Retro Stories

Το πιο μάγκικο αστέρι του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα ήταν… αλά Μπολονέζ (video)

Το πιο μάγκικο αστέρι του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα ήταν… αλά Μπολονέζ (video)

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τέσσερις από τις έξι Euroleague τη δεκαετία του 2000, όμως όσα χρόνια κι αν περάσουν, εκείνη ανήμερα Πάσχα, 5 Μαΐου του 2002, κόντρα στην Μπολόνια με 89-83 παραμένει η πιο ιδιαίτερη.

Η Μπολόνια τότε δεν ήταν απλώς φαβορί, αλλά μια υπερδύναμη που συν τοις άλλοις έπαιζε τον τελικό στην έδρα της. Οι πράσινοι λοιπόν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν την παρέα του Έτορε Μεσίνα, προεξάρχοντος του Μανού Τζινόμπιλι, αλλά κι ένα γήπεδο καμίνι.

Η ευλάβεια και η έκρηξη

Ο Παναθηναϊκός είχε τότε στις τάξεις του πολλούς ορθόδοξους, Έλληνες και Σέρβους, αλλά και καθολικούς και μουσουλμάνους (Ιμπραήμ Κουτλουάι, Νταμίρ Μουλαομέροβιτς). Έπρεπε αρκετά πράγματα να συνδυαστούν για να μην υπάρχουν εντάσεις. Ένα απ’ αυτά ήταν και το να βρεθεί ορθόδοξη εκκλησία στην Ιταλία και δη στην Μπολόνια. Μέχρι κι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε στείλει επιστολή, ζητώντας να αλλάξουν οι ημερομηνίες. Μετά από πολύ ψάξιμο και με τη βοήθεια του ελληνικού προξενείου βρέθηκαν στην αναστάσιμη ακολουθία στον ναό του Αγίου Δημητρίου λίγο πριν το ρολόι δείξει 12 το βράδυ.

Ενώ κανείς θα περίμενε πως αυτό το γεγονός θα βοηθούσε στο να κυλήσουν ομαλά οι ώρες μέχρι την έναρξη του αγώνα, τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι παρευρέθηκαν στην συνάντηση της διοργανώτριας Αρχής με εκπροσώπους της Premier League, του NBA, της Formula 1 και διαμαρτυρήθηκαν για τα όσα συνέβαιναν με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

ΕΚΕΙ_ΠΟΥ_ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ_ΣΕ_ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥΣ.jpg

Η ομάδα είχε αγωνιστεί στη Suproliga την προηγούμενη χρονιά της διάσπασης και είχε χάσει 5 εκατομμύρια από τη συμφωνία της με το (πάλαι ποτέ) TEMPO, με τον Μπερτομέου βέβαια να προσπαθεί να κάνει τον αδιάφορο. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ απειλούσαν πως θα φύγουν, με τον Ομπράντοβιτς να συγκρατεί τον Θανάση «Πρόεδρε σκέψου τον κόσμο που είναι εδώ».

Τα ελληνικά κανάλια σνόμπαραν τη μετάδοση εκείνου του Final Four κι όμως τη λύση έδωσε το «TV Magic», που ανήκε στον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Γιάννης Φιλέρης που περιέγραψε άψογα τόσο τον ημιτελικό αλλά και τον τελικό αποδείχθηκε τελικά γουρλής.

Ο κρυφός άσσος κι ο λυτρωτής

Ο Παναθηναϊκός ναι μεν πήγαινε στον τρίτο σερί τελικό του, όμως αυτή τη φορά ήταν ξεκάθαρα το αουτσάιντερ. Ο Ομπράντοβιτς έπρεπε να βρει κάποιον που δεν θα περίμενε ο Μεσίνα να κάνει ζημιά. Με την Μπολόνια να είναι καλύτερη στο πρώτο μέρος και πηγαίνει στα αποδυτήρια με το σκορ στο 48-40 υπέρ της, στράφηκε στον Λάζαρο Παπαδόπουλο. «Θέλω να μπεις μέσα να δείξεις ότι έχεις αρχ….».

ΕΚΕΙ_ΠΟΥ_ΚΑΝΕ_ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ_ΤΟΥ_ΜΑΤΣ.jpg

Ο διακόπτης γύρισε, με τον Έλληνα σέντερ να βγαίνει μπροστά και να αποδεικνύεται άξιος συμπαραστάτης των Μποντίρογκα και Κουτλουάι. Ο Τούρκος ήταν αυτός που έγραψε το 85-80 με κρισιμότατο τρίποντο, μετά τις χαμένες βολές του Σάνι Μπετσίροβιτς κι έκρινε ουσιαστικά το ματς, κάνοντας τον Παναθηναϊκό τη μόνη ομάδα που επικρατεί στον τελικό στην έδρα της αντιπάλου.

Στατιστικά

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 40-48, 66-61, 89-83.

ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27 (3/5δ., 3/5τρ., 12/13β., 5ρ., 2ασ., 3κλ., 3λ.), Σμόντις 23 (6/7δ., 2/4τρ., 5/7β., 6ρ., 2κλ., 2λ.), Γιάριτς 11 (4/7δ., 0/5τρ., 3/8β., 5ρ., 5ασ., 3κλ., 2λ.), Γκρέιντζερ 10 (2/2δ., 2/4τρ.,0/2β.), Φρόζινι 8, Μπετσίροβιτς 4, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Άντερσεν 3

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Κουτλουάι 22 (3/5δ., 4/7τρ., 4/6β., 5ρ.), Μποντιρόγκα 21 (7/12δ., 1/2τρ., 4/4β., 7ρ., 4ασ., 1κλ., 2λ.), Παπαδόπουλος 12 (4/7δ., 4/4β., 5ρ., 3λ.), Αλβέρτης 11 (3/4δ., 1/3τρ., 2/2β., 3ρ., 3κλ.), Μίντλετον 10 (2/4δ., 6/8β.), Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6 , Καλαϊτζής, Σάντσες

https://youtu.be/TOvFbe3s2r4

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0