Retro Stories

Ήρωες στα συντρίμμια: Αυτοί που αψήφησαν το θάνατο σώζοντας ζωές στο μοιραίο δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (video)

Ήρωες στα συντρίμμια: Αυτοί που αψήφησαν το θάνατο σώζοντας ζωές στο μοιραίο δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (video)

Μια αδιανόητη τραγωδία, 23 νεκροί και δύο ήρωες που έμειναν στην ιστορία. Το BN Sports κάνει αναδρομή στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο, όπου οι ηρωικές πράξεις των Χάρι Γκρεγκ και Ρόζμαρι Τσέβερτον θα μνημονεύονται για πάντα.

6 Φλεβάρη 1958: Το ρολόι σταματά στις 3:04, άπαντες παγώνουν και ο θάνατος... απλώνεται.
 
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε μόλις ξεκληριστεί. Το ταξίδι από το Μόναχο προς την πατρίδα δεν έγινε ποτέ, καθώς το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα μετά το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα συνετρίβη έξω από το αεροδρόμιο του Μονάχου σκορπίζοντας τον θάνατο σε συνολικά 23 από τους 43 επιβάτες. 
 
Το ρολόι έξω από το «Ολντ Τράφορντ» εκείνη την ώρα έδειχνε 3:04 το μεσημέρι και από τότε δεν έχει αλλάξει...
 

Έσωσε μια ολόκληρη οικογένεια!

 
Η λίστα των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος θα ήταν κάλλιστα ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε η καταλυτική βοήθεια, οι ηρωικές πράξεις δύο επιβαινόντων. Του τερματοφύλακα Χάρι Γκρεγκ και της αεροσυνοδού, Ρόζμαρι Τσέβερτον.
 
Ο Χάρι ήταν ένας 25χρονος τερματοφύλακας που φορούσε τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και παράλληλα ένας από τους εννέα παίκτες της που επιβίωσαν από το αεροπορικό δυστύχημα. Λίγα λεπτά, λοιπόν, μετά το μοιραίο γεγονός, ο Χάρι βγήκε από τα συντρίμμια με μόνο ορισμένους μικροτραυματισμούς.
 
Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του πιλότου, Τζέιμς Θέιν ότι το αεροπλάνο επρόκειτο να εκραγεί, ρίσκαρε τη ζωή του για να τραβήξει ένα μικρό κοριτσάκι εν ονόματι Βέσνα, από τα συντρίμμια, αφού την άκουσε να κλαίει. Επιπλέον, ο θαρραλέος άνδρας κατάφερε να απεγκλωβίσει και την εγκυμονούσα μητέρα της, Βέρα Λούκιτς, καθώς επίσης και τους Μπόμπι Τσάρλτον, Ντένις Βάιολετ και Σερ Ματ Μπάσμπι από το φλεγόμενο σκάφος.
 
«Ο πιλότος Τζέιν ήταν ένας πολύ, πολύ γενναίος άνθρωπος» είπε ο Γκρεγκ. «Όταν βγήκα από το αεροπλάνο, είδα να ξεπροβάλλει από τα συντρίμμια του πιλοτηρίου κουβαλώντας έναν πυροσβεστήρα και φωνάζοντας με την χαρακτηριστική του αγγλική φωνή: «Τρέξε ηλίθιε, θα εκραγεί!" Ο τρόπος που του φέρθηκε η χώρα του ήταν πραγματικά απαράδεκτος».
 
 

Η συγκινητική επανένωση με την οικογένεια Λούκιτς

 
56 χρόνια αργότερα από το τραγικό συμβάν, τον Οκτώβριο του 2014 ο Γκρεγκ έμελλε να σμίξει ξανά με την οικογένεια Λούκιτς! Ο ίδιος ήταν καλεσμένος του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι και έτσι άδραξε την ευκαιρία, μετά από πάρα πολλά χρόνια να δει από κοντούς τους ανθρώπους που ο ίδιος διέσωσε.
 
Ο ίδιος μάλιστα, μετά από χρόνια είχε δηλώσει σε συνέντευξη του για την συγκεκριμένη μοναδική στιγμή: «Οι λέξεις καμία φορά δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα. Για μένα ήταν κάτι το μοναδικό να ξαναδώ την οικογένεια Λούκιτς. Πριν από ένα μήνα γνώρισα επίσης τον Μπάτο Τομάσεβιτς, έναν άλλο επιζώντα και αυτό ήταν εξίσου πολύ ξεχωριστό», τόνισε αρχικά ο Γκρεγκ και συνέχισε λέγοντας τα εξής:
 
«Θα πρέπει να ξέρετε πως η Βέσνα είναι μια 51χρονη κυρία πλέον και ο αδελφός της, Ζόραν, ο οποίος γεννήθηκε μόλις δύο μήνες μετά το δυστύχημα, φτάνει τα πενήντα. Χάρηκα που τους είδα και ελπίζω να χάρηκαν και εκείνοι εξίσου»
 
Ο Χάρι Γκρεγκ, που έφυγε από τη ζωή στις 16 Φλεβάρη 2020, ζούσε στη Βόρεια Ιρλανδία και πάντοτε αισθανόταν... άβολα που χαρακτηρίστηκε ήρωας:
 
«Δεν μου αρέσει να με αποκαλούν έτσι. Ωστόσο, όταν θα πρέπει να δείξεις ηρωισμό, τότε είτε θα πρέπει να το κάνεις είτε να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να γνωρίζεις πως εν τέλει θα αντιδράσεις όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Είμαι περήφανος για τα όσα πέτυχα στην καριέρα μου ως τερματοφύλακας. Θέλω, όμως, να με θυμούνται ακριβώς για τα όσα έκανα στον αγωνιστικό χώρο και όχι για ό,τι συνέβη σε εκείνο το δυστύχημα».
 

Η ηρωίδα αεροσυνοδός!

 
Ο Χάρι Γκρεγκ, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός ήρωας στο τραγικό δυστύχημα της 6ης Φεβρουαρίου.
 
Η νεαρή αεροσυνοδός, Ρόζμαρι Τσέβερτον είχε μόλις ως εκ θαύματος διαφύγει σώα από το τραγικό ατύχημα των «μωρών του Μπάσμπι». Η 90χρονη πια Ρόζμαρι σπάνια αναφερόταν στο τραγικό περιστατικό, ούτε ακόμα και σε μέλη της οικογένειάς της. Ωστόσο, όταν το θέλησε πραγματικά, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Mirror λέγοντας: «Είναι σαν να συνέβη χθες»
 
Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια παρέλειψε να αναφέρει τον ηρωισμό της, καθώς αυτή και η συνάδελφος αεροσυνοδός, Μάργκαρετ Μπέλις βοήθησαν επιζώντες να βγούν ζωντανοί από τα συντρίμμια!
 
Μάλιστα, η συνεισφορά τους ήταν τόσο καθοριστική που ο άλλοτε αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπιλ Φάουλκς είχε υποστηρίξει πως: «Οι αεροσυνοδοί ήταν υπέροχες και θυμάμαι πως ειδικά η μια από αυτές (αναφέρεται στην Ρόζμαρι) έτρεχε χωρίς τα παπούτσια της στο χιόνι, αλλά δεν φαινόταν καν να... ενδιαφέρεται για τα παγωμένα πόδια της».
 
«Όταν έμαθα ότι θα ήμουν αεροσυνοδός σε ένα αεροπλάνο με την ομάδα ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήμουν, ξέρετε, λίγο ντροπαλή αρχικά. Ωστόσο, όλοι τους ήταν είχαν εξαιρετική συμπεριφορά. Θυμάμαι ότι τους πήραμε από το Μάντσεστερ και τους πήγαμε στη Γιουγκοσλαβία. Μείναμε και παρακολουθήσαμε τον αγώνα ποδοσφαίρου, ενώ στον γυρισμό έπαιζαν χαρτιά, πριν συμβεί η τραγωδία», τόνισε αρχικά η Ρόζμαρι στην συγκλονιστική της αναφορικά δυστύχημα και συνέχισε λέγοντας:
 
«Καθόμουν στο πιλοτήριο, ενώ ο έτερος αεροσυνοδός καθόταν στο πίσω μέρος και η άλλη αεροσυνοδός ήταν στο μαγειρείο. Πρέπει να πω ότι δεν ανησύχησα τρομερά, καθώς είχα κάθε πίστη στους πιλότους, όμως θέλαμε απλά να πάμε σπίτι».
 
Μιλώντας ήσυχα και συχνά κάνοντας παύση καθώς οι αναμνήσεις επαναλαμβάνονταν συχνά στο μυαλό της, η 25χρονη τότε γυναίκα ανέφερε: «Ένιωθα ότι είχαμε χτυπήσει έναν φράχτη και στη συνέχεια ότι χτυπήσαμε ένα κτίριο. Μετά την σύγκρουση, βγήκα από τη θέση μου χωρίς τα παπούτσια μου και κατευθείαν πήγα στο μαγειρείο για να σώσω τους υπόλοιπους. Δεν μπορούσες καν να δεις πιο βαθιά στο αεροπλάνο. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ο πιλότος επέστρεψε και πήρε μερικούς πυροσβεστήρες, τους οποίους χρησιμοποιούσε αυτός και ο αξιωματικός».
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε με τη σειρά της και εκείνη τον Χάρι Γκρεγκ και την οικογένειά που διέσωσε:
 
«Στεκόμουν κοντά στο αεροσκάφος και είδα τον Χάρι να βγαίνει έξω και να κρατάει ένα μικρό μωρό, το οποίο μου έδωσε. Την αγκάλιασα μέχρι που ένα όχημα ήρθε με κάποιο προσωπικό από το κτίριο του αεροδρομίου και μου πήραν το παιδί».
 
Αξίζει να σηκωθεί, πως η Ρόζμαρι το 2008, προσκλήθηκε από τη Γιουνάιτεντ στο μνημόσυνο για την 50ή επέτειο του τραγικό συμβάντος, στο οποίο συνάντησε τον Χάρι Γκρεγκ.
 
Εκείνη, πια ζει τώρα στη Βόρεια Καρολίνα και όταν θυμάται όσους πέθαναν, λέει: «Ήταν τόσο υγιείς, ωραίοι και νέοι. Πραγματικά ευγενικοί και καθαροί αθλητές. Ήταν μια αδιανόητη τραγωδία».




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0