Retro Stories

Γιάννης Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος που άλλαξε «ριζικά» τη… μοίρα του Ολυμπιακού! (video)

Γιάννης Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος που άλλαξε «ριζικά» τη… μοίρα του Ολυμπιακού! (video)

Πώς ο Ολυμπιακός άλλαξε την ιστορία του, και ξεκίνησε να γίνεται το «μεγαθήριο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που γνωρίζουμε σήμερα; Δίνοντας… τα κλειδιά της ομάδας στον προπονητή-αυτοκράτορα του ελληνικού μπάσκετ, τον Γιάννη Ιωαννίδη, πριν από 33 χρόνια!

Πριν φτιάξει τον... γαλαξία αστέρων που παρουσίασε στο παρκέ, στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο Ολυμπιακός, υπό την προεδρία του Σωκράτη Κόκκαλη, ξεκίνησε τον μεγαλεπίβολο σχεδιασμό της ομάδας από την άκρη του πάγκου.

Ποιος Έλληνας προπονητής αποτελούσε εγγύηση επιτυχίας; Ο καθοδηγητής της αυτοκρατορίας του Άρη (με τον οποίο είχε ήδη κατακτήσει 8 Πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα Ελλάδας). στο ελληνικό μπάσκετ είναι η απάντηση. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ανέλαβε τον Ολυμπιακό, στην κίνηση που σηματοδότησε τη ριζική αλλαγή του μεγέθους, του στάτους και των φιλοδοξιών της ομάδας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπέγραψε στον Ολυμπιακό στις 20 Μαΐου του 1991. Από τότε ξεκίνησε να διαμορφώνει το όραμά του, σε μια ομάδα που φυσικά είχε τη διάθεση να τον «προμηθεύσει» με το υλικό που χρειαζόταν.

Τα ονόματα, βέβαια, που «παρέλασαν» από τον Πειραιά τα επόμενα χρόνια, ίσως ξεπέρασαν και τη φαντασία πολλών (Ζάρκο Πάσπαλι, Έντι Τζόνσον, Ντέιβιντ Ρίβερς και Ρόι Τάρπλεϊ είναι λίγα μόνο από αυτά).

Η... εν Ελλάδι κυριαρχία του Ολυμπιακού δεν άργησε να επέλθει, με την κατάκτηση τεσσάρων συνεχόμενων Πρωταθλημάτων (1993-1996) και ενός Κυπέλλου (1994).

Το μεγάλο και μοναδικό απωθημένο της πορείας του, όμως, δεν έμελλε να εκπληρωθεί ούτε στους «ερυθρόλευκους». Και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Μετά τα τρία Final 4 Ευρωλίγκας που έχασε με τον Άρη (1988-1990), συμμετείχε και σε άλλα δύο με τον Ολυμπιακό, με εκείνο του 1994 στο Τελ Αβίβ να αποτελεί μια πραγματικά οδυνηρή, και ενδεχομένως (μπασκετικά και μόνο) άδικη στιγμή για εκείνον.

Ο Ιωαννίδης, μάλιστα, έχασε και άλλον έναν τελικό Final 4 (1998), ως προπονητής της AEK (1996-1999).

Αμέσως μετά τη θητεία του στην «Ένωση», ο «Ξανθός» επιχείρησε τη μεγάλη επιστροφή στον Ολυμπιακό. Αυτή κράτησε, όμως, μόνο για μια σεζόν, η οποία δεν εξελίχθηκε με θετικό τρόπο για τον ίδιο και για την ομάδα, με αποκλεισμό στους «16» από την Ολίμπια Λιουμπλιάνας του νεαρού Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και στα ημιτελικά του Πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ.

Το... ευρωπαϊκό «κενό», βέβαια, στην τροπαιοθήκη του, καθώς και η ταραχώδης τελευταία σεζόν του στον Περαιά δεν είναι επ’ ουδενί ικανό να επηρεάσει τον μύθο του, αλλά και το τεράστιο μερίδιο ευθύνης που έχει στη διαμόρφωση της ιστορίας του Ολυμπιακού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως πριν έρθουν οι ευρωπαϊκοί τίτλοι, αυτός ήταν ο άνθρωπος που, σε συνεργασία με τους σπουδαίους παίκτες που είχε στη διάθεσή του, άλλαξε δραματικά το μέγεθος του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου...

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0