Retro Stories

Πέντε ιστορίες Μουντιαλικής τρέλας: Από τον «κατακίτρινο» Σίμουνιτς, έως το συμβόλαιο που... κάηκε! (video)

Πέντε ιστορίες Μουντιαλικής τρέλας: Από τον «κατακίτρινο» Σίμουνιτς, έως το συμβόλαιο που... κάηκε! (video)
Δεύτερη κίτρινη κάρτα, χωρίς αποβολή, φάουλ εκτελεσμένο από... αντίπαλο και λάθος σκορ στις εφημερίδες; Κι όμως, συμβαίνουν αυτά, ακόμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο!
Σχετικά Άρθρα

Αναμονή τέλος! Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ξεκινά, έστω κι αν το κλίμα δεν μοιάζει πλήρως... μουντιαλικό!

Λίγο τα εθνικά πρωταθλήματα που διεξάγονταν μόλις μία εβδομάδα πριν τη «σέντρα» (20/11, 18:00), λίγο οι «φώνες» για την καταπάτηση ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων, λίγο η διεξαγωγή τού χειμώνα. Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι μία ιδιαίτερη συνθήκη, κάτι που αποδεικνύει, πριν καν ξεκινήσει!

Τα ευτράπελα -σοβαρά και μη- αρκετά. Από τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου με οπαδούς της Αργεντινής, της Αγγλίας, της Πορτογαλίας που... ελέγχεται αν τις υποστηρίζουν πραγματικά, έως την απαγόρευση του αλκοόλ ή τις «παρεμβάσεις» σε τηλεοπτικά συνεργία.

Αν κανείς αναζητά σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, πέρα από παίκτες-πρωταγωνιστές, και τα ευτράπελα, το φετινό στο Κατάρ μοιάζει ιδανικό για να δώσει υλικό, ώστε να «γραφτεί» βιβλίο, σε βάθος χρόνου.

Οι πρώτες του σελίδες, όμως, είναι ήδη γραμμένες.

EbChcgaWsAALMEF.jpg

Ζαΐρ vs Βραζιλία όχι για την πρόκριση, αλλά για την... επιστροφή!


Η πρώτη και μοναδική, έως τώρα, εμφάνιση του Ζαΐρ σε Παγκόσμιο Κύπελλο έγινε το 1974. Γνωστή και μη εξαιρετέα, η «συντριβή» του από τη Γιουγκοσλαβία με σκορ 9-0, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να σημειώνει χατ-τρικ!

Η άσημη ποδοσφαιρικά χώρα, για κακή της τύχη, έπρεπε να αντιμετωπίσει και την πανίσχυρη Βραζιλία, στην ακριβώς επόμενη αγωνιστική. Κόντρα στη «σελεσάο», δεν έπαιζε για την πρόκρισή της, αλλά για την... επιστροφή της!

Συγκεκριμένα, ο στρατιωτικός δικτάτορας του Ζαΐρ, Μομπούτου Σέκε Σέκο, απείλησε τους παίκτες πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, αν ήττηθουν με σκορ μεγαλύτερο του 3-0. Κάπως έτσι, δικαιολογείται και η ακατανόητη ενέργεια του Μούεπου Ιλούνγκα, να κλωτσήσει τη στημένη μπάλα, πριν ο Ριβελίνο προλάβει να εκτελέσει ένα φάουλ! 




«Όχι δεν γίνεται, κάποιο λάθος κάνετε!»

Η ιστορία του Μαρακανάσο, εν έτει 1950, «επισκίασε» τα πάντα από το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν ήταν, όμως, η μοναδική έκπληξη!

Η Αγγλία συμμετείχε για πρώτη φορά στη διοργάνωση, καθώς τη «σνόμπαρε» έως τότε, και κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, ούσα το ξεκάθαρο φαβορί!

Εν τέλει, το γκολ του Γκέτενς ολοκλήρωσε το θαύμα, κάτι που αρκετοί θεώρησαν τυπογραφικό λάθος και αρνήθηκαν να το πιστέψουν!

Κι όμως, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες, όταν ενημερώθηκαν από το telex για το σκορ της αναμέτρησης, θεώρησαν πως η Αγγλία αποκλείεται να μην κέρδισε και το σωστό είναι 10-1 αντί για 0-1!

Κι έτσι επέλεξαν να κυκλοφορήσουν!



Το «βραχιόλι της Μπογκοτά»

Λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 στη Χιλή, η Αγγλία μετέβη στη Λατινική Αμερική, για να συνηθίσει τις κλιματολογικές συνθήκες, και συγκεκριμένα σε Κολομβία και Εκουαδόρ.

Στην πρωτεύουσα της πρώτης, Μπόμπι Μουρ και Μπόμπι Τσάρλτσον πήγαν στο χρυσοχοείο «Πράσινη Φωτιά», ώστε να αγοράσουν δώρο στη γυναίκα του δεύτερου. Εν τέλει, μόνο με δώρο δεν έφυγαν!

Ο Μπόμπι Μουρ κατηγορήθηκε πως έκλεψε ένα βραχιόλι και μάλιστα, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση!

Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Αλφ Ράμσεϊ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποσιωπηθεί από τον Τύπο, αλλά μάταια. Σύντομα είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.

Πάντως, ο Μουρ αθωώθηκε, εν τέλει, ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων.


Το γκολ που «έκαψε» ένα συμβόλαιο

Η Ιταλία έχει κάθε λόγο να νιώθει πως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, αποτελεί μία «πληγή». Κόντρα στη συνδιοργανώτρια με την Ιαπωνία, Νότια Κορέα, για τη φάση των «16», αδικήθηκε κατάφορα από τον διαιτητή Μπάιρον Μορένο και εν τέλει, αποκλείστηκε στο 117' από το γκολ του Γιουνγκ Χουάν Αν.

Ο σκόρερ αγωνιζόταν στην Περούτζια και ήταν ο πρώτος Κορεάτης που έπαιξε ποτέ στη Serie A, αλλά το συγκεκριμένο γκολ, έμελλε να «τελειώσει» την πορεία του στα ιταλικά γήπεδα, νωρίς.

Ο πρόεδρος των «γκριφόνι», Λουτσιάνο Γκαούτσι, ενώ σκόπευε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γιουνγκ Χουάν Αν, δεν το έκανε! Ο λόγος; Προφανώς το γκολ εις βάρος της «Σκουάντρα Ατζούρα»!



Τρίτη κίτρινη κάρτα και... φαρμακερή!

Τα μεγαλύτερα ευτράπελα συνηθίζεται να εντοπίζονται στις διοργανώσεις της πρώιμης μορφής, αλλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, έγινε μία εξαίρεση!

Στην αναμέτρηση της Αυστραλίας με την Κροατία, καταλύθηκε ένας απαράβατος ποδοσφαιρικός κανόνας, που ισχύει στα Μουντιάλ από το 1970, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκαν οι κάρτες: η δεύτερη κίτρινη, σημαίνει αποβολή!

Κι όμως! Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός, Γιόσιπ Σίμουνιτς, αντίκρισε μία στο 61' και άλλες δύο στο 90ο, έως ότου ο διατητής της αναμέτρησης, Γκρέιαμ Πολ, αποφασίσει να του δείξει τον δρόμο προς τα αποδυτήρια!



Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0