Retro Stories

Το… μπουκέτο του Ράτζα και η Ντένη Μαρκορά δεν είναι «Δυο Ξένοι» (video)

Το… μπουκέτο του Ράτζα και η Ντένη Μαρκορά δεν είναι «Δυο Ξένοι» (video)
Τι σχέση έχουν ο Hall of Famer Ντίνο Ράτζα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος και η… Ντένη Μαρκορά με κάτι που έγινε σαν σήμερα 28 Μαρτίου το 1999; Το BN Sports σας θυμίζει τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ στους διαδρόμους των αποδυτηρίων του ΟΑΚΑ αλλά και όσα είχαν γίνει πριν και έγιναν μετά το περιβόητο επεισόδιο.

Ο Παναθηναϊκός έσπασε την κυριαρχία του Ολυμπιακού το 1999, όμως λίγο καιρό πριν τη μεγάλη στιγμή επιβίωσε από μια σοβαρή εσωτερική κρίση, όταν στις 28 Μαρτίου ο Ντίνο Ράτζα επιτέθηκε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, μετά την ανταλλαγή ύβρεων και το χαστούκι προς τον Λευτέρη Σούμποτιτς.

Λίγο πριν την έλευση του Μιλένιουμ ο Παναθηναϊκός έδειχνε πλέον πως ήταν υπολογίσιμη δύναμη ευρωπαϊκά, έχοντας στην κατοχή του και τον τίτλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1996, όμως εντός συνόρων προσπαθούσε να πάρει τα σκήπτρα από τον Ολυμπιακό. Οι δύο αιώνιοι αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ στις 28 Μαρτίου του 1999 και περισσότερο κι από το ίδιο το αποτέλεσμα όλοι θυμούνται την… έκρηξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προς τον Λευτέρη Σούμποτιτς και τον Ντίνο Ράτζα, με τον Κροάτη να απαντά με βρισιές και γροθιά, λίγη ώρα αφού ο τότε προπονητής του είχε δεχτεί χαστούκι από τον γιο του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου.

Η αρχή του κακού είχε... άρωμα Ευρώπης

Στις αρχές Μαρτίου και πιο συγκεκριμένα στις 4/3/1999 ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την Φορτιτούντο Μπολόνια, σε έναν αγώνα δίχως αύριο, με φόντο την πρόκριση στους «8» της Euroleague της FIBA. Είχε ηττηθεί 58-63 εντός στο πρώτο ματς της φάσης των 16, ήθελε νίκη με 6 πόντους διαφορά για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι του Final-4 του Μονάχου αλλά τελικά γνώρισε τη συντριβή με 88-64.

ψοφιμια_αθλητικη_ηχω.jpg
Το πρωτοσέλιδο που προκάλεσε αντιδράσεις από την Αθλητική Ηχώ

Τότε η χώρα βρισκόταν σε μια εποχή όπου οι αθλητικές εφημερίδες είχαν τεράστια απήχηση και η “πράσινων” αποχρώσεων «Αθλητική Ηχώ» έκανε λόγο για την «αθλιότερη εικόνα που θα μπορούσε να δείξει η ομάδα στο παρκέ και για αμέτρητα τηλεφωνήματα αγανακτισμένων οπαδών». Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε απευθύνει έκκληση από τη Νέα Υόρκη που βρισκόταν για επαγγελματικό ταξίδι να πέσουν οι τόνοι, όμως το πρωτοσέλιδο την επομένη του αγώνα έβαλε φιτιλιές. “Ψοφίμια, βγάλτε τις φανέλες” ήταν ο τίτλος και κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού που δεν μπορούσαν να “χωνέψουν” το -24 πήγαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού περιμένοντας την αποστολή με… άγριες διαθέσεις. Ο Ντίνο Ράτζα που δεν… μασούσε όταν είδε τους οπαδούς έξω από την κεντρική είσοδο βγήκε σαν… ταύρος “απαντώντας” και αυτός με ύβρεις την ώρα που κάποιοι λίγοι πετούσαν… γιαούρτια προς τον Σούμποτιτς ο οποίος προσπαθούσε να “ξεφύγει” συνοδεία της συζύγου του.

Η νίκη που δεν αρκούσε και ο χαμός μετά τη λήξη

Με το κλίμα στην ομάδα να είναι στραβό, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να συγκεντρωθεί ενόψει της δύσκολης συνέχειας εντός συνόρων, στοχεύοντας στην κατάκτηση του τίτλου. Στις 28 Μαρτίου του 1999 ήταν ο αγώνας του δεύτερου γύρου κόντρα στον Ολυμπιακό, όπου οι πράσινοι ήθελαν νίκη με 10 ή περισσότερους πόντους ώστε να τερματίσουν πάνω από τον αντίπαλό τους στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου.

Σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε θρίλερ με χαμηλό σκορ, οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με 59-56, αλλά όχι και τη διαφορά την οποία ήθελαν. Οι οπαδοί "έβραζαν" για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 30 ημέρες και όλοι ήξεραν ότι η εσωστρέφεια και οι εντάσεις θα αυξάνονταν, όχι όμως με τον τρόπο με τον οποίο συνέβη.

ρατζα_τα_νεα.jpg
Ο τίτλος στο ένθετο αθλητικών της εφημερίδας "Τα Νέα" την επομένη του επεισοδίου

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης του ΟΑΚΑ, τα μέλη της ομάδας είχαν μια απρόσμενη “επίσκεψη” στη φυσούνα. Ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος θα αποκτούσε ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ομάδας πολλά χρόνια αργότερα, ο οποίος όμως βρισκόμενος εκτός εαυτού σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής έβριζε τους παίκτες. Όταν, δε, είδε μπροστά του τον Λευτέρη Σούμποτιτς, όπως ανέφεραν οι περισσότερες εφημερίδες την επόμενη μέρα τον χαστούκισε!

ρατζα_ελευθερος_τυπος.jpg

Μέρος του ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" την επόμενη μέρα του αγώνα στο ΟΑΚΑ και του επεισοδίου


Ο κόουτς δεν αντέδρασε, όμως δεν πρόλαβε τα χειρότερα. Ο Ράτζα που ήταν μπροστά στο σκηνικό άρχισε να κυνηγά τον γιο του Παύλου Γιαννακόπουλου, βρίζοντάς τον στα κροάτικα, ενώ όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάπου γλίστρησε χάνοντας την ισορροπία του, του κατάφερε μια γροθιά, μαζί με μια κλωτσιά στην κοιλιά όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Οι πιο ψύχραιμοι επενέβησαν για να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα και απομάκρυναν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο από το μέρος “κρύβοντάς” τον στα αποδυτήρια των διαιτητών. Μετά από λίγη ώρα εκείνος βγήκε από τον χώρο κι αναζητούσε εξαγριωμένος τον Ράτζα, φωνάζοντας ότι θα υποβάλλει μήνυση στον Κροάτη.

ρατζα_εθνος.jpg
Το οπισθόφυλλο της εφημερίδας "Εθνος" σχετικά με το επεισόδιο

Πέρα από το επεισόδιο Ράτζα - Δημήτρη Γιαννακόπουλου είχε λάβει χώρα και ένα ακόμη μικρότερης έκτασης όταν όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα την επομένη του αγώνα ο τότε πρόεδρος της ομάδας Παύλος Γιαννακόπουλος μπήκε στα αποδυτήρια για να ζητήσει εξηγήσεις για τη μη κάλυψη των 10 πόντων που ήθελε ο Παναθηναϊκός στη διαφορά αλλά ο τότε βοηθός του Σούμποτιτς Θανάσης Παπαχατζής φέρεται να του είπε μπροστά σε όλους: "Τα αποδυτήρια ανήκουν στην ομάδα… Τι δουλειά έχετε εδώ; Είστε πρόεδρος…", με τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο να αποχωρεί.

Φυσικά τα όσα συνέβησαν έδωσαν τροφή για πηχαίους… οκτάστηλους όπως λέγονταν παλιά, τίτλους στον Τύπο της εποχής. Πιο χαρακτηριστικό αυτό της Sportime με το… ιστορικό “Μπουκέτο στον γιό του Παύλου”, εξώφυλλο που έγινε viral λίγα χρόνια αργότερα όταν οι πετυχημένοι σεναρίογράφοι Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου το συμπεριέλαβαν στο σενάριο μιας εκ των πιο επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Στους “Δύο Ξένους” με την ηθοποιό Ντίνα Κώνστα να δίνει ρεσιτάλ ως Ντένη Μαρκορά, ακρεφνής οπαδός του Παναθηναϊκού η οποία μιλώντας με τη (φανταστική φίλη της) Νινέτα στο τηλέφωνο ενώ βρισκόταν στα γραφεία των πράσινων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την ενημέρωνε ότι έκοβε αποκόμματα των εφημερίδων μέσα στις οποίες σε… πρώτο πλάνο ήταν το περιβόητο της Sportime. Σε μια σκηνή όπου χώρεσαν, ο Παναθηναϊκός, ο Ράτζα, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και τα Ελληνοτουρκικά.



Η ιστορία όμως δεν είχε… τελειώσει ακόμη

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας οπαδοί μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του Ράτζα και του πέταξαν διάφορα αντικείμενα προς την είσοδο και το μπαλκόνι. Ο Κροάτης κάλεσε την αστυνομία αλλά βλέποντας ότι καθυστερούσε να επέμβει, κατέβηκε στην είσοδο και άρχισε να… κυνηγάει τους οπαδούς!

Ο Ράτζα, δε, σε συνέντευξη που είχε δώσει λίγους μήνες αργότερα είχε υποστηρίξει πως στο επεισόδιο στο ΟΑΚΑ δεν... ήξερε ποιον χτύπησε. "Οι οπαδοί μάς αποδοκίμαζαν όταν αποχωρούσαμε από το γήπεδο. Ένας ήρθε προς το μέρος μου ενώ πήγαινα προς τα αποδυτήρια, αλλά δεν ήξερα ποιος ήταν. Ήμουν πολύ εκνευρισμένος. Μετά από ένα τέτοιο παιχνίδι ήμουν γεμάτος αδρεναλίνη, δεν ήθελα να ακούσω κανέναν. Υπήρξε ένταση μεταξύ μας, αλλά μετά από λίγο καιρό μιλήσαμε και τα βρήκαμε" είχε δηλώσει αναφερόμενος στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο...


Ο Παναθηναϊκός έζησε τότε ένα Μάρτιο «των Παθών», όμως στο τέλος της ίδιας σεζόν κατάφερε εν τέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, να σπάσει την έδρα και την κυριαρχία του Ολυμπιακού και να κρατάει από τότε μέχρι σήμερα με πολύ μικρά διαλείμματα τα σκήπτρα στο ελληνικό μπάσκετ.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0