Retro Stories

«Ερωτικός» Θρύλος στους -15°C, με ήρωα τον Κάρολ και σκόρερ τον Φουστέρ

«Ερωτικός» Θρύλος στους -15°C, με ήρωα τον Κάρολ και σκόρερ τον Φουστέρ

Σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε έθετε τις βάσεις για να προκριθεί στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ, επικρατώντας της Ρούμπιν Καζάν στη Μόσχα με 1-0.

Ήταν 13 Φλεβάρη του 2012 όταν ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Μόσχα για την πρώτη αναμέτρηση με την Ρούμπιν Καζάν για την φάση των “32” του Γιουρόπα Λιγκ. Όσοι βρίσκονταν στην αποστολή έχουν… να το λένε ακόμα για τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, αφού δεν είχαν ζήσει ξανά κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό πως την παραμονή του αγώνα ήταν αδύνατο να γίνει “κανονική” προπόνηση με το θερμόμετρο να γράφει -25 βαθμούς Κελσίου, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και την διεξαγωγή της αναμέτρησης. 

Η κατάσταση βελτιώθηκε το επόμενο 24ώρο. Παρόλα αυτά όταν οι δημοσιογράφοι πήραν τις θέσεις τους στο “Λουζνίκι” δούλευαν ούτε τα λάπτοπ, ούτε τα κινητά τηλέφωνα. Λίγη ώρα πριν την σέντρα η θερμοκρασία ανέβηκε στους -15 και κάπως έτσι, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε θα έπαιζε απέναντι στην Ρούμπιν Καζάν.

2011-2012_ΡΟΥΜΠΙΝ_ΚΑΖΑΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ_0-1_1.jpg

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες οι “Πειραιώτες” μπήκαν εντυπωσιακά στο ματς και παίζοντας ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό και δημιουργούσαν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή. Όμως ενώ όλα κυλούσαν ιδανικά για τους “ερυθρόλευκους”, ο Βαλβέρδε είδε τον ηγέτη της άμυνας του, Όλοφ Μέλμπεργκ να αποχωρεί τραυματίας μετά από μισή ώρα. Μάλιστα ο Σουηδός στόπερ έπαιξε για 11 λεπτά με διάσειση μετά από μια σύγκρουση του με τον Μέγιερι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως όταν βγήκε από το γήπεδο για να πάει στο νοσοκομείο, δε θυμόταν ποιος είναι και που βρίσκεται!

Την θέση του Μέλμπεργκ, στο πλευρό του Μαρκάνο, πήρε ο Τάσος Παπάζογλου που εκτός από κάποια φιλικά παιχνίδια δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής, ωστόσο έμελλε να εξελιχθεί σε μια από τις μορφές της αναμέτρησης χάρη στην εξαιρετική του εμφάνιση.  Ο Ολυμπιακός αναχαιτούσε με άνεση τις επιθετικές προσπάθειες των Ρώσων και στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα ο Βαλβέρδε έδωσε το σύνθημα για να πάρει τη νίκη η ομάδα του. Στο 70ο λεπτό η κεφαλιά του Τοροσίδη σταμάτησε στο δοκάρι, αλλά στην επόμενη φάση από το κόρνερ του Μιραλάς οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να απομακρύνουν σωστά και  η μπάλα στρώθηκε στον Φουστέρ που με δυνατό σουτ τίναξε τα δίχτυα του Αρλάουσκις

rub_0-1_1.png

Ωστόσο οι “Πειραιώτες” μάλλον έμειναν λίγο παραπάνω στους πανηγυρισμούς καθώς δύο λεπτά αργότερα ο Καραντενίζ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Μέγιερι, με τον διαιτητή να δείχνει τη βούλα του πέναλτι και να βγάζει κόκκινη κάρτα στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού. Ο Βαλβέρδε αποφάσισε να… θυσιάσει τον Φουστέρ για να ρίξει στο ματς τον Ρόι Κάρολ. Ο Βορειο-Ιρλανδός τερματοφύλακας φορούσε για πρώτη φορά την φανέλα του Ολυμπιακού σε επίσημο παιχνίδι όταν είδε τον Μπίμπρας Νάτχο να στήνει τη μπάλα απέναντι του. Ο Κάρολ μάντεψε σωστά, έπεσε στην αριστερή γωνία του και μάζεψε τη μπάλα με τους συμπαίκτες του να πανηγυρίζουν την απόκρουση αυτή περισσότερο κι από το γκολ. 

Στο υπόλοιπο του ματς ο Ολυμπιακός κράτησε άνετα το προβάδισμα και έγινε το αφεντικό για μια πρόκριση που έμελλε να σφραγίσει λίγες μέρες αργότερα στο “Γεώργιος Καραισκάκης”.

 

ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ (Μπερντίεβ): Αρλάουσκις, Κουζμίν, Νάβας, Μποκέτι, Σαρονόβ, Νάτχο, Ριαζάντσεβ (83' Κασάεβ), Καραντενίζ, Βαλντές (81' Μάρτινς), Ντιαντιούν, Νεμόβ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ (32' Παπάζογλου), Μαρκάνο, Χολέβας, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Μακούν, Φουστέρ (74' Κάρολ), Μιραλάς, Τζιμπούρ (80' Μοντέστο).

Δημήτρης Σπηλιόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0