Retro Stories

Ρεντ Άουερμπαχ: Ένας… κόκκινος που έγινε θρύλος του NBA με τα πράσινα των Σέλτικς

Ρεντ Άουερμπαχ: Ένας… κόκκινος που έγινε θρύλος του NBA με τα πράσινα των Σέλτικς

28/04/1966: Οι Σέλτικς επικρατούν με 95-93 των Λος Άντζελες Λέικερς στο Game 7 των τελικών του NBA και ο Ρεντ Άουερμπαχ αποσύρεται από τους πάγκους μετά την κατάκτηση του 9ου πρωταθλήματός τους με τους Κέλτες!

Το όνομα Ρεντ Άουερμπαχ έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία του NBA. Για την ακρίβεια το όνομα Άρνολντ-Τζέικομπ Άουερμπαχ, αφού το «Ρεντ» ήταν το παρατσούκλι που προέκυψε από το χρώμα των μαλλιών του. Ένα παρατσούκλι που ταίριαξε απόλυτα σε έναν άνθρωπο που είχε… αχρωματοψία και γιγάντωσε τον μύθο του με τα πράσινα των Μπόστον Σέλτικς.

Όταν λέμε ότι ο Άουερμπαχ είχε αχρωματοψία δεν κυριολεκτούμε. Μιλάμε για την τομή που έφερε στο NBA. Ο Ρεντ αγνόησε επιδεικτικά όλες τις φυλετικές διακρίσεις και έκανε draft τον πρώτο Αφροαμερικανό παίκτη, τον Τσάκ Κούπερ, την πρώτη κιόλας σεζόν που κάθισε στον πάγκο της Βοστώνης, το 1950!

Ο Ρεντ ήταν αυτός που ξεκίνησε παιχνίδι με βασική πεντάδα αποτελούμενη εξ' ολοκλήρου από Αφροαμερικανούς παίκτες το 1964, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε και ο πρώτος που ανέθεσε το ρόλο του προπονητή σε κάποιον Αφροαμερικανό, τον Μπιλ Ράσελ.

Red-Auerbach.jpg

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Άουερμπαχ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν βρέθηκε στον πάγκο των Μπόστον Σέλτικς (σσ. έπειτα από πρόταση ενός δημοσιογράφου στον τότε πρόεδρο της ομάδας Ουόλτερ Μπράουν), όπου και παρέμεινε για 16 σεζόν, μετρώντας 9 πρωταθλήματα -τα οκτώ διαδοχικά- επίδοση που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία των αμερικανικών ομαδικών αθλημάτων.

Ο μόνος προπονητής του NBA που έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον Ρεντ είναι ο Φιλ Τζάκσον με 11 κούπες σε 18 σεζόν. Να σημειώσουμε, όμως, ότι ο Άουερμπαχ, μετά την απόσυρσή του από τον πάγκο των Κελτών στις 28 Απριλίου του 1966, έγινε πρόεδρος και γενικός διευθυντής της ομάδας, προσθέτοντας ακόμα 7 πρωταθλήματα στη συλλογή του, φτάνοντας συνολικά τα 16, σε διάστημα 29 ετών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το βραβείο του κορυφαίου προπονητή στο ΝΒΑ φέρει το όνομά του.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Όπως και η πρωτοποριακή και συμπεριληπτική στάση που επέδειξε με το «καλημέρα» ο Άουερμπαχ, δίνοντας ώθηση στο NBA για να γίνει αυτό το πολυπολιτισμικό πρωτάθλημα που είναι σήμερα, επτά δεκαετίες αργότερα.

Ο Άουερμπαχ πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 28 Οκτωβρίου 2006, στην ηλικία των 89 και πλέον κοσμεί τον εξωτερικό χώρο του Quincy Market στη Βοστώνη, κρατώντας το αγαπημένο του πούρο, το οποίο συνήθιζε να ανάβει μέσα στο γήπεδο, λίγο πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης. «Έχω βαρεθεί τους προπονητές που οι ομάδες τους κερδίζουν με διαφορά κι αυτοί είναι όρθιοι και δίνουν συνεχώς οδηγίες για να τους δείξει η τηλεόραση. Δεν έχει κανένα νόημα αυτή η επίδειξη. Εγώ, όταν νιώθω πως ένα ματς έχει τελειώσει, κάθομαι κάτω και χαλαρώνω με ένα πούρο», είχε δηλώσει κάποτε.

Auerbach-statue_1.jpg


Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0