Sports Βusiness

Τα πρωταθλήματα εξελίσσονται, τα κόστη των ομάδων «εκτοξεύονται»

Τα πρωταθλήματα εξελίσσονται, τα κόστη των ομάδων «εκτοξεύονται»

Όσο εξελίσσονται τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης άλλο τόσο αυξάνονται (και κατακόρυφα μάλιστα) τα κόστη των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτά. Τα νούμερα άλλωστε δεν λένε ποτέ ψέματα ειδικά όταν μιλάμε για οικονομικά.

Τα τελευταία 10 χρόνια η εξέλιξη στα χρηματοοικονομικά δεδομένα στον κόσμο του ποδοσφαίρου αλλάζουν συνεχώς με όλους τους δείκτες να «εκτοξεύονται» συνεχώς προς τα πάνω. Βέβαια τα νούμερα αυτά διαφέρουν από πρωτάθλημα σε πρωτάθλημα με την κύρια αιτία να είναι οι διαφορές στην ακροαματικότητα τους αλλά και στα τηλεοπτικά συμβόλαια με τα νούμερα να φτάνουν «μυθικές διαστάσεις». Όσο όμως τα έσοδα μεγαλώνουν τόσο τα έξοδα γιγαντώνονται. Ο ανταγωνισμός στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα είναι πολύ σκληρός και για να μπορέσει μία ομάδα να διατηρηθεί στην εκάστοτε κατηγορία πρέπει να ξοδέψει και τα ανάλογα ποσά.


Όπως είναι λογικό η Premier League αποτελεί την «γη της επαγγελίας» όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα και του πρωταθλήματος και των ομάδων.


Ας ξεκινήσουμε όμως από τα «χαμηλά» πρώτα. Η Ligue 1 στην συνολική αξία της ακουμπάει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, με την τελευταία 10ετία να έχει σημειώσει μία ανάπτυξη ύψους 400 εκατομμυρίων. Ταυτόχρονα με τα έσοδα έχουν αυξηθεί και τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψει μία ομάδα για να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Η ποσοστιαία αύξηση του κόστους των ομάδων για την 10ετία 2012-2022 ακουμπάει το 8% και σε συνολικά νούμερα να είναι πάνω από το 1,1 δις. Μπορεί το Γαλλικό να αποτελεί το «χειρότερο» ποιοτικά από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, τα νούμερα του όμως είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

Ligue 1 : le passage de 20 à 18 clubs en 2023-2024 entériné

Στην συνέχεια βρίσκουμε την Serie A. Το μέγεθος του Ιταλικού πρωταθλήματος φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ έχει καταγραφεί ανάπτυξη 900 εκατομμυρίων. Για την ίδια 10ετία που προαναφέραμε η ποσοστιαία αύξηση για τα κόστη των ομάδων είναι πιο μικρή αλλά φτάνει παρόλα αυτά το 7,3%. Το συνολικό νούμερο όμως είναι αισθητά πιο μεγάλο σε σχέση με την Ligue 1 πλησιάζοντας κοντά στα 1,9 δις.

Serie A, all sport in Italy halted due to coronavirus outbreak

Το πρωτάθλημα που ακολουθεί είναι το Ισπανικό. Το συνολικό μέγεθος της La Liga ξεπερνάει τα 25 δισεκατομμύρια ενώ είναι το πρώτο πρωτάθλημα που βλέπουμε να έχει σημειώσει ανάπτυξη άνω του 1 δισεκατομμυρίου. Τα μεγάλα νούμερα αυτά όμως συνοδεύονται και από εξίσου μεγάλα κόστη για τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό. Τα συνολικά κόστη των ομάδων έχουν αυξηθεί για σχεδόν 2 δισεκατομμύρια, όπου με ποσοστά εκφράζεται στο 8,4% πιο πάνω σε σχέση με τις χρονιές πριν του 2012.

La Liga: Έτοιμη για νίκη η Ρεάλ - Ψάχνει το θετικό αποτέλεσμα η  Μπαρτσελόνα: Το πρόγραμμα - Ποδόσφαιρο

Λίγο πριν την κορυφή βρίσκουμε την Bundesliga. Η συνολική αξία του Γερμανικού πρωταθλήματος ξεπερνάει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η ανάπτυξη των τελευταίων 10 χρόνων είναι παρόμοια με αυτή του Ισπανικού, στα 1,1 δισεκατομμύρια. Μπορεί τα νούμερα της Bundesliga να φτάνουν τόσο υψηλά επίπεδα, τα κόστη των ομάδων όμως βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα (συγκριτικά πάντα με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα). Τα έξοδα για τις ομάδες έχουν αυξηθεί μόλις για 7,3% με το συνολικό νούμερο να μην ξεπερνάει τα 1,4 δισεκατομμύρια.

2. Bundesliga | official website

Για τέλος έμεινε το κατά κοινή ομολογία καλύτερο πρωτάθλημα στο πλανήτη, το Αγγλικό. Τα νούμερα της Premier League φτάνουν εξωπραγματικά επίπεδα. Το συνολικό μέγεθος του πρωταθλήματος ξεπερνάει τα 46 δισεκατομμύρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την αξία του Γερμανικού. Ενώ επιπλέον έχει σημειώσει αύξηση 2,8 δισεκατομμυρίων τα τελευταία αυτά χρόνια. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς με τέτοια υπερογκώδη ποσά τα κόστη των ομάδων ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που έχουμε δει μέχρι τώρα. Οι ομάδες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε μία αύξηση ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στα συνολικά κόστη τους ή αλλιώς τα έξοδα τους είναι 9,9% πάνω σε σχέση με τις χρονιές πριν το 2012.

English Premier League spending: where does the money go? | undefined

Με μία γρήγορη ματιά σε όλα αυτά τα νούμερα, είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το πρωτάθλημα που ξεχωρίζει με, την Premier League να είναι πολλά επίπεδα πιο πάνω από τα υπόλοιπα.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0