Retro Stories

Και εγένετο WNBA – 25 χρόνια από το πρώτο, ιστορικό τζάμπολ (video)

Και εγένετο WNBA – 25 χρόνια από το πρώτο, ιστορικό τζάμπολ  (video)

21/06/1997: Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του WNBA ανάμεσα στις Λος Άντζελες Σπαρκς και τις Νιου Γιορκ Λίμπερτι στο «Great Western Forum», με τις γηπεδούχες να επικρατούν 67-57 και το μπάσκετ στην Αμερική να γίνεται πλέον και γένους θηλυκού.

Γυρνάμε το χρόνο λίγο πίσω, στις 24 Απριλίου του 1996. Τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του NBA αποφάσισε την ίδρυση μιας γυναικείας λίγκας. Άπαντες συμφώνησαν ότι το WNBA θα διεξαγόταν τους καλοκαιρινούς μήνες (σσ. εκτός από τις χρονιές που υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες), όταν το αθλητικό καλεντάρι είναι πιο άδειο, προκειμένου να μπορούν τα παιχνίδια να έχουν την κατάλληλη τηλεοπτική κάλυψη. Είναι ενδεικτικό ότι η παρθενική σεζόν της νεοσύστατης αυτής Λίγκας προβλήθηκε από το NBC, το ESPN και τη Lifetime Television, συγκεντρώνοντας συνολικά τα βλέμματα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων θεατών!

Από εκείνη, λοιπόν, την ημέρα το 1996, όταν πάρθηκε αυτή η ιστορική απόφαση, υπήρξαν πολλές πρωτιές. Η Βαλ Άκερμαν, η πρώτη Κομισάριος του WNBA. Η Σέριλ Σουπς, η πρώτη αθλήτρια που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών. Η Σίνθια Κούπερ, η πρώτη MVP του πρωταθλήματος. Οι Χιούστον Κόρμετς, η πρώτη ομάδα που κατέκτησε την κούπα. Η Λίσα Λέσλι, η πρώτη μπασκετμπολίστρια που κέρδισε τρία βραβεία MVP (σσ. κανονική περίοδος, All Star Game, τελικοί πρωταθλήματος) μέσα στην ίδια σεζόν.

Εμείς όμως θα ασχοληθούμε το πρώτο παιχνίδι, το οποίο έλαβε χώρα σαν σήμερα (21 Ιουνίου) πριν από 25 χρόνια. Το «Great Western Forum» γέμισε με 14.284 που βρέθηκαν στο Λος Άντζελες για να παρακολουθήσουν από κοντά τον παρθενικό αγώνα του WNBA ανάμεσα στις οικοδέσποινες Σπαρκς και τις φιλοξενούμενες Νιου Γιορκ Λίμπερτι.

Η ομάδα από την Καλιφόρνια κατέκτησε το ροζ φύλλο, επικρατώντας με το φτωχό 67-57, έχοντας ως πρωταγωνίστρια τη Λίσα Λέσλι (σσ. πρώτη σκόρερ των ΗΠΑ στην Ολυμπιάδα του 1996), η οποία είχε πετύχει double-double με 16 πόντους και 14 ριμπάουντ σε 36’39’’ αγωνιστικά λεπτά. Από κοντά και η Πένι Τόλερ, η οποία σημείωσε 15 πόντους, μέσα σε αυτούς και το πρώτο καλάθι του αγώνα! Από τις ηττημένες είχε ξεχωρίσει η Ρεμπέκα Λόμπο με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και ισάριθμα λάθη. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω ματς είχαν μπει μόλις 3 τρίποντα από τα 17 που επιχείρησαν συνολικά οι δύο ομάδες.

Αργότερα την ίδια ημέρα είχαν γίνει ακόμα δύο ματς, με την ομάδα του Χιούστον να κερδίζει εκείνη του Κλίβελαντ με 76-56 και τη γυναικεία ομάδα του Σακραμέντο να επιβάλλεται με 70-60 της ομάδας από τη Γιούτα.

Γενικά, στην παρθενική σεζόν της Λίγκας συμμετείχαν οκτώ ομάδες, οι Σάρλοτ Στινγκ, Κλίβελαντ Ρόκερς, Χιούστον Κόμετς, Λος Άντζελες Σπαρκς, Νιου Γιορκ Λίμπερτι, Φοίνιξ Μέρκιουρι, Σακραμέντο Μόναρκς και Γιούτα Σταρς. Είναι βέβαια εντυπωσιακό ότι σήμερα υπάρχουν μόλις τρεις εξ’αυτών, όλως τυχαίως ή περιέργως αν προτιμάτε, οι δύο που έδωσαν το πρώτο ματς και οι Φοίνιξ Μέρκιουρι, παρόλο που o αριθμός των ομάδων του WNBA έχει αυξηθεί στις δώδεκα.

Δείτε τα στατιστικά του ιστορικού, πρώτου αγώνα ΕΔΩ.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0