Face to Face

O Αχιλλέας Χατζηνικολάου για τον Φραντς Μπεκενμπάουερ στο BN Sports: «Έφυγε το Άγιο Πνεύμα του γερμανικού ποδοσφαίρου»

O Αχιλλέας Χατζηνικολάου για τον Φραντς Μπεκενμπάουερ στο BN Sports: «Έφυγε το Άγιο Πνεύμα του γερμανικού ποδοσφαίρου»

Θλίψη σκόρπισε σε ολόκληρο τον πλανήτη ο χαμός του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο «πρίγκιπας» του γερμανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών και ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου μίλησε στο BN Sports, για τον «Κάιζερ», που είχε την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσει από κοντά.

Δηλώσεις στον Άγγελο Κρεμαστό

Θα μπορούσε κανείς να μιλάει ώρες ολόκληρες για το ταλέντο, τις ικανότητες και τα επιτεύγματα του Φραντς Μπεκενμπάουερ, τόσο με το εθνόσημο, όσο και με την φανέλα της Μπάγερν Μονάχου.

Για πολλούς ήταν ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στην Βαυαρική ομάδα και το αποτύπωμα, που άφησε σε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ το απόγευμα της Δευτέρας (08/01) «άφησε» την τελευταία του πνοή στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας σε ηλικία 78 ετών, μετά από χρόνια μάχη με μία επιθετικής μορφής άνοια, αλλά και την νόσο του Πάρκινσον.

Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, γιός του Ασημάκη Χατζηνικολάου, δημοσιογράφου στην Βαυαρία και στενού φίλου του «Κάιζερ», μίλησε στο BN Sports για τον άνθρωπο Μπεκενμπάουερ, τα πρωτοποριακά στοιχεία, που έφερε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά και για την σπάνια προσωπικότητά του.

3333.jpg

Γνωρίζαμε πως ο Μπεκενμπάουερ είχε μερικά προβλήματα με την υγεία του, που τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια. Εσείς περιμένατε πως θα «έφευγε» τόσο ξαφνικά;

«Τα τελευταία 4-5 χρόνια είχε προβλήματα με την καρδιά του. Είχε κάνει μία εγχείρηση στην καρδιά και δεν είχε συνέλθει πλήρως. Είχε χάσει την όραση του από το ένα μάτι λόγο ζάχαρου. Λίγο μετά το 2020 απομακρύνθηκε τελείως από την δημοσιότητα. Ο Αντρέας Μπρέμε και ο Λόταρ Ματέους, οι δύο πιο στενοί του φίλοι, ήταν πάντοτε κοντά του. Ο Μπρέμε είχε κάνει κάτι δηλώσεις πριν λίγο καιρό και είχε πει πως ο Φραντς δεν είναι πολύ καλά. Κανείς όμως δεν περίμενε πως θα έφευγε τόσο γρήγορα, τόσο ξαφνικά».

Πόσο σημαντικός ήταν για το γερμανικό ποδόσφαιρο ο Φραντς Μπεκενμπάουερ; Τι ήτα αυτό που έκανε διαφορικά από όλους τους άλλους;

«Ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που είχε μάνατζερ την δεκαετία του ’70, ο πρώτος που έκανε διαφήμιση, ο πρώτος που έπαιξε σε ταινία. Ήταν η αρχή και το τέλος του γερμανικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Άλλωστε το παρατσούκλι του ήταν το «Κάιζερ», δηλαδή ο πρίγκιπας, λόγω του αρχοντικού του στιλ στην αμυντική γραμμή, το λεγόμενο λίμπερο. Κάτι τελείως πρωτοποριακό για την εποχή. Είναι ο δεύτερος που κατάφερε να κατακτήσει το Μουντιάλ μετά τον Ζαγκάλο, ο οποίος μάλιστα έφυγε πριν δύο μέρες».

Εσείς που είχατε την τιμή να τον γνωρίσετε επί προσωπικού, πώς ήταν ο άνθρωπος Μπεκενμπάουερ;

«Ήταν ένας πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος και πολύ γυναικάς. Πρέπει να έχει πάρει τρία ή τέσσερα διαζύγια. Του στοίχησε όμως απίστευτα πολύ ο θάνατος του γιού του πριν από περίπου 10 χρόνια. Από τότε ξεκίνησαν και τα προβλήματα υγείας του. Ήταν ένας πολύ ωραίος τύπος, ένας πραγματικός gentleman».

1111_1.jpg

Πόσο σημαντική είναι αυτή η απώλεια για το γερμανικό ποδόσφαιρο;

«Είναι μία απώλεια μίας τεράστιας προσωπικότητας της Γερμανίας, ολόκληρης της Γερμανίας, όχι μόνο του γερμανικού ποδοσφαίρου, όπως ήταν για την Βραζιλία ο Πελέ και για την Αργεντινή ο Μαραντόνα».

Τι σήμαινε για εσάς, που τον γνωρίσατε κιόλας, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ;

«Είναι μία απίστευτη τιμή για εμένα που τον γνώρισα προσωπικά αυτόν τον άνθρωπο. Όταν είχε φύγει από την Μπάγερν για την Αμερική, γύρισε και έκλεισε την καριέρα του στο Αμβούργο. Εγώ τότε τον μίσησα ως ένα παιδάκι 12 χρονών που ήμουν, δεν καταλάβαινα. Είχε ένα τρομερό χάρισμα, ό, τι έλεγε όλοι τον χειροκροτούσαν, ακόμη και βλακεία να ήταν. Ήταν το Άγιο Πνεύμα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ότι έπιανε γινόταν χρυσός, είτε ως ποδοσφαιριστής, είτε ως προπονητής. Θα λείψει μία τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο πρώτος σούπερ σταρ του γερμανικού ποδοσφαίρου».


tphoto on X: "Franz Beckenbauer 5 and Jürgen Grabowski 9 (West Germany) at  the final of World Cup 1974, West Germany vs Netherlands2-1 at  Olympiastadion in München, West Germany, 7 July 1974

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0