Retro Stories

Πώς ο θάνατος ενός οπαδού της Τζένοα, «έντυσε» τον Τότι στα χρώματα της Ίντερ (video)

Πώς ο θάνατος ενός οπαδού της Τζένοα, «έντυσε» τον Τότι στα χρώματα της Ίντερ (video)
H υπέροχη κίνηση των συλλόγων της Serie A, εν έτει 1995, ήταν το αποτέλεσμα ενός γεγονότος τραγικού και συνάμα διόλου άγνωστου, στην ελληνική πραγματικότητα.
Σχετικά Άρθρα
Ο Μπατιστούτα με τη φανέλα της Τζένοα και ο Μπαρέζι με της Κάλιαρι; Ή ακόμα χειρότερα, ο Μπέργκομι με το σήμα της Ρόμα στο στήθος και ο Τότι, με αυτό της Ίντερ;

Κι όμως συνέβη και παρότι σαν κίνηση ήταν υπέροχη, ευχή όλων θα ήταν να μην υπήρχε ποτέ η αφορμή για να γίνει! Αν και δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει τόσο επίκαιρο, εντός κι εκτός ιταλικών συνόρων.

Στις 29 Ιανουάριου του 1995, ο 24χρονος οπαδός της Τζένοα, Βιντσέντσο Σπανιόλο, μαχαιρώνεται σε συμπλοκή με οπαδούς της Μίλαν, λίγο πριν το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αργότερα, εντός της ίδιας ημέρας, αφήνει την τελευταία του πνοή στο χειρουργείο.

Η είδηση φτάνει στα «αυτιά» των δύο ομάδων, μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η απόφαση είναι κοινή: το ματς δεν συνεχίζεται! Παράλληλα, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφασίζει την αναβολή όλων των εθνικών αθλητικών γεγονότων, για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι σύλλογοι της Serie A, όμως, προχωρούν σε μία ακόμα ιδιαίτερη κίνηση, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Με την επανέναρξη των αγώνων, αποφασίζουν να κάνουν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας ο ένας τη φανέλα του άλλου. Κάπως έτσι, μία τραγική αφορμή, μία στυγνή δολοφονία, χαρίζει στον φωτογραφικό φακό, εικόνες που μόνο με... photoshop θα έβλεπε κανείς.

Το μήνυμα στάλθηκε, αλλά ποτέ δεν παραλήφθηκε στην ουσία. Η βία δεν έπαψε να μαστίζει το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Ο παραλληλισμός με τα «εν οίκω» αναπόφευκτος, έστω κι αν το πιο πρόσφατο θύμα τυφλού οπαδικού μίσους στην Ελλάδα, ο Άλκης Καμπανός, δολοφονήθηκε. Δεν συμμετείχε σε οποιαδήποτε συμπλοκή.

Εννέα μήνες μετά τον θάνατο ενός 19χρονου παιδιού, νιώθουμε ευλογημένοι, που στο ματς του Σαββάτου (05/11) ανάμεσα σε Ατρόμητο και Άρη, δεν υπήρξε νέα προσθήκη σε αυτόν τον θλιβερό κατάλογο.

ατρομητος_1.jpg

Στο 19ο λεπτό, άπαντες χειροκρότησαν στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη. Είκοσι έξι λεπτά αργότερα, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, μικρή ομάδα ατόμων εκτόξευε -ανενόχλητη- συνεχόμενα πυροτεχνήματα (!) εις βάρος των φιλοξενούμενων οπαδών, για -τουλάχιστον- τρία λεπτά!

Το γεγονός πως την επόμενη ημέρα για το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απλώς... Κυριακή και οι ομάδες δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε κάποια ανάλογη κίνηση, ήταν θέμα χιλιοστών.

Αλλά αν το πρόβλημα κρυφτεί ξανά κάτω από το χαλί; Το μέλλον θα στηριχτεί ξανά στην τύχη και στη λογική της «κακιάς στιγμής»;

Κρίνοντας από την απόφαση να παιχτεί ποδόσφαιρο, σαν να μην συνέβη τίποτα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία ενός παιδιού, μάλλον ναι...

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0