Retro Stories

«Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη» - Το μεγαλύτερο προπολεμικό ταλέντο που εγκατέλειψε μυστηριωδώς το ποδόσφαιρο

«Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη» - Το μεγαλύτερο προπολεμικό ταλέντο που εγκατέλειψε μυστηριωδώς το ποδόσφαιρο
Μπορεί να έπαιξε ποδόσφαιρο μόλις για τρία χρόνια (1928-1931), όμως κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στα ελληνικά γήπεδα με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Άγγελο Μεσσάρη, ο οποίος πάνω στην «έκρηξη» της καριέρας του αποφάσισε να εγκαταλείψει μυστηριωδώς το ποδόσφαιρο, μόλις σε ηλικία 22 ετών. 

Ο Μεσσάρης σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός ποδοσφαιριστής. Ήταν το απόλυτο ίνδαλμα για τους φίλους του «τριφυλλιού» και αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει βγάλει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήρθε στην Ελλάδα από τη Νότιο Αφρική σε μικρή ηλικία και ξεχώρισε στις ακαδημίες του Γουδί, από όπου τον «τσίμπησε» ο Γιώργος Καλαφάτης για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Εκεί κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πρώτο όνομα και οδήγησε την ομάδα σε μια εκπληκτική πορεία την σεζόν 1929-30. Εκείνη τη χρονιά, οι «πράσινοι» διέλυσαν 8-2 τον Ολυμπιακό και 4-1 τον Άρη, φτάνοντας έως την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή τον «Ξανθό Άγγελο», όπως ήταν το παρατσούκλι που του δόθηκε.


1024px-Panathinaikos_FC_1930.jpg

Η λατρεία του φίλαθλου κόσμου προς το πρόσωπου του Μεσσάρη ήταν τεράστια, με το όνομα του Έλληνα ποδοσφαιριστή να γίνεται τραγούδι στην κερκίδα.

«Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό
Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό
Κι άλλα τέ – κι άλλα τέσσερα στον Άρη
Γεια σου Ά – Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη»

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε για τρεις σεζόν κατακτώντας τρια πρωταθλήματα Αθηνών (’29-’31) και το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1930 όπου ανακυρήχθηκε και πρώτος σκόρερ. Συνολικά βρήκε 52 φορές δίχτυα με την φανέλα του «τριφυλλιού» και δύο ακόμα με το εθνόσημο στα τέσσερα ματς που αγωνιστήκε με την Εθνική Ελλάδας. Ήταν μάλιστα μεταξύ τον ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στον πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο αγώνα της «γαλανόλευκης» από την ίδρυση της ΕΠΟ, κόντρα στην Β’ Ιταλίας στις 7 Απριλίου 1929.  

Δύο χρόνια αργότερα, στις 23 Απριλίου 1931, ο Μεσσάρης θα σκοράρει δις εις βάρος της ΑΕΚ στην ισοπαλία με 2-2 και μετά από αυτόν τον αγώνα θα αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 22 ετών. Οι λόγοι δεν διευκρινήστηκαν ποτέ. Ο «Ξανθός Άγγελος» είχε μεγάλη διαμάχη με τον τότε ισχυρού άνδρα του Παναθηναϊκού, Απόστολο Νικολαΐδη και αρκετοί υποστήριξαν ότι εκείνος ώθησε τον νεαρό εκτός ομάδας.

Λεπτομέρειες για αυτήν τη διαμάχη δεν έγιναν ποτέ γνωστές, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι είχαν να κάνουν με πολιτικούς λόγους. Μάλιστα, έχουν γραφτεί αρκετές ακρότητες, μέχρι ότι ο Απόστολος Νικολαΐδης τον χαστούκισε. Ο Παναθηναϊκός «πλήρωσε» με βαρύ τίμημα την απώλεια του Μεσσάρη, αφού ως το 1949 δεν κατάφερε να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα.

Ο Μεσσάρης μετά την απομάκρυνσή του από τον Παναθηναϊκό δεν παρακολούθησε ποτέ ξανά ποδόσφαιρο. Κι αν στη συνέχεια αγωνίστηκε μία φορά, αυτό έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συγκεκριμένα σε ένα φιλικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ το 1935.

Έπειτα, αφοσιώθηκε στις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και όσο κι αν τον παρακαλούσαν φίλοι και... εχθροί να επιστρέψει, εκείνος ήταν αμετανόητος. Το 1973 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μεσσάρη για να πάρει την απάντηση «Σε παρακαλώ άσε με ήσυχο. Ο ποδοσφαιριστής που αναζητάς πέθανε το το 1931».

Τελικά, ο «Ξανθός Άγγελος» έφυγε από την ζωή στις 6 Ιουνίου του 1978 και πήρε μαζί του το «μυστικό» για το οποίο παράτησε το ποδόσφαιρο. Πλήθος κόσμου παρεύρεθηκε στην κηδεία του, με τον δημοσιογράφο, Νίκο Γκούμα, να αποτυπώνει την σημασία του Μεσσάρη στην ιστορία της ομάδας:

«Οι Ανδριανόπουλοι είναι ο θρύλος του Ολυμπιακού. Για τον Παναθηναϊκό είναι ο Άγγελος Μεσσάρης».
collage_1.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0