Football Talk

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Οι πρώτοι των πρώτων, οι διαφορές τους και τι να περιμένουμε στο ντέρμπι

ΑΕΚ – Ολυμπιακός: Οι πρώτοι των πρώτων, οι διαφορές τους και τι να περιμένουμε στο ντέρμπι

ΑΕΚ και Ολυμπιακός κοντράρονται το βράδυ της Κυριακής (21/11) στο ΟΑΚΑ και το BN Sports συγκέντρωσε όλους τους αριθμούς τους έως τώρα στο πρωτάθλημα, τους συγκρίνει και… προβλέπει πώς θα πάει το ματς.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Έρχεται ένα μεγάλο ντέρμπι το βράδυ της Κυριακής (21/11) στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ολυμπιακό, σε ένα ματς κορυφής. Τρεις βαθμούς μπροστά από την Ένωση βρίσκεται ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, ο οποίος θέλει να φύγει από το Στάδιο διατηρώντας ή και διευρύνοντας αυτή τη διαφορά. Από την άλλη η ΑΕΚ θέλει να κερδίσει τους «ερυθρόλευκους» για να τον ξεπεράσει στην ισοβαθμία, αλλά και να πανηγυρίσει νίκη σε αυτό το ντέρμπι μετά από τρία χρόνια.

Οι δυο αυτές ομάδες έχουν αποδείξει ως τώρα στο πρωτάθλημα ότι είναι ικανές να διεκδικήσουν το φετινό τίτλο ως το τέλος. Τα νούμερά τους ακόμα το δείχνουν αυτό. Η ΑΕΚ είναι μία νέα ομάδα, με νέο προπονητή, που τώρα χτίζεται. Γι’ αυτό και τα έως τώρα στατιστικά της σε ομαδικό επίπεδο είναι λίγο χειρότερα, σε κάποιες στατιστικές κατηγορίες, από τον πιο «δεμένο» Ολυμπιακό, ο οποίος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά που δημοσιεύει το επίσημο site της Super League η ΑΕΚ των 20 βαθμών έως τώρα στο πρωτάθλημα (έξι νίκες, δυο ισοπαλίες, μία ήττα) έχει καλύτερη επίθεση από τον Ολυμπιακό (20 τέρματα έναντι 15). Αντίθετα, έχει χειρότερη άμυνα από τους «ερυθρόλευκους» (10 γκολ έχει δεχθεί έναντι 5). Το βράδυ της Κυριακής, λοιπόν, στο ΟΑΚΑ θα κοντραριστεί η καλύτερη επίθεση (ΑΕΚ) με την καλύτερη άμυνα (Ολυμπιακός), έως τώρα στη σεζόν!

Πάμε παρακάτω: Ο Ολυμπιακός των 23 βαθμών (επτά νίκες, δυο ισοπαλίες) έχει περισσότερες τελικές (120) από την ΑΕΚ (110). Ο Δικέφαλος πάντως έχει περισσότερα σουτ εντός αντίπαλης περιοχής (56), ενώ ο Ολυμπιακός 53. Αντίθετα, η ομάδα του Μαρτίνς απειλεί περισσότερο εκτός περιοχής από την ΑΕΚ, η οποία έχει σουτάρει 33 φορές, έναντι 41 των Πειραιωτών. Εκεί πάντως που η ΑΕΚ δείχνει καλύτερη είναι στις ασίστ: 14 τον αριθμό έχουν δώσει οι παίκτες της, ενώ οι αντίπαλοί της 8.

Ο Ολυμπιακός πάντως είναι ομάδα που κυκλοφορεί περισσότερο τη μπάλα κι αυτό φαίνεται από τις 596 πάσες που έχει δώσει στις 9 αυτές αγωνιστικές, την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ έχει 404 πάσες. Η ομάδα του Μαρτίνς υπερτερεί σημαντικά και στα κλεψίματα, όπου έχει 210, έναντι μόλις 167 της ΑΕΚ. Με περισσότερα γεμίσματα παίζει ο Ολυμπιακός (268) από την ΑΕΚ (207), η οποία με τη σειρά της κάνει και παίρνει περισσότερα φάουλ απ’ τον αντίπαλό της.  

Αυτοί οι παίκτες ξεχωρίζουν

Φεύγουμε από τα ομαδικά στατιστικά και πάμε στα ατομικά στατιστικά των παικτών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Κάθε ομάδα έχει τα μεγάλα της όπλα. Κάθε ομάδα έχει κάποιους παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Ακολουθούν οι… πρώτοι των πρώτων, για ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ως τώρα στο πρωτάθλημα. Για την Ένωση στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες βλέπουμε τα ονόματα των Τσούμπερ, Αραούχο και Μάνταλου. Στον Ολυμπιακό περισσότερο βλέπουμε αυτά των Ρέαμπτσιουκ και Αγκιμπού Καμαρά, με τον Μπουχαλάκη να δείχνει «κομβικός».

Πιο αναλυτικά: Η ΑΕΚ έχει τον Τσούμπερ ως πρώτο της σκόρερ με 5 γκολ και ακολουθεί ο Αραούχο με 4. Τέσσερα τέρματα από τον Ολυμπιακό έχει πετύχει ο Τικίνιο στο πρωτάθλημα.

Οι δυο πρώτοι σκόρερ της Ένωσης έχουν ως τώρα και τις περισσότερες τελικές απ’ όλους τους συμπαίκτες του (18 τον αριθμό). Ακριβώς 18 τελικές έχουν και οι Αγκιμπού Καμαρά και Τικίνιο. Για την ΑΕΚ ωστόσο πιο αποτελεσματικός είναι ο Άμραμπατ ο οποίος έχει 1 γκολ ανά γκολ 8 τελικές, ενώ για τον Ολυμπιακό πιο αποτελεσματικός απ’ όλους τους συμπαίκτες του είναι ο Ελ Αραμπί, που βρίσκει δίχτυα ανά 7 τελικές.

Μέσα στην περιοχή από την ΑΕΚ σουτάρει περισσότερες φορές ο Αραούχο, που έχει 11 τελικές, ενώ από τον Ολυμπιακό έχουμε τον Αγκιμπού Καμαρά, επίσης με 11.

Έξω από το κουτί ο Τσούμπερ σουτάρει περισσότερο από κάθε άλλον «κιτρινόμαυρο», καθώς έχει 9 τελικές, ενώ ο Μαντί Καμαρά αντίστοιχα στον Ολυμπιακό έχει 8. Στην κατηγορία «ασίστ» δεσπόζει ο Μάνταλος με έξι τελικές πάσες που έγιναν γκολ ως τώρα, ενώ από 2 ασίστ στον Ολυμπιακό έχουν οι Μασούρας και Αγκιμπού Καμαρά.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ έχει τα περισσότερα γεμίσματα επίσης από κάθε άλλον συμπαίκτη του φτάνοντας τα 55, ενώ ο Ρέαμπτσιουκ έχει τα περισσότερα στον Ολυμπιακό με 40.

Όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού πάντως περνάει από τον Μπουχαλάκη που μετράει 68 πάσες ως τώρα. Αντίθετα στην ΑΕΚ πρώτος στις πάσες είναι ο Τσούμπερ με 45.

Ο Ελβετός, από την άλλη, έχει και τα περισσότερα λάθη στην Ένωση (43), ενώ ο Ελ Αραμπί έχει 35 στον Ολυμπιακό.

Στα κλεψίματα η ΑΕΚ είναι γενικά πολύ χαμηλά. Ο Λε Ταλέκ έχει τα περισσότερα με 15, ενώ για τον Ολυμπιακό ο Ρέαμπτσιουκ έχει 24. Στις επεμβάσεις ο Βράνιες είναι πρώτος από την ΑΕΚ με 25, ενώ αντίστοιχα στον Ολυμπιακό ο Παπασταθόπουλος με 20.

Επιπλέον, τα περισσότερα φάουλ στην ΑΕΚ τα κάνει ως τώρα ο Λε Ταλέκ έχοντας 19, ενώ στους «ερυθρόλευκους» ο Ρέαμπτσιουκ έχει κάνει 16. Ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού πάντως έχει κερδίσει και τα περισσότερα φάουλ (10), ενώ από την Ένωση ο Μάνταλος έχει πάρει 23 φάουλ.

Το συμπέρασμα, βάσει των αριθμών…

Με βάσει τους παραπάνω αριθμούς και τη στατιστική των δυο αντιπάλων, τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ περιμένουμε την ΑΕΚ να στηρίζεται στην οργάνωσή της στους Τσούμπερ και Μάνταλο, κατά κύριο λόγο. Να φτάνει στην αντίπαλη περιοχή με λιγότερες επαφές, απ’ ότι ο Ολυμπιακός κι έχοντας τον Αραούχο και τον Ελβετό να εκτελούν περισσότερες φορές. Οι ερυθρόλευκοι, βάσει αριθμών πάντα, θα δοκιμάσουν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα έχοντας ως συνδετικό κρίκο τον Μπουχαλάκη στο κέντρο, με τον Ρέαμπτσιουκ αριστερά να ανεβαίνει ψηλά και τον Αγκιμπού Καμαρά να δρα μεταξύ των γραμμών και να δοκιμάζει πράγματα. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα θα παίξει ο χώρος του κέντρου.

Ανάμεσα στις γραμμές απειλώντας εκτός περιοχής υπάρχει ο Μαντί Καμαρά. Εκεί πρέπει να δράσει αμυντικά η ΑΕΚ ώστε να ανεβάσει το μέσο όρο της στα κλεψίματα της μπάλας (άρα και των κατοχών) και να βγει μπροστά με τον Μάνταλο να δημιουργεί και τους Τσούμπερ ή Αραούχο (βάσει των στατιστικών) να ψάχνουν και να βρίσκουν το γκολ. Οι αριθμοί, λοιπόν, μας προϊδεάζουν για το τι μπορούμε να περιμένουμε στο ντέρμπι… Και οι δυο ομάδες έχουν «κρυφά» όπλα που μπορούν να κάνουν το απρόβλεπτο και τη διαφορά.   

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0