Retro Stories

Το όνειρο της Ουαλίας που… σταμάτησε πάνω στον 17χρονο Πελέ στο Μουντιάλ του 1958 (video)

Το όνειρο της Ουαλίας που… σταμάτησε πάνω στον 17χρονο Πελέ στο Μουντιάλ του 1958 (video)

Η Ουαλία είναι ξανά στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 64 ολόκληρα χρόνια και το BN Sports σας θυμίζει την τελευταία παρουσία των «δράκων» στη διοργάνωση που «φρέναρε» πάνω στον Πελέ.

Μπορεί ο Γκάρεθ Μπέιλ να είναι στην έξοδο από τη Ρεάλ Μαδρίτης και η καριέρα του να έχει πάρει τον κατήφορο δίχως εμπόδιο, όμως για την Εθνική Ουαλίας, ο 33χρονος εξτρέμ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ο άνθρωπος που την έφερε στην επιφάνεια μετά από πολλά και μαζί με τα «χρυσά» παιδιά των «δράκων», την οδηγεί σε ιστορικές στιγμές.

Μία τέτοια, υπέγραψε μαζί με το σύνολο του Πέιτζ απέναντι στην Ουκρανία. Το αυτογκόλ του Γιάρεμτσουκ έπειτα από το φάουλ του έμπειρο άσου ήταν αρκετό για να σπάσει την «κατάρα» 64 χρόνων και να φέρει την Ουαλία στα τελικά του Μουντιάλ τον ερχόμενο χειμώνα.

Η τελευταία φορά που οι «δράκοι» βρέθηκαν στα τελικά του συγκεκριμένου θεσμού, σταμάτησαν πάνω στον… Πελέ.

Τα μπαράζ που… έσωσαν τον Μέρφι!

Στα προκριματικά ενόψει του Μουντιάλ του 1958, η Ουαλία βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με Ανατολική Γερμανία και Τσεχοσλοβακία. Παρότι ήταν το αουτσάιντερ, εν τέλει κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση, η οποία οδηγούσε τη χώρα σε play off για να μπει στα τελικά του Μουντιάλ. Εκεί, οι «δράκοι» πέτυχαν το Ισραήλ και καταλάβαν πως έχουν μοναδική ευκαιρία να βρεθούν για πρώτη φορά σε τελικά του συγκεκριμένου θεσμού.

Ωστόσο, αυτή η δυάδα αγώνων είχε μεγαλύτερη σημασία από όσο θα περίμεναν όλοι. Κυρίως, για τον Τζίμι Μέρφι. Ο Ουαλός προπονητής οδηγεί τη χώρα του σε διπλή νίκη και με το ίδιο σκορ (2-0) τόσο μέσα στο Τελ Αβίβ, όσο και στο Κάρντιφ, κάνοντας τους συμπατριώτες να πετούν σε πελάγη ευτυχίας για την παρθενική τους εμφάνιση στο Μουντιάλ.

Ωστόσο, για τον Μέρφι, η χαρά κράτησε απλά λίγες ώρες. Το δεύτερο παιχνίδι με το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1958. Δεν πέρασαν παρά λίγες στιγμές μετά την επική πρόκριση, όταν έγινε γνωστό πως το αεροπλάνο που μετέφερε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη στο Μόναχο. Ο Μέρφι αποτέλεσε υπεύθυνο υποδομών στον αγγλικό σύλλογο και βοηθός του Ματ Μπάσμπι, συμβάλλοντας για τη δημιουργία των «μπέμπηδων».

Ο Ουαλός προπονητής δεν είχε ταξιδέψει με την υπόλοιπη ομάδα γιατί είχε τον αγώνα με τον Ισραήλ, αλλιώς θα βρισκόταν δίπλα στον Ματ Μπάσμπι την ώρα που θα έπεφτε το αεροπλάνο. Μάλιστα, ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε τα ηνία εκείνη τη σεζόν για να ολοκληρώσουν οι «κόκκινοι διάβολοι» και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους. Πολύ γρήγορα, η επιτυχία της Ουαλίας επισκιάστηκε για τον ίδιο. Μέχρι την πρώτη αγωνιστική του Μουντιάλ.

Jimmy-Murphy1-1.jpg

Όμιλος- «φωτιά» και ένα όνειρο… τρελό!

Η κληρωτίδα δεν στάθηκε υπέρ της Ουαλίας. Στον όμιλο υπήρχαν η διοργανώτρια Σουηδία, η πάντα δυνατή Ουγγαρία αλλά και το Μεξικό. Οι Ουαλοί απέσπασαν τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια και έμειναν στην ισοβαθμία με την Ουγγαρία που είχε επίσης τρεις βαθμούς. Αντίθετα, η Σουηδία είχε ήδη προκριθεί ως πρώτη στα προημιτελικά, έτσι οι δύο χώρες θα έδιναν ένα αγώνα play off για να βρεθούν στην επόμενη φάση.

Άιβορ Όλτσερτς και Μέντγουιν διατηρούν το παραμύθι των Ουαλών ζωντανό, καθώς επικρατούν με 2-1 και παίρνουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, περιμένει η Βραζιλία των αστέρων αλλά και του 17χρονου Πελέ, όμως το όνειρο είχε φουντώσει για τα καλά.

Το «άστρο» του Πελέ σταμάτησε το θαύμα των… δράκων!

Μετά την υπέρβαση στους ομίλους, η Ουαλία πήγαινε στον αγώνα με τη Βραζιλία με την αυτοπεποίθηση στα ύψη για ένα ακόμα θαύμα. Ήταν δεδομένο πως αν η «σελεσάο» έμενε εκτός, τότε οι «δράκοι» δεν θα είχαν τίποτα να φοβηθούν για την κατάκτηση του τίτλου. Ωστόσο, το «διαμάντι» της χώρας, είχε διαφορετική άποψη.

Με την Ουαλία να στέκεται εντυπωσιακά και να έχει αρκετές ευκαιρίες για γκολ, ο Πελέ αναλαμβάνει δράση στο 66ο λεπτό. Πατάει περιοχή και εκτελεί όπως μόνο εκείνος ξέρει για να χαρίσει το προβάδισμα στη Βραζιλία. Παρά τις προσπάθειες του συνόλου του Μέρφι, το σκορ δεν άλλαξε και το όνειρο των Ουαλών σταμάτησε πάνω στην απίστευτη ομάδα των Βραζιλιάνων, οι οποίοι το κατέκτησαν και στη συνέχεια.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Εθνική Ουαλίας βρέθηκε σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χρειάστηκε 64 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει. Μετά την τρελή πορεία μέχρι τα ημιτελικά του EURO του 2016, ήρθε η ώρα να θαμπώσει και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στα γήπεδα του Κατάρ.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0