Retro Stories

Άρσεναλ, θυμήσου το ματς στο «Άνφιλντ» το '89: Μία νίκη ισούται με έναν τίτλο, με έδρα το «Έτιχαντ»! (video)

Άρσεναλ, θυμήσου το ματς στο «Άνφιλντ» το '89: Μία νίκη ισούται με έναν τίτλο, με έδρα το «Έτιχαντ»! (video)

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Η Άρσεναλ καλείται να κάνει ό,τι και το 1989. Να νικήσει τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ», όπως τη Λίβερπουλ τότε στο «Άνφιλντ» και να κάνει αποφασιστικό βήμα για την πρώτη κατάκτηση της Premier League μετά το 2004. Ένα τρίποντο ισούται με έναν τίτλο. Μπορεί η ιστορία να επαναληφθεί;

Άρσεναλ, αυτή είναι η στιγμή σου. Πρέπει να το κάνεις. Οφείλεις να το κάνεις. Το «χρωστάς» στον εαυτό σου. Έχεις παραδείγματα από το παρελθόν για να μάθεις πώς κερδίζεις ένα τέτοιο παιχνίδι.

Και πράγματι, έτσι είναι. Οι «κανονιέρηδες» το 2002 ήθελαν το τρίποντο για να πάρουν τον τίτλο στο «Ολντ Τράφορντ» κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και το κατάφεραν, με το γκολ του Βιλτόρ.


Δύο χρόνια μετά χρειάζονταν απλώς ένα βαθμό στην έδρα της Τότεναμ, για να «σφραγίσουν» και μαθηματικά την κατάκτηση της αήττητης Premier League. Ο στόχος επετεύχθη και σε αυτή την περίπτωση, με το τελικό 2-2 να σηματοδοτεί την επιστροφή της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ στην κορυφή του πρωταθλήματος.


Η πιο χαρακτηριστική τέτοιου είδους στιγμή όμως, δεν συναντάται στον 21ο αιώνα, αλλά το 1989. Στο «Άνφιλντ». Κόντρα στην «υπερδύναμη» της Λίβερπουλ, με δύο γκολ διαφορά…

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ιστορία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, καθώς εκείνο το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο για ένα μήνα νωρίτερα. Ωστόσο η τραγωδία του Χίλσμπορο και ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας άλλαξαν την ημερομηνία, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να συναντηθούν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, με τους «κόκκινους» να αποτελούν το απόλυτο φαβορί.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης βρίσκονταν με τρεις βαθμούς μπροστά από την Άρσεναλ, έχοντας επικρατήσει στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις τους, την ώρα που το σύνολο του Τζορτζ Γκρέιαμ  είχε «στραβοπατήσει» σε αμφότερες, έχοντας ηττηθεί στο «σπίτι» του από την Ντέρμπι με 2-1, ενώ στην συνέχεια δεν κέρδισε στο ίδιο γήπεδο ούτε την Γουίμπλεντον (2-2), την οποία είχε συντρίψει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με 5-1!

Όλα έδειχναν πως ο τίτλος χάνεται για την Άρσεναλ και πως οι «κανονιέρηδες» οδεύουν για 19η σερί χρονιά δίχως κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έμοιαζαν αγχωμένοι, δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την πίεση, και είχαν μόνο έναν τρόπο για να πάρουν τον τίτλο: να κερδίσουν με δύο γκολ διαφορά!

Έτσι, θα «ισοφάριζαν» την Λίβερπουλ στην βαθμολογία, και στην διαφορά τερμάτων, αλλά θα αναδεικνύονταν πρωταθλητές, με πλεονέκτημα την επίθεσή τους.

Δεν το πίστευε κανένας. Οι γηπεδούχοι επωφελούνταν ακόμη και με… ήττα, ενώ η Άρσεναλ έπαιζε τα «ρέστα» της σε ένα ενενηντάλεπτο, το οποίο εν τέλει έμελλε να αποδειχθεί ιστορικό!

Το καινοτόμο 5-4-1 του Γκρέιαμ εκ του αποτελέσματος ήταν κομβικό, με την ομάδα του να περιορίζει τους κινδύνους στο πρώτο μέρος (0-0) και εν συνεχεία να ξεκινά να το… πιστεύει. Οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι πήραν το προβάδισμα με γκολ του Άλαν Σμιθ, έπειτα από στημένη φάση.

Οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές αλλά ο διαιτητής Ντέιβιντ Χάτσινσον έμοιαζε σίγουρος πως ο Σμιθ είχε ακουμπήσει την μπάλα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει οφσάιντ. Μετά το ματς μάλιστα δήλωσε, πως ούτε αυτός, και ούτε οι παίκτες της Λίβερπουλ, γνώριζαν ουσιαστικά τον λόγο που διαμαρτύρονταν!

Φτάνουμε στις καθυστερήσεις και το 1-0 υπέρ της Άρσεναλ παραμένει, αλλά δεν είναι αρκετό. Μένει ένα λεπτό, η Λίβερπουλ επιχειρεί να κρατήσει την μπάλα, και οι «κανονιέρηδες» να κάνουν μία τελευταία επίθεση.

Έτσι και γίνεται. Ο Ντίξον βρίσκει τον Σμιθ, οι κόντρες ευνοούν τον Τόμας, που μετέπειτα πέρασε και από τη Λίβερπουλ, και τα υπόλοιπα... πέρασαν στην ιστορία! Το 2-0 χαρίζει στην Άρσεναλ έναν από τους πιο ιστορικούς τίτλους του αγγλικού ποδοσφαίρου, και το σφύριγμα της λήξης βρίσκει τους φιλοξενούμενους να σηκώνουν το πρωτάθλημα στο «Άνφιλντ»!


Επί της ουσίας, αυτό πρέπει να κάνουν και στο «Έτιχαντ». Να κερδίσουν, για να διατηρήσουν την κατάσταση στα πόδια τους. Αν αυτό συμβεί, η Άρσεναλ θα οδηγεί την κούρσα και από αυτήν θα εξαρτάται ο τίτλος. Αυτή είναι η στιγμή της! Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0