Retro Stories

«Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός»: H μεταγραφή ρεκόρ του θρυλικού Ντέταρι που εν τέλει επισκιάστηκε από το σκάνδαλο Κοσκωτά (video)

«Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός»: H μεταγραφή ρεκόρ του θρυλικού Ντέταρι που εν τέλει επισκιάστηκε από το σκάνδαλο Κοσκωτά (video)

13/07/1988: «Κόκκινο» το δημαρχείο του Πειραιά. 50 χιλ. φίλαθλοι του Ολυμπιακού συσσωρεύονται για να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη και ακριβότερη ελληνική μεταγραφή της εποχής. Ο Λάγιος Ντέταρι πιάνει «Λιμάνι» και ο Γιώργος Κοσκωτάς κάνει κρότο σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Πολύ πριν την έλευση των Καραπιάλη, Ζιοβάνι, Ριβάλντο και Γκαλέτι, υπήρξε ο Λάγιος Ντέταρι. «Μαγυάρος», ξακουστός σε ολόκληρη την «γηραιά ήπειρο», χάρις τις εμφανίσεις του με τη φανέλα της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Τα πειστήρια βέβαια είχαν δοθεί από' το ξεκίνημα της καριέρας του, όταν γοήτευσε τους συμπατριώτες του πλάι στην ιστορική Χόνβεντ.

«Ξανθό Πλατινί» τον αποκαλούσαν, γεγονός διόλου παράλογο αν αναλογιστεί κανείς τα πεπραγμένα του στο γεμάτο λάμψη γερμανικό ποδόσφαιρο. Μία σεζόν με τους «αετούς» ήταν αρκετή για να κατακτήσει το εγχώριο κύπελλο, αλλά και να αποτελέσει έναν εκ των κορυφαίων παικτών της Bundesliga με έντεκα τέρματα.

Επιστροφή λοιπόν στον Ιούλιο του 1988, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον 33χρονο επιχειρηματία, τραπεζίτη και εκδότη Γιώργο Κοσκωτά, ο οποίος στην πρώτη του καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο θέλησε να αφήσει το στίγμα του. Το βιογραφικό του Ντέταρι κάλυπτε όλες τις προδιαγραφές για μία «βόμβα» η οποία εν τέλει πυροδοτήθηκε.

Η έλευση του κόστισε 3 δισ. δραχμές, με τα σημερινά δεδομένα 8,7 εκ. ευρώ, αποτελώντας τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή της εποχής, πίσω από αυτή του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι. Παροξυσμός στον Πειραιά και 50.000 ερυθρόλευκοι εν αναμονή του 25χρονου Ούγγρου μεσοεπιθετικού.

οκ_3.jpg

«Θεέ μου, θεέ μου Ολυμπιακέ μου». Με αυτή τη φράση, συστήθηκε στο κοινό ο «βιρτουόζος» Λάγιος, ο οποίος ξεπρόβαλε από τη βεράντα του δημαρχείου. Πρωταγωνιστής στην μεγαλύτερη υποδοχή παίκτη όλων των εποχών, σε μία ιστορική ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η συνέχεια... κάπως παράδοξη.

Δίχως να φέρει προσωπική ευθύνη έτυχε να συμπέσει σε μία ιδιαίτερα ασταθή περίοδο, τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά. Παρότι οι Πειραιώτες απαρτιζόταν από καλούς ποδοσφαιριστές όπως οι Κωφίδης, Μητρόπουλος, Φούνες και Καραταΐδης, το πρωτάθλημα και το κύπελλο απουσίαζαν από το παλμαρέ εκείνης της εποχής.

οσφπ11_1.jpg

Ώσπου η «φούσκα» έσκασε και ο Κοσκωτάς κατηγορήθηκε ως ο πλέον «μεγαλοαπατεώνας» της εποχής, με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης (σ.σ. επί προεδρίας του), όπου είχε καταχραστεί χρήματα τα οποία ουσιαστικά δεν του ανήκαν. Η έκδοση του έφερε αλυσιδωτές συνέπειες στον Ολυμπιακό, ο οποίος βρέθηκε μετέωρος μέχρι ότου οι μετοχές μεταβιβάστηκαν στον Αργύρη Σαλιαρέλη.

Οι επιπτώσεις οδήγησαν τον Ντέταρι στην αναζήτηση νέων προκλήσεων, έπειτα από έναν γάμο ο οποίος δεν εξελίχθηκε όπως τον είχε ονειρευτεί. Έπειτα από δύο σεζόν που συνοδεύτηκαν με 67 συμμετοχές και 37(!) τέρματα, έφυγε σαν φίλος, με το κοινό να τον κρατάει για πάντα στη καρδιά του. Στον Πειραιά άλλωστε αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, γεγονός που εξηγεί την μέχρι και σήμερα αγάπη του για το Γ. Καραϊσκάκης.

Στην τελευταία του ελληνική παρουσία, είχε δηλώσει παρόν στο Φάληρο για να παρακολουθήσει από κοντά ένα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Εμφανίστηκε μάλιστα στον τηλεοπτικό φακό, μιλώντας για τα έντονα συναισθήματα του: «Ένας υπέροχος κόσμος όπως παλιά, ξέρει να λατρεύει την ομάδα και να γεμίζει το γήπεδο. Δεν με έχουν ξεχάσει οι παλαιότεροι και αυτό με συγκινεί».

Μία θρυλική υποδοχή, όμορφες ποδοσφαιρικές εμπνεύσεις και ένα μεγάλο κρίμα... Αυτή είναι η «ερυθρόλευκη» ιστορία του Λάγιος Ντέταρι στον τόπο μας.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0