Retro Stories

Μάτζικ Τζόνσον: Προπονητής με το... ζόρι ένεκα της μεγάλης του αγάπης! (video)

Μάτζικ Τζόνσον: Προπονητής με το... ζόρι ένεκα της μεγάλης του αγάπης! (video)
Ο Μάτζικ Τζόνσον, από τους τελευταίους ρομαντικούς που αναπολούμε στο NBA, ταύτισε το όνομά του με τους Λέικερς ως παίκτης, αλλά και ως προπονητής! Μπορεί να μην ήταν κάτι που ήθελε τόσο, όμως θα έκανε τα πάντα για να βρεθεί δίπλα στην πραγματική του αγάπη, που τόσο άδικα είχε στερηθεί. Το μπάσκετ.

Είχαν περάσει κάτι λιγότερο από τρία χρόνια όταν στις 7 Νοεμβρίου του 1991, ο Μάτζικ Τζόνσον ανακοίνωσε με τρεμάμενη φωνή πως ζει με τον ιό του HIV κι ως εκ τούτου ήταν αναπόφευκτη η απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

«Λόγω του ιού του AIDS, του οποίου είμαι φορέας, θα αποσυρθώ σήμερα από την ομάδα των Λέικερς», ήταν η λιτή και γεμάτη πόνο δήλωση του πέντε φορές πρωταθλητή με τη φανέλα των Λέικερς.



Αυτό δεν ήταν κάτι που ο ίδιος επιθυμούσε μιας και ζούσε και ανέπνεε για την «πορτοκαλί θεά» και τόσο πολύ αγαπούσε το παιχνίδι, που δεν θέλησε να λειτουργήσει ως εμπόδιό του. Έτσι κι αλλιώς, ήταν άλλες εποχές στα '90s, η ενημέρωση δεν ήταν η ίδια και η παραπληροφόρηση για τον ιό του HIV έσπερνε άδικο φόβο στον κόσμο. Ο Τζόνσον ακόμη κι αν γνώριζε πως η κατάστασή του δεν θα αποτελούσε πραγματικό τροχοπέδη στο άθλημα, έκανε ένα βήμα πίσω και θυσίασε την αγάπη του για τους -αβάσιμους- ενδοιασμούς και φόβους των υπολοίπων.
Ωστόσο, ο κορυφαίος γκαρντ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό και αν η ζωή δεν τα έφερνε έτσι, η συγκρίσεις θα μπορούσαν να αγγίξουν το μεγαλείο του Μάικλ Τζόρνταν.

rs-magic-johnson-2b566445-2dec-4dc5-8baa-e73f53a0f4e0.webp

Έτσι κι εκείνος δε μπορούσε να μείνει μακριά από τον μεγάλο... έρωτα του. Στο τέλος της επόμενης κιόλας σεζόν (1992-93), ο Μάτζικ Τζόνσον όπως ανακοινώθηκε από την ομάδα της καρδιάς του, τους Λος Άντζελες Λέικερς θα αναλάμβανε χρέη πρώτου προπονητή για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η πρώτη του επαφή με το κοινό των «λιμνανθρώπων», μετά την άδοξη απόσυρσή του, έγινε στις 27 Μαρτίου του 1994 στο «Great Western Forum», αλλά αυτή τη φορά από τον πάγκο και φορώντας...κοστούμι! Οι Λέικερς αντιμετώπιζαν τότε τους Μιλγουόκι Μπακς και οι φίλαθλοι της ομάδας του Λος Άντζελες χάρισαν στον κορυφαίο πόιντ γκαρντ ένα συγκινητικό standing ovation, όπως του άξιζε.

hi-res-354085_crop_north.jpg

Πώς να ξεχαστεί αυτή η σχέση αγάπης; Πώς να ξεχαστούν τα πέντε δαχτυλίδια; Οι αναμνήσεις ήταν εκεί και είχαν... υπερχειλίσει τον χώρο, που ήταν συγκινησιακά φορτισμένος στη θέα του ανθρώπου, που θυσίασε την αγάπη του και το μέλλον του στα 32 του χρόνια για το καλό των υπολοίπων.

Όμως, επειδή οι αγάπες δεν ξεχνιούνται, δε μπόρεσε να μείνει για καιρό μακριά, παρά μόνο ένα χρόνο και κάτι και αναζήτησε ξανά την επαφή, έστω και από άλλο πόστο.
Το ντεμπούτο του ήταν ιδανικό. Οι Λέικερς πήραν δύναμη από την παρουσία του και έριξαν στο... καναβάτσο τα «ελάφια» με σκορ 110-101. Από άλλη θέση πλέον, ο... μαγικός Τζόνσον έπρεπε να εμπνεύσει την ομάδα και να μεταφέρει σε αυτή την σοφία του και τις εμπειρίες του σε ουσιαστικά μόλις 16 παιχνίδια.



Μπορεί το χρονικό διάστημα που ο Τζόνσον κάθισε στο τιμόνι των «λιμνανθρώπων» να ήταν βραχύ, όμως είχε την πολυτέλεια να κοουτσάρει και πρώην συμπαίκτες του, όπως τον Βλάντε Ντίβατς, τον Κερτ Ράμπις και τον Τζέιμς Γουόρθι. Το συνολικό ρεκόρ του, όσο βρέθηκε στον πάγκο των Λέικερς, ήταν 5-11, όμως χάρισε ενδιαφέρουσες στιγμές στο κοινό του NBA. Σε μια από αυτές, λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο του αποβλήθηκε από παιχνίδι, αφού εξοργίστηκε με ένα φάουλ την ώρα του αγώνα απέναντι στους Σακραμέντο Κινγκς.



Βέβαια, η προπονητική δεν ήταν κάτι που ζητούσε η... καρδούλα του Τζόνσον, εξάλλου φαίνεται κι από τη μετέπειτα πορεία του. Ήταν κάτι που του ζήτησε σαν χάρη ο Τζέρι Μπας, ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας και ο πρώην γκαρντ των Λέικερς δέχτηκε να το κάνει. Θα αποτελούσε έτσι κι αλλιώς ένα βήμα πιο κοντά στο παιχνίδι, που αγαπάει όσο τίποτα.

Γι'αυτό κιόλας το πέρασμά του ήταν σύντομο και λειτούργησε περισσότερο ως ένα μικρό... boostάρισμα στην ψυχολογία των Λέικερς, στους οποίους έμελλε να επιστρέψει ξανά φορώντας τη φανέλα τους λίγο καιρό αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου του 1996. Έπρεπε ο κύκλος να κλείσει όπως ο Μάτζικ Τζόνσον θα επέλεγε και μετά από 1,540 μέρες ανυπομονησίας το έκανε πράξη σε 32 παιχνίδια μπροστά στο κοινό που τον λάτρευε.

7f65836b7b2fa5798fd5f9ec9696827e_XL.jpg

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0