μιχάλης Μπουκουβάλας στάθηκε στις αλλαγές που έφερε ο «φρέσκος» τρόπος σκέψης του, αλλά και κάποιους ενδοιασμούς που υπήρχαν στις αρχές: 

«Όταν πρωτοήρθε στον ΠΑΣ Γιάννινα, μας απασχολούσε αν είναι όσο ώριμος χρειάζεται για αυτήν τη θέση. Εν τέλει, μας απάντησε από πολύ νωρίς. Παρότι ήταν μόλις 38 ετών, ήξερε πώς να διαχειρίζεται τις καταστάσεις, αλλά και τους ποδοσφαιριστές ως προσωπικότητες. Εκεί έφερε και τις μεγαλύτερες αλλαγές. Ακριβώς εκεί που υστερούμε ως λαός και προφανώς αναφέρομαι σε ζητήματα νοοτροπίας. Από την πρώτη μέρα, φρόντισε να 'σφίξει' τα λουριά!» Μπουκουβάλας: Ο Απόλλων μοιάζει ισχυρή πιθανότητα

«Είναι έτοιμος να διαχειριστεί καταστάσεις πίεσης!» 

Η άνοδος στην Super League με εξαιρετικό ποδόσφαιρο, η παρουσία στα ημιτελικά του Κυπέλλου και το «χειροκρότημα»-αναγνώριση από τους Έλληνες φιλάθλους, ανήκουν στο παρελθόν.  

Οι απαιτήσεις στην ΑΕΚ θα είναι αυξημένες για τον Αργύρη Γιαννίκη και η διαχείριση της πίεσης σε τέτοιες θέσεις, συχνά αποτελεί την λεπτή γραμμή ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Ωστόσο, οι απαντήσεις των τριών παικτών δεν αφήνουν ερωτηματικά για τον βαθμό ετοιμότητάς του. 

«Πιστεύω ότι είναι σκληραγωγημένος και θα ανταπεξέλθει. Όλοι κρινόμαστε επί τω έργω και ένα-δύο αποτελέσματα θα φέρουν την ψυχολογία, την ηρεμία και τον χρόνο για να δείξει πως αξίζει. Το ρίσκο έγκειται στο ότι η ομάδα δεν είναι διαμορφωμένη από αυτόν και βρήκε ένα ρόστερ έτοιμο, αλλά θεωρώ πως θα πετύχει!» ανέφερε ο Κώστας Περιστερίδης, για να συμπληρώσει ο Μιχάλης Μπουκουβάλας: 

«Ο κόουτς Γιαννίκης είναι έτοιμος για να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Δεν νομίζω πως θα ενδιαφερθεί για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από την ομάδα, παρά μόνο να βγαίνει το αποτέλεσμα που θέλει στο γήπεδο. Άλλωστε, είναι λάτρης του ωραίου ποδοσφαίρου και το έχει δείξει!» 
sadsasda.jpg

Ο Πίτου Γκαρσία, με εξίσου πολλές παραστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν απέκλινε από τα σχόλια των προαναφερθέντων: «Και στον ΠΑΣ υπήρχε η πίεση, να αποδείξει πως αξίζει να γυρίσει στην πρώτη κατηγορία και το καταφέραμε με επικεφαλής έναν σπουδαίο προπονητή».

Ως επίλογος ας μείνει το μήνυμα του Αργεντίνου σε άπταιστα ελληνικά, με την ευχή όλων τα λόγια του να βγουν αληθινά για το γενικότερο καλό του εγχώριου ποδοσφαίρου: 

«Εύχομαι τα καλύτερα. Ας αποδείξει για άλλη μία φορά μέσα από τη δουλειά του, πως η απόφαση να του δώσουν αυτήν την ευκαιρία, ήταν σωστή!» 

 

Φάνης Τσοκανάς 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0