Retro Stories

Μίκαελ Μπάλακ: Ο «μύθος» της μεσαίας γραμμής που ενώνει τους κόσμους των Μπάγερν Μονάχου και Μπάγερ Λεβερκούζεν! (video)

Μίκαελ Μπάλακ: Ο «μύθος» της μεσαίας γραμμής που ενώνει τους κόσμους των Μπάγερν Μονάχου και Μπάγερ Λεβερκούζεν! (video)

Κοινά στοιχεία ή σημεία έχουν όλες οι ομάδες του πλανήτη. Λίγο ή πολύ. Το ντέρμπι της Μπάγερν Μονάχου κόντρα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, έχει ένα όνομα και αυτό δεν είναι άλλο από του Μίκαελ Μπάλακ.

Ημέρα ντέρμπι στη Bundesliga, με τη Μπάγερν Μονάχου να φιλοξενεί τη Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Allianz Arena. Δύο ομάδες που έχουν εκρηκτική ιστορία και αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια της ιστορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η καθεμία από αυτές είχε τον δικό της δρόμο αλλά οι στιγμές που έχουν δημιουργήσει, ξεπερνούν το αναμενόμενο, χωρίς αυτό να αναιρεί τα μεγάλα πάρε-δώσε που έχουν.

Ωστόσο, η ιστορία και η γραφή σταματάει μπροστά στον «μύθο» του Μίκαελ Μπάλακ. Ένας εκ των κορυφαίων Γερμανών ποδοσφαιριστών στην ιστορία του αθλήματος, με την ποιότητα και τον τρόπο να σε καθηλώνει σε κάθε κίνησή του στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, με αφορμή το σημερινό (5/3) ντέρμπι, το BN Sports σας θυμίζει τον βασικό ρόλο που έπαιξαν στη ζωή του οι δύο ομάδες.

Η ευκαιρία που λέγεται… Λεβερκούζεν!

Ήταν καλοκαίρι του 1999. Ο Μίκαελ Μπάλακ αποφασίζει να μπει στη νέα χιλιετία, ντυμένος στα χρώματα άλλης ομάδας και όχι της Καϊζερσλάουτερν. Μέσα σε δύο χρόνια, εκτός από εμπειρίες, είχε ανεβάσει κατακόρυφα την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν κερδίζει στη μάχη τις Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ και με τέσσερα εκατ. ευρώ, κάνει δικό της το νέο αστέρι του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί οι «ασπιρίνες» να βρισκόντουσαν στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας του, όμως ο Μίκαελ Μπάλακ έγινε πρωταγωνιστής για λάθος… λόγο σε αυτό το «πικ» της Λεβερκούζεν. Το 2001/02, ο γερμανικός σύλλογος έκανε την καλύτερη πορεία στα χρονικά και στο τέλος, θα μπορούσε να έχει πανηγυρίσει μέχρι και το… τρεμπλ. Όμως, η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια. Στο πρωτάθλημα, τερματίζει στη 2η θέση με ένα βαθμό διαφορά από την κορυφή ενώ στο κύπελλο, χάνει με 1-0 από τη Σάλκε στον μεγάλο τελικό για να έρθει το τελειωτικό χτύπημα, στον τελικό του Champions League όπου η Ρεάλ Μαδρίτης επικρατεί επίσης με 1-0.

Το «Neverkusen» κάνει την εμφάνισή του και ο Μπάλακ περνάει στην ιστορία με το παρατσούκλι της «μαύρης γάτας», όταν η Εθνική Γερμανίας θα χάσει το Μουντιάλ από τη Βραζιλία στον μεγάλο τελικό, λίγους μήνες μετά. Είναι εύκολα αντιληπτό πως ο Μπάλακ, την στιγμή που θα μπορούσε να έχει μέχρι και τη Χρυσή Μπάλα στο τέλος του 2002, κατέληξε ως ένας από τους πιο… γκαντέμηδες ποδοσφαιριστές της δεκαετίας.

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν η δική του… λύτρωση!

Ναι μεν, το 1998/99, είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Καϊζερσλάουτερν, όμως με τη Λεβερκούζεν δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα εκτός από το να μαγεύει στους αγωνιστικούς χώρους δίχως… τρόπαιο. Παρά την τεράστια ατυχία του 2002, εκείνο το καλοκαίρι, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που του συνέβησαν, ήταν η μεταγραφή στη Μπάγερν Μονάχου. Ο ίδιος δεν θα ανανέωνε με τις «ασπιρίνες» και ο γερμανικός σύλλογος με μόλις έξι εκατ. ευρώ, τον έκανε δικό του για να ενισχύει την μεσαία γραμμή. Με αυτόν στο ρόστερ της, η Μπάγερν Μονάχου ανέβηκε επίπεδο.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, κατέκτησε όσα δεν μπόρεσε ποτέ με τη Λεβερκούζεν. Δεν ήταν μόνο το ρεκόρ καριέρα που έκανε σε όλα τα επίπεδα (62 γκολ και 40 ασίστ) αλλά και οι τίτλοι που πρόσφερε στην ομάδα του Μονάχου. Από την παρθενική του σεζόν, έκανε το νταμπλ με την ομάδα των «Βαυαρών» ενώ είχε αναδειχθεί για δεύτερη σερί χρονιά ποδοσφαιριστής του έτους στη Γερμανία. Μάλιστα, τον συγκεκριμένο τίτλο τον πήρε ξανά το 2005, κάνοντας τρεις τις ατομικές διακρίσεις.

Από την άλλη, μπορεί το 2003/04 να μην πανηγύρισε κανέναν τίτλο, όμως έκανε δυναμική επιστροφή με δύο σερί νταμπλ (!) με τη γερμανική ομάδα. Η «ρετσινιά» του γρουσούζη έφυγε από πάνω του, όμως το απωθημένο ενός Champions League παρέμεινε ζωντανό. Για αυτό και το 2006, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Τσέλσι και να αφήσει τη Γερμανία. Μία απόφαση που παραλίγο να του… «βγει», αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έφευγε νικήτρια από τη Μόσχα στον τελικό του Champions League το 2008.

Και στο τέλος… αγάπησε τη Λεβερκούζεν!

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο Μίκαελ Μπάλακ αρνούνταν να παραδεχθεί ποια αγαπάει περισσότερο. Άλλοι έλεγαν τη Καϊζερσλάουτερν, άλλοι τη Λεβερκούζεν, άλλοι τη Μπάγερν. Άλλοι έλεγαν και καμία. Ωστόσο, ο ίδιος, το έδειξε με πράξη. Το 2010, ως ελεύθερος αποφασίζει να επιστρέψει στη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αυτός ήταν ο τρόπος που ήθελε να δώσει τον επίλογο στην τεράστια καριέρα του.

Μπορεί με όλες τις άλλες ομάδες να κατέκτησε τίτλους, να έσπασε ρεκόρ αλλά η Λεβερκούζεν ήταν εκείνη που τον κέρδισε. Μπορεί ηλικιακά να μην μπορούσε να επαναλάβει όσα έδειχνε, αλλά ο κόσμος του γερμανικού συλλόγου πάντα είχε ένα χειροκρότημα για εκείνον. Σε κάθε κίνηση στον αγωνιστικό χώρο. Κάπως έτσι, ο Μίκαελ Μπάλακ, έγινε το πιο δυνατό, κοινό σημείο των Μπάγερν Μονάχου και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

59c7240845d2a027e83a5860.webp

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0