Retro Stories

Ίαν Θορπ: Ο «άνθρωπος τορπίλη» που έσπασε το φράγμα των έξι χρυσών μεταλλίων και πάλεψε με την… κατάθλιψη!

Ίαν Θορπ: Ο «άνθρωπος τορπίλη» που έσπασε το φράγμα των έξι χρυσών μεταλλίων και πάλεψε με την… κατάθλιψη!

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια (28 Ιουλίου 2001), ο νεότερος κολυμβητής που έχει ενταχθεί στην ομάδα της Αυστραλίας, ο Ίαν Θορπ, κατακτά έξι χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001, σπάει κάθε ρεκόρ, αλλά ηττάται τελικά από τον μεγαλύτερό του αντίπαλο, την κατάθλιψη. 

Ένας από τους πιο ταλαντούχους αθλητές που έχουν περάσει από το άθλημα της κολύμβησης, ο «άνθρωπος τορπίλη», ο Ίαν Θόρπ απονέμεται με έξι χρυσά μετάλλια στους Παγκόσμιους Αγώνες του 2001. Το BN Sports σας παρουσιάζει την «περιπετειώδη» ζωή του Αυστραλού αθλητή, τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, και πως στα 39 έτη του πια, δηλώνει πιο ευτυχισμένος από ποτέ. 

«Βασιλιάς της πισίνας»
ianthorpepatrick1_1.jpg

Γεννημένος τον Οκτώβριο του 1982 στο Σίδνεϋ, ο Ίαν Θόρπ ξεκίνησε το ταξίδι της επαγγελματικής κολύμβησης από την ηλικία των οκτώ! Μάλιστα, πέντε χρόνια μετά, μόλις στα 13 του έτη έσπασε δέκα εθνικά ρεκόρ στη κατηγορία του και λίγο αργότερα έγινε το νεότερο μέλος στην Αυστραλιανή εθνική ομάδα, αποκτώντας το ψευδώνυμο «Thorpedo».

Τα πρώτα του τρία χρυσά μετάλλια ήρθαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000 και το 2001 έγραψε ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως ο πρώτος κολυμβητής που πήρε έξι χρυσά σε ένα τουρνουά. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, κατακτώντας τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό, ένα χάλκινο), δύο χρόνια πριν προχωρήσει στην απρόσμενη απόσυρση του από την ενεργό δράση σε πολύ νεαρή ηλικία (24). 

Ο φόβος της σεξουαλικότητάς του και το τέρας της κατάθλιψης 

Screen-Shot-2021-05-24-at-7.32.05-am.png.webp

Βέβαια, πολλοί δεν γνώριζαν πως πίσω από έναν τόσο επιτυχημένο αθλητή βρίσκονταν ανυπέρβλητα προβλήματα. Ο Θορπ βασανιζόταν καθημερινά με την σεξουαλικότητα και την κατάθλιψη μόνος του, καθώς δεν ήθελε να μάθει κανείς αυτά τα δύο του «μυστικά». Μέχρις ότου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σερ Μάικλ Πάρκινσον, έβγαλε το «βάρος» από πάνω του και αποκάλυψε την αλήθεια για την ερωτική του ζωή, διαψεύδοντας έτσι ότι είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του δύο χρόνια πριν, «δεν είμαι γκέι και όλες οι σεξουαλικές πράξεις μου είναι στρέιτ», είχε πει χαρακτηριστικά το 2012. 

Μερικά αποσπάσματα από αυτή την συγκλονιστική συνέντευξή του:

«Δεν είμαι στρέιτ. Είναι κάτι που έχω παραδεχθεί στην οικογένειά μου και τους φίλους μου τις τελευταίες εβδομάδες. Οι γονείς μου όταν το έμαθαν ‘’πάγωσαν’’, αλλά είναι πολύ υποστηρικτικοί.

 Εδώ και πολλά χρόνια περίμενα αυτή την στιγμή, αλλά το έκρυβα λέγοντας ψέματα. Όμως, η εσωτερική πίεση ήταν μεγάλη. Δεν ήθελα ο κόσμος να νομίζει πως λέω ψέματα για τα πάντα. 

Νιώθω άνετα που είμαι ένας γκέι άντρας και δεν θέλω οι νέοι να νιώθουν έτσι όπως ένιωθα εγώ. Μπορείς να μεγαλώσεις και στη συνέχεια να αισθάνεσαι άνετα για τη σεξουαλικότητά σου». 

Όμως, αυτή δεν ήταν και η μόνη μάχη που έδινε εκείνα τα χρόνια. Αυτή της κατάθλιψης βρισκόταν πάντα στη… γωνία, η οποία τον απέτρεψε από το να κάνει αυτό που αγαπάει, σε ηλικία 24 ετών, καθώς τότε ήταν που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. 

«Ήμουν ένας επιτυχημένος αθλητής και ένιωθα χάλια. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι, δεν είχα την δύναμη. Πήγαινα μόνο στην τουαλέτα. Μέχρις ότου, να μιλήσω με τους φίλους μου για αυτή την δυσκολία και να με βοηθήσουν». 

Πλέον, ο Θορπ βοηθάει εφήβους να ξεπεράσουν τα ψυχικά τους προβλήματα, συμμετέχοντας στην οργάνωση «Laps for Life», ενώ παράλληλα προσπαθεί να ξεπεράσει και τον θάνατο του πρώην συζύγου του, Ράιαν Τσάνινγκ, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 32 ετών στις αρχές του Μαΐου. 

Φοίβος Πεφάνης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0