Retro Stories

Οι 71 πόντοι του «ναύαρχου» Ρόμπινσον που έκλεψαν τον τίτλο του 1ου σκόρερ από τον Σακίλ Ο’Νιλ

Οι 71 πόντοι του «ναύαρχου» Ρόμπινσον που έκλεψαν τον τίτλο του 1ου σκόρερ από τον Σακίλ Ο’Νιλ
Με την κανονική περίοδο στον κόσμο του NBA να φτάνει προς το τέλος της, Γιάννης Αντετοκούνμπο, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Τζόελ Εμπίντ κονταροχτυπιούνται μέχρι τέλους για το ποιος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ.

Με αφορμή αυτό κάνουμε ένα flashback στο μακρινό 1994, στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου για τους Σαν Αντόνιο Σπερς με αντίπαλο τους  Λος Άντζελες Κλίπερς, όπου τότε ο Ντεϊβιντ Ρόμπινσον σημείωσε 71 πόντους και έτσι  κατάφερε να ξεπεράσει τον Σακίλ Ο΄Νιλ  στον μέσο όρο πόντων για 0.5 πόντους.

Μετά την αναμέτρηση των Ορλάντο Μάτζικ στους οποίους έπαιζε τότε ο «Σακ» απέναντι στους Νετς ο Ο’Νιλ που είχε βάλει 32 πόντους (με 22 ριμπάουντ σε εκείνο το ματς) ήταν μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ο πρώτος σκόρερ για την κανονική περίοδο.

Όμως ο Ρόμπινσον κατάφερε να στρέψει όλα τα φώτα πάνω του σημειώνοντας  71 πόντους ξεπερνώντας τον Σακίλ στον μέσο όρο πόντων, κάνοντας παράλληλα ρεκόρ καριέρας με την φανέλα των Σπερς καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Τζορτζ Γκέρβιν οπού είχε πετύχει 63 με την φανέλα των σπιρουνιών. 
sssss_1.jpg

Η 70άρα του Ναύαρχου

«Η ομάδα μου δυσκολευόταν σε όλη την διάρκεια της σεζόν.  Πάντα με ωθούν να κάνω πολλά ατομικά πράγματα. Ως ηγέτης, προσπαθώ απλώς να κερδίζω παιχνίδια, αλλά απόψε ήθελαν πολύ να σκοράρω . Όταν ξεκίνησε το παιχνίδι, με έψαχναν σχεδόν σε κάθε επίθεση» είχε δηλώσει ο Ρόμπινσον για να… δικαιολογήσει τους 71 πόντους του.

Κάτι όμως δεν πήγαινε καλά σε όλη την ιστορία..

Ο Ρόμπινσον σε αυτόν τον αγώνα είχε παίξει  44 λεπτά, σε έναν αγώνα που οι Σπερς είχαν κλειδώσει την νίκη από πολύ νωρίς, όμως ο τότε προπονητής τους Τζον Λούκας δεν ήθελε με τίποτα να βγάλει τον Ρόμπινσον εκτός παρκέ, μέχρι να φτάσει τον συγκεκριμένο αριθμό πόντων.

Σε σημείο να δίνει εντολή στους υπόλοιπους παίκτες του να κάνουν φάουλ μόνο και μόνο για να κερδίσουν επιπλέον χρόνο για να πάρει ο Ρόμπινσον περισσότερες προσπάθειες!

Ο Ρόμπινσον στο τελευταίο λεπτό σημείωσε 7 πόντους όσους χρειαζόταν δηλαδή για να φτάσει τους πολυπόθητους 71.

Ο τότε προπονητής των Μάτζικ, Μπραϊαν Χιλ ενημερώθηκε για αυτή την τροπή του αγώνα όπου και την αποκάλεσε ως γελοιοποίηση του παιχνιδιού.

Με την σειρά του είχε κάνει δηλώσεις και ο τότε  φόργουορντ των Κλίπερς Ντόμινικ Ουίλκινς λέγοντας:

Δεν υπάρχει υπερηφάνεια εδώ. Αν μπορείτε να κοιτάξετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη μετά από ένα τέτοιο παιχνίδι και να είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας, κάτι δεν πάει καλά. Τίποτα εναντίον του Ντέιβιντ, είναι σπουδαίος παίκτης, αλλά πώς μπορείς να αφήσεις κάποιον να βάλει 71 πόντους;

Νομίζω ότι είναι γελοίο. Τον βοηθήσαμε να βάλει 71 πόντους. Αν θέλουν να  παίξουν όλο το παιχνίδι είναι εντάξει, αλλά με τον τρόπο που τον αντιμετωπίσαμε είναι σαν να τον βοηθήσαμε.

Ο Σακίλ Ο΄Νιλ ο οποίος είχε ως μπασκετικό του είδωλο τον «ναύαρχο» δεν έμεινε σιωπηλός και έριξε τις ευθύνες κυρίως στον προπονητή των Σπερς Τζον Λούκας.

«Έτρεχαν κάθε επίθεση για αυτόν. Αν ήμουν εγωιστής και προσπαθούσα να σκοράρω κάθε φορά που είχα την μπάλα, θα μπορούσα να είχα βάλει και εγώ 70. Δεν ήταν έκπληξη, ο προπονητής των Σπερς ένιωσε ότι ο Ρόμπινσον κέρδισε επάξια κάθε έναν από αυτούς τους πόντους» είχε πει ο «Σακ» που προσπάθησε να αφήσει έξω από το κάδρο της κριτικής το είδωλό του.

Όπως και να ‘χει 30 χρόνια μετά εκείνη η βραδιά μνημονεύεται ακόμη κάτι που θα γίνεται κάθε φορά που ο «τίτλος» του σκόρερ της σεζόν θα κρίνεται στο «νήμα».

Βασίλης Σεϊμένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0