Retro Stories

Champions League 2011: Το τελευταίο φιλί του Πεπ Γκουαρδιόλα στο πολυπόθητο τρόπαιο! (video)

Champions League 2011: Το τελευταίο φιλί του Πεπ Γκουαρδιόλα στο πολυπόθητο τρόπαιο! (video)

Μία… κατάρα 12 ετών θέλει να σπάσει κόντρα στην Ίντερ ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 2011, ο Καταλανός έδινε το δεύτερο και τελευταίο του -έως τώρα- φιλί στην κούπα με τα «μεγάλα αυτιά», ως προπονητής της Μπαρτσελόνα.

Έφτασε ήδη μία φορά στην πηγή με τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά δεν κατόρθωσε να… πιει νερό. Βέβαια, το έχει κάνει ήδη δις στην προπονητική του καριέρα. Αμφότερες, όμως, κατά την παρουσία του στην αγαπημένη του Βαρκελώνη. Μακριά από εκείνη αναζητά ακόμα τη «χρυσή» τομή, ώστε να δώσει το τρίτο του φιλί στην πολυπόθητη κούπα του Champions League.

Στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Ίντερ (10/06) έχει ακόμα μία ευκαιρία για να «τριτώσει» τις κατακτήσεις του. Δίνοντας ένα φινάλε σε μία… κατάρα 12 ετών, που κρατά από το βράδυ της 28ης Μαΐου του 2011 στο Γουέμπλεϊ. Όταν ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, έριχνε στο «καναβάτσο» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του τεράστιου Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για το δεύτερο προσωπικό του τρόπαιο στη διοργάνωση.

Ήταν μία σεζόν, όπου οι Καταλανοί προσπαθούσαν να συνέλθουν από το στραπάτσο του αποκλεισμού που είχαν βιώσει την αμέσως προηγούμενη, κόντρα στην Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, το έπραξαν με τεράστια επιτυχία.

retro_pep.jpg

Σε 13 αναμετρήσεις γνώρισαν την ήττα αποκλειστικά από μία ομάδα. Στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16», από την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Για να φτάσουν έως εκεί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα εμπόδια. Το ταξίδι στα «αστέρια» για το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα την περίοδο 2010-11 ξεκίνησε απέναντι στον Παναθηναϊκό στο «Καμπ Νου», συντρίβοντάς τον με 5-1. Έπειτα πήρε την πρώτη θέση του ομίλου με περίσσεια ευκολία, αφού οι «πράσινοι», η Κοπεγχάγη και η Ρουμπίν Καζάν δεν κατάφεραν να τους περιορίσουν.

Κάπως έτσι, βρέθηκε απέναντι στους «κανονιέρηδες». Οι Λονδρέζοι έδειξαν με τον καλύτερο τρόπο ότι το γκολ του Βίγια δεν τους πτόησε διόλου, ανατρέποντας τα δεδομένα με τα τέρματα των Φαν Πέρσι και Αρσάβιν, για να αποκτήσουν το πάνω χέρι στο ζευγάρι. Στη Βαρκελώνη, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το αυτογκόλ του Μπουσκέτς ισοφάρισε το τέρμα του Μέσι και κράτησε σε θέση οδηγού την Άρσεναλ, αλλά η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα ήταν φανερή. Το γκολ του Τσάβι έφερε το συνολικό σκορ σε ισορροπία, ενώ λίγο αργότερα, ο Αργεντινός έγραψε το 3-1 από τη λευκή βούλα, χαρίζοντας το εισιτήριο των προημιτελικών στην ομάδα του.

Η Σαχτάρ ήταν ένα δώρο εξ ουρανού και το 5-1 του πρώτου ματς είχε κρίνει ουσιαστικά τα πάντα. Στην Ουκρανία οι «μπλαουγκράνα» διπλασίασαν τις νίκες τους και το τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό ήταν πια η μισητή Ρεάλ Μαδρίτης. Στον πάγκο της οποίας καθόταν πλέον ο «Special One»! Η ιδανικότερη ευκαιρία του Καταλανού τεχνικού, για να πάρει την… εκδίκησή του από τον Πορτογάλο.

Αυτό ακριβώς έγινε. Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» η κλάση του Λιονέλ Μέσι έκανε τη διαφορά. Δύο δικά του τέρματα στο τελευταίο τέταρτο έθεταν την Μπαρτσελόνα με το… ενάμιση πόδι στο Γουέμπλεϊ. Το γκολ του Πέδρο στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης απλώς το επισφράγισε, με τον Μαρσέλο να διαμορφώνει το τελικό 1-1.

Το μόνο που απέμενε ήταν να «καμφθεί» η αντίσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακριβώς όπως είχε συμβεί και το 2009 στη Ρώμη. Ο Πέδρο έλυσε το «γόρδιο δεσμό», αλλά ο Ρούνεϊ κράτησε ζωντανούς τους «κόκκινους διαβόλους», ισοφαρίζοντας σε 1-1 στο 34ο λεπτό. Σκορ με το οποίο και οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στην επανέναρξη ήρθε η ώρα του Αργεντινού σούπερ σταρ. Με μία βολίδα με το αριστερό έξω από την περιοχή έγραψε το 2-1, βάζοντας «φωτιά» στις κερκίδες των Καταλανών. Η ομάδα του Σερ Άλεξ πάλευε, αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα των «μπλαουγκράνα» και το απίθανο πλασέ του Νταβίντ Βίγια στο 69ο λεπτό τελείωσε πρόωρα τον τελικό.

Η Μπαρτσελόνα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έφτασε στο δεύτερο δικό του. Τελευταίο μέχρι και σήμερα.

Κόντρα στην κόκκινη μεριά του Μάντσεστερ έχει βιώσει δύο από τις καλύτερες βραδιές της ζωής του. Τώρα, ως μέλος της… γαλάζιας πλευράς της πόλης επιθυμεί να «τριτώσει» το καλό. Οι πιθανότητες είναι με το μέρος του. Η διαφορά δυναμικότητας των «πολιτών» με την Ίντερ αδιαμφισβήτητη. Δεν παύει όμως να είναι ένας τελικός. Υπομονή. Η απάντηση θα δοθεί στο χορτάρι. Η 10η Ιουνίου πλησιάζει!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0