Retro Stories

«Malice at the Palace»: Όταν το… ξύλο βγήκε από το NBA! (video)

«Malice at the Palace»: Όταν το… ξύλο βγήκε από το NBA! (video)
Η λάθος απόφαση ενός φίλου των Πίστονς να πετάξει ένα πλαστικό ποτήρι στον Ρον Αρτέστ ήταν η… σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον «Ρον-Ρον» που… βούτηξε στο κοινό και όποιον πάρει ο «χάρος» και άλλαξε μια για πάντα το NBA.

Το βλέμμα του Ρον Αρτέστ (πλέον Μέτα Σάντιφορντ-Αρτέστ), που έσπειρε τον φόβο και τον τρόμο στο Ντιτρόιτ, μέχρι και σήμερα προκαλεί… ανατριχίλα.

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 2004, όταν η αναμέτρηση των Ντιτρόιτ Πίστονς με τους Ιντιάνα Πέισερς έμελλε να μείνει στην ιστορία για όλους τους λάθους λόγους και να αλλάξει τα δεδομένα μια για πάντα στο NBA.

Οι πρωταθλητές του κορυφαίου πρωταθλήματος υποδέχτηκαν την πιο επίδοξη ομάδα της Ιντιάνα με την οποία όπως φάνηκε είχαν αφήσει ανοιχτές «υποθέσεις» από τους περασμένους Τελικούς της Ανατολής.

Με 45.9 δευτερόλεπτα απομένουν στο χρονόμετρο και τους Πέισερς να προηγούνται με 15 πόντους (97-82), όλα έδειχναν πως είχαν κριθεί στο παιχνίδι και πως είχε πάρει τον δρόμο του.

3000.webp

Κι όμως τα φαινόμενα τελικά απατούν. Ένα σκληρό, κατά τα δεδομένα, φάουλ του Ρον Αρτέστ στον Μπεν Ουάλας, ώθησε τον τελευταίο να τον απωθήσει με δύναμη και με τα δύο χέρια σαν γροθιές στο πρόσωπο. Οι ψυχραιμότεροι κατάφεραν να τους χωρίσουν κι όλα έμοιαζαν να είναι υπό έλεγχο, ακόμα κι αν το «κτήνος», Μπεν Ουάλας, φαινόταν ασυγκράτητος, όσο ο Αρτέστ ήταν ξαπλωμένος στο τραπέζι της γραμματείας.

Μέχρι που ήρθε το… χάος!

Ένας φίλος των Πίστονς ονόματι Μάικ Γκριν, είχε την φαεινή ιδέα (!) να πετάξει προς το μέρος του εκρηκτικού φόργουορντ των Πέισερς ένα πλαστικό ποτήρι με αναψυκτικό πετυχαίνοντάς τον, για κακή του τύχη, στο στήθος. Αλίμονο ποιος είδε τον Αρτέστ και δεν τον φοβήθηκε! «Ο Αρτέστ έχει ένα πολύ τρομακτικό ύφος», λέει ο εκφωνητής του αγώνα και επιβεβαιώνεται. Η αντίδρασή; Άμεση. Ντου στις εξέδρες του κοινού χωρίς να λογαριάζει ποιος βρίσκεται μπροστά του. Ο Μάικλ Ράιαν, ένας άλλος οπαδός της ομάδας του Ντιτρόιτ, ήταν ο άτυχος της υπόθεσης, αφού ο Ρον-Ρον πίστευε ότι αυτός είχε πετάξει το ποτήρι, οπότε και την… πλήρωσε.

hqdefault_2.jpg

Πρωτόγνωρα σκηνικά έλαβαν χώρα στο γήπεδο των Πίστονς και σε ολόκληρο το NBA. Οι μπουνιές έδιναν κι έπαιρναν, αντικείμενα εκτοξεύονται, άνθρωποι προσπαθούσαν να τους χωρίσουν και όλο και περισσότερος κόσμος μπλεκόταν σε αυτό το πρωτοφανές επεισόδιο ανάμεσα σε παίκτες και θεατές σε αγώνα μπάσκετ, που συνεχίστηκε ακόμα κι όσο ο Αρτέστ πήγαινε προς την φυσούνα δεχόμενος κάθε λογής αντικείμενο.

Η επόμενη μέρα είδε τους «ταραξίες» να τιμωρούνται πολύ αυστηρά από τον τότε κομισάριο της λίγκας, Ντέιβιντ Στερν, που θέλησε να αλλάξει ραγδαία την κατάσταση στο NBA όσον αφορά τέτοιου είδους γεγονότα.

Ο πρώτος που τιμωρήθηκε πολύ αυστηρά ήταν φυσικά ο Ρον Αρτέστ, αφού επιτέθηκε σε οπαδό και απείχε αγωνιστικής δράσης για όλη την υπόλοιπη σεζόν. Θυμίζουμε ότι τότε μόλις είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Βεβαίως, τιμωρήθηκαν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι παίκτες, όπως ο Στέφεν Τζάκσον των Πέισερς με 30 παιχνίδια, ο Μπεν Ουάλας των Πίστονς με 6 παιχνίδια και πάει λέγοντας για άλλους έξι!

FILE - Indiana Pacers forward Ron Artest fights with a fan during a a brawl at a game against the Detroit Pistons, in Auburn Hills, Mich., Nov. 19, 2004. Artest and Stephen Jackson charged into the stands and fought with fans in the final minute of their game against the Detroit Pistons and the brawl forced an early end to the Pacers' 97-82 win. (AP Photo/Duane Burleson, File)

Το χειρότερο είναι ότι οι ποινές δεν έμειναν εκεί με την συνέχεια να δίνεται στα δικαστήρια τόσο για τους εμπλεκόμενους παίκτες των δύο ομάδων όσο και για τους φίλους των Πίστονς στις εξέδρες που προκάλεσαν ή συμμετείχαν στην φασαρία, οι οποίοι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μην έχουν δικαίωμα εισόδου.

Το μεγάλο όμως πλήγμα για το ΝΒΑ, ήταν ότι ο Στερν εν μέσω των σωστών αλλαγών που επιχείρησε (μείωση της επιτρεπτής ποσότητα αλκοόλ των φιλάθλων και αύξηση της περιφρούρησης του γηπέδου), στέρησε ένα μεγάλο κομμάτι από τη φύση του αθλήματος. Την σκληράδα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το γνωστό (και σίγουρα όχι καλό) flopping…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0