Retro Stories

Ο Λιονέλ Μέσι έπαθε, έμαθε και εν τέλει οι αποτυχίες τον έφτασαν στον... Όλυμπο!

Ο Λιονέλ Μέσι έπαθε, έμαθε και εν τέλει οι αποτυχίες τον έφτασαν στον... Όλυμπο!

Από τον Δεκέμβριο του 2022, ο Λιονέλ Μέσι έχει καταρρίψει κάθε πικρόχολο σχόλιο που μπορεί να γίνει. Μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ, έβγαλε όλη την Αργεντινή στους δρόμους, όμως η διαδρομή μέχρι να το καταφέρει ήταν «βουνό» με τη μία αποτυχία να διαδέχεται την άλλη και τον ίδιο να σκέφτεται να τα παρατήσει (και μάλιστα να το κάνει, έστω προσωρινά). Μια τέτοια αποτυχία, ίσως η πιο χαρακτηριστική, έγινε σαν σήμερα, στις 13 Ιουλίου του 2014, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Γερμανία!

Ποιος να του πει τι; Ο Λιονέλ Μέσι είναι εν ενεργεία πρωταθλητής κόσμου με την Αργεντινή, κουβαλώντας την ομάδα στις πλάτες του για το τρίτο Μουντιάλ της «αλμπισελέστε», το πρώτο της μετα-Μαραντόνα εποχής. Σαν να έμελλε να έρθει έτσι για τον «Λίο». Δεν ήταν το ιδανικό για τους θαυμαστές του, να τον δουν να χρειαστεί να φοράει έναν (πανάκριβο) μανδύα για να σηκώσει το ολόχρυσο τρόπαιο στον ουρανό του Κατάρ. Όμως στην τελική, ας πάει και το παλιάμπελο! Δεν πέρασε και λίγα μέχρι να το καταφέρει.

Όταν ήταν ακόμη μικρός, ο Μέσι έφαγε την πρώτη «σφαλιάρα» και συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο είναι το «βουνό» που καλείται να ανέβει αν θέλει να κατακτήσει την κορυφή.

Τελικός Copa America 2007

E5_BS-DXIAMtvR6.jpg

Η Αργεντινή, με τον Άλφιο Μπασίλε στον πάγκο είχε πληθώρα «αστέρων» στο βασικό της σχήμα, αλλά και η αντίπαλος της και μελλοντική κάτοχος του τροπαίου δεν πήγαινε πίσω.

Μεταξύ άλλων, στις αρχικές ενδεκάδες των δυο ομάδων φιγούραραν ονόματα όπως Τέβεζ, Μιλίτο, Βερόν, Ρικέλμε, Καμπιάσο και Ζανέτι ενώ για τη Βραζιλία Ζιλμπέρτο Σίλβα, Μαϊκόν, Άλεξ, Ζούλιο Μπαπτίστα και Ρομπίνιο.

Ο τελικός έληξε με 3-0 υπέρ της «σελεσάο» και ο «Πούλγκα» αγωνίστηκε σε ολόκληρο τον αγώνα, φορώντας τότε το Νο. 18 στην πλάτη και όντας 20 χρονών.



Επτά χρόνια αργότερα, στην καριέρα του 27χρονου πλέον Μέσι είχαν αλλάξει πολλά! Έχοντας προσθέσει στο παλμαρέ του τέσσερις «χρυσές μπάλες» και έχοντας κατακτήσει την κούπα του Champions League άλλες δύο φορές (2009, 2011), ο Αργεντινός μοιραζόταν την ποδοσφαιρική σκηνή εξ ολοκλήρου με τον Κριστιάνο Ρονάλντο καθώς ήταν δυο ταχύτητες μπροστά από τους υπόλοιπους συναθλητές τους. Ένα πράγμα ήθελε σαν τρελός ο Μέσι

Τελικός Μουντιάλ 2014

Η μεγάλη ευκαιρία είναι στο χέρι του. Ή μάλλον στα… πόδια του. Οι συμπαίκτες του δεν «τράβαγαν» στον τελικό με τη Γερμανία και έχαναν τα… άχαστα, ευκαιρίες που τις βλέπει κανείς και τραβάει τα μαλλιά του.

Η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια βρέθηκε 7 λεπτά από τη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» των πέναλτι, όμως ο Γκέτσε ήρθε να «σβήσει» τα όνειρα ενός λαού που είχε βγει στους δρόμους με την πεποίθηση ότι θα στεφθεί πρωταθλητής κόσμου! Ούτε τώρα…

Τελικός Copa America 2015

Στο Σαντιάγο της Χιλής ο Μέσι απέτυχε ξανά να προσθέσει το όνομά του στο «πάνθεον» της εθνικής Αργεντινής. Όπως και το 2007, στην ίδια πόλη, η «αλμπισελέστε», με αντίπαλο τη διοργανώτρια αυτή τη φορά δεν κατάφερε να σκοράρει στα 90 λεπτά, ούτε στο μισάωρο της παράτασης.

Στη διαδικασία των πέναλτι, ο Μέσι μπορεί να ευστόχησε, όμως οι Ιγκουαΐν και Μπανέγα δεν το έβαλαν, με αποτέλεσμα ο Αλέξις Σάντσες να σκοράρει το νικητήριο και να τρέξει χωρίς μπλούζα στις εξέδρες, τις οποίες είχαν κατακλύσει οι Χιλιανοί.

Τελικός Copa America 2016

Μήπως τελικά είχε έρθει η ώρα του; Όλα έδειχναν πως ναι, με ολόκληρη τη χώρα της λατινικής Αμερικής να είναι βασισμένη στις πλάτες του «Πούλγκα», στο επετειακό τουρνουά για τα 100 χρόνια Copa America, που διεξάχθηκε στις ΗΠΑ.

imrs.jpg

Ο Μέσι βέβαια όχι μόνο δεν κέρδισε τον τίτλο, αλλά έχασε και πέναλτι στη διαδικασία (όπου βρέθηκαν ξανά οι ίδιες φιναλίστ με το 2015), με αποτέλεσμα μάλιστα να ανακοινώσει την απόσυρσή του από τις  εθνικές ομάδες, με τους Αργεντινούς να βλέπουν την τελευταία τους ελπίδα να «πεθαίνει».

Τελικός Copa America 2021

Το ποδόσφαιρο επιτέλους, κέρδισε! Μετά την… κωλωτούμπα του τότε σταρ της Μπαρτσελόνα και την επιστροφή του στις διεθνείς υποχρεώσεις με την «αλμπισελέστε», η δικαιοσύνη είχε έρθει.

Μετά από τόσους χαμένους τελικούς, μετά από τόσες αποτυχίες με την Εθνική μετά από τόσα και τόσα που ακούστηκαν περί αποτυχημένου, μετά από συγκρίσεις επί συγκρίσεων… Η στιγμή που ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη και ο Μέσι λυγίζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, θα χρειαστούν χρόνια για να ξεχαστεί.

Ήταν γραφτό να γίνει εκείνη τη χρονιά, να γίνει στο γήπεδο της μισητής αντιπάλου (Βραζιλίας), να γίνει λίγους μόλις μήνες μετά τον «χαμό» του Μαραντόνα! Αυτά που έχει κάνει τόσα χρόνια ο Μέσι, επιτέλους έκαναν τον Ντιεγκίτο να χαμογελάει από εκεί ψηλά!

Τελικός Μουντιάλ 2022

Ήταν το μόνο που του έλειπε, το ήθελε όσο τίποτα άλλο και εν τέλει το έκανε δικό του και αυτό! Ο Λιονέλ Μέσι πήρε από το χέρι την Αργεντινή και την πήγε στην κορυφή του κόσμου!

Ο Μεσί(ας) των φίλων της «αλμπισελέστε» με την κατάκτηση ΚΑΙ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε «Θεός» για την πατρίδα του και λατρεύεται καθολικά πλέον, χωρίς «παραθυράκια» και εξαιρέσεις από ολόκληρη τη χώρα του.

Χρήστος Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0