Sports Βusiness

Η εποχή των μάνατζερ: Ασύδοτα κέρδη και εξωφρενικές προμήθειες σε Premier League!

Η εποχή των μάνατζερ: Ασύδοτα κέρδη και εξωφρενικές προμήθειες σε Premier League!

«Καμπανάκι» στα αυτιά τις FIFA οι εξωπραγματικές προμήθειες των ομάδων σε μάνατζερ για μεταγραφές ποδοσφαιριστών. 259 εκατομμύρια έχουν δοθεί σε μάνατζερ και γραφεία στην Premier League με την Τσέλσι να είναι αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με 88 εκατομμύρια ευρώ.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν τις αμοιβές των μάνατζερ για τις μεταγραφές των ομάδων, ποσά τα οποία επιβεβαιώνουν πως η αγορά του ποδοσφαίρου βρίσκεται σε πλήρη «άνθιση».

Σύμφωνα με έρευνα της FIFA, τα ποσά που έχουν δοθεί ως αμοιβές μάνατζερ σε όλη την Αγγλία διαρκώς ανεβαίνουν, ενώ για το 2023 τα ποσά των προμηθειών έχουν γνωρίσει αύξηση που αγγίζει το 42.5% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος και ο όγκος των συναλλαγών, τα ποσά που κατέληξαν στις «τσέπες» μάνατζερ και μανατζερικών γραφείων, «αγγίζουν» τα 822 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 259 αφορούν την Premier League.

Σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα και με πληροφορίες της FIFA, υπάρχει σκέψη να συζητηθεί το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί όριο στις αμοιβές που μπορούν να λάβουν τόσο οι μάνατζερ όσο και τα γραφεία, συζήτηση που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και προς το παρόν έχει μπει στον «πάγο».

Η Ομοσπονδία, δημοσίευσε δύο λίστες, η μία καταγράφει τα συνολικά ποσά που δόθηκε σε αμοιβές μάνατζερ, ενώ η δεύτερη δίνει πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές μεταξύ μάνατζερ, γραφείων και συλλόγων με την Τσέλσι του Τοντ Μπόελι να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια (στα έξοδα).

Πιο συγκεκριμένα για το διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου 2023 – 1 Φεβρουαρίου 2024, οι «μπλε» του Λονδίνου έχουν καταβάλλει 88 εκατομμύρια σε αμοιβές μάνατζερ.

Στη δεύτερη θέση του πίνακα, βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι με ποσά που αγγίζουν τα 71 εκατομμύρια ευρώ.

Πίσω τους, έπεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με προμήθειες ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σειρά παίρνει η ομάδα του Κλοπ, με 37 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λούτον Τάουν, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά τις ομάδες που αγωνίζονται στη Premier League, με μόλις 2.3 εκατομμύρια διαμοιρασμένα σε μάνατζερ, ένα ποσό που είναι μικρότερο και από ορισμένες ομάδες που αγωνίζονται στην Championship, όπως για παράδειγμα η Λιντς Γιουνάιτεντ, η οποία έχει δώσει 15.5 εκατομμύρια, περισσότερα και από την Μπρέντφορντ (9.5 εκατομμύρια) που όπως και η Λούτον αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία.

Τα ποσά που διαμοιράζονται ως προμήθειες σε μάνατζερ για τις μεταγραφές παικτών φαίνεται πως γίνονται μία ολοένα και πιο σύνθετη συνθήκη, καθώς ακόμη και η Ρέξαμ που αγωνίζεται στη League 2 έχει υποχρεωθεί να δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ ως προμήθειες (405,732 ευρώ).

Αυτομάτως λοιπόν γίνεται άμεσα αντιληπτό πως τα ποσά που αφορούν τις μεταγραφές ποδοσφαίρου, εκτινάσσονται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, με δεδομένο πως πέραν των ποσών που απαιτούνται για αγορές ποδοσφαιριστών από ομάδες, απαιτείται να δίνονται και διόλου αμελητέα ποσά, ως προμήθειες σε μάνατζερ για το κλείσιμο των συμφωνιών.

Το ποδόσφαιρο, αλλάζει και τα οικονομικά του ποδοσφαίρου μαζί με αυτό.

Ως προς του μάνατζερ ένα πράγμα είναι σίγουρο, πως οι συζητήσεις για ρύθμιση της αγοράς και «φρένο» στα υπέρογκα κέρδη θα επανέλθει και μάλιστα πολύ σύντομα.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0