Retro Stories

Τζακ Τέιλορ: Το ιστορικό χρονόμετρο που τέθηκε σε δημοπρασία και οι θαρραλέες αποφάσεις

Τζακ Τέιλορ: Το ιστορικό χρονόμετρο που τέθηκε σε δημοπρασία και οι θαρραλέες αποφάσεις
Ο Άγγλος διαιτητής, Τζακ Τέιλορ, έγραψε ιστορία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 σφυρίζοντας το πρώτο πέναλτι στην ιστορία των τελικών του Μουντιάλ στο 1ο λεπτό του αγώνα και το χρονόμετρό του τέθηκε σε δημοπρασία.
Σχετικά Άρθρα

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974 στο Μόναχο ανάμεσα στην Δυτική Γερμανία και την Ολλανδία έχει μείνει στην ιστορία, όχι μόνο επειδή τα «πάντσερ» σήκωσαν το δεύτερο τους τρόπαιο μπροστά στα μάτια της παρέας του Γιόχαν Κρόιφ, αλλά και για την διαιτησία.

Ένας εκ των κορυφαίων διαιτητών, ο Τζακ Τέιλορ, χασάπης(!) στο επάγγελμα, χαράχτηκε στις μνήμες όλων για τις αποφάσεις που πήρε στον συγκεκριμένο τελικό. Στο πρώτο λεπτό του αγώνα, ο Άγγλος ρέφερι δεν δίστασε να δείξει τη λευκή βούλα υπέρ των Ολλανδών χωρίς να έχουν καταφέρει καν οι Γερμανοί να ακουμπήσουν τη μπάλα γράφοντας ιστορία αρχικά ως το πρώτο πέναλτι που σφυρίχτηκε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, που ο Γιόχαν Νέεσκενς το «μετουσίωσε» σε γκολ και ως το πιο γρήγορο τέρμα μέχρι τότε.

07709e273be206f3562e9da5c4d08452_XL.jpg

«Ήμουν σίγουρος ότι ήταν 100% σωστή η απόφασή μου» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του ο Τέιλορ.

Στο 26ο λεπτό του αγώνα ήρθε η σειρά των Δυτικογερμανών να εκτελέσουν πέναλτι και να ισοφαρίσουν το σκορ με τον Πάουλ Μπράιτνερ. Τελικά, τα «πάντσερ», σε αντίθεση με το πώς άρχισε το παιχνίδι, επικράτησαν με σκορ 2-1 με γκολ του Γκερντ Μίλερ.

Το ρολόι-χρονόμετρο που χρησιμοποίησε ο Τζακ Τέιλορ για να διαιτητεύσει αυτόν τον σημαντικό αγώνα τέθηκε σε δημοπρασία 47 χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 2021, δύο χρόνια μετά την πώληση (για 4.200 δολάρια) της σφυρίχτρας την οποία ο Άγγλος ρέφερι χρησιμοποίησε την ίδια μέρα.

Πάνω στο ιστορικό αυτό ρολόι-χρονόμετρο είναι χαραγμένο το λόγκο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974, αλλά και τα αρχικά του Τέιλορ. Τελικά πουλήθηκε για 4.210 δολάρια σε δημοπρασία στο Μπέρμινχαμ.

jack-taylor-omega-stopwatch_property-of-fellows-auctioneers-8.webp

Ο Τέιλορ, που ήταν μέλος μιας ελίτ Άγγλων διαιτητών που έχουν σφυρίξει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (μόλις τρεις), δώρισε το χρονόμετρό του, μάρκας Omega, στην κόρη του η οποία το διατήρησε σε άριστη κατάσταση στο κουτί του, που γράφει πάνω το όνομα του διαιτητή, μέχρι τη δημοπρασία του.

Ένας διαιτητής που έμεινε στην ιστορία για τις θαρραλέες αποφάσεις του, σε τέτοιο βαθμό που η σφυρίχτρα και το χρονόμετρό του απέκτησαν τεράστια αξία με την πάροδο των χρόνων.

Ευτυχία Οικονομίδου

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0