Retro Stories

Τα «χρυσά» γενέθλια του ελληνικού αθλητισμού: Το Σ.Ε.Φ. κλείνει σήμερα τα 37 του χρόνια! (video)

Τα «χρυσά» γενέθλια του ελληνικού αθλητισμού: Το Σ.Ε.Φ. κλείνει σήμερα τα 37 του χρόνια! (video)

Ήταν 16 Φεβρουαρίου 1985, όταν ο τότε Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας και στο πλαίσια του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, εγκαινίαζε το νέο στάδιο της χώρας, ονομάζοντας το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας». Το στολίδι του ελληνικού αθλητισμού, που είναι συνυφασμένο με αναρίθμητες επιτυχίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, σβήνει σήμερα 37 κεράκια.

Σχετικά Άρθρα

Ούτε και ο πιο αισιόδοξος Έλληνας φίλαθλος δε θα πίστευε, την ημέρα που κοβόταν η κορδέλα του νεότευκτου και πιο σύγχρονου τότε κλειστού σταδίου της χώρας στον Φαληρικό όρμο, τον πλούτο των επιτυχιών και τις αμέτρητες αθλητικές, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενούσε για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. 

Τι να πρώτοθυμηθεί κανείς; Παγκόσμια Πρωταθλήματα Βόλεϊ, Ξιφασκίας, Ρυθμικής γυμναστικής, Πάλης και Άρσης Βαρών. Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ενόργανης, τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991, αγώνες Βόλεϊ στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, Ευρωπαϊκούς και εγχώριους τελικούς στο Μπάσκετ και στο Βόλεϊ, αγώνες ελληνικών ομάδων, κυρίως του Ολυμπιακού, αλλά και φιλοξενία μουσικών συναυλιών μεγάλων ονομάτων, όπως του Phil Collins, των Dire Straits, των Scorpions κ.α.

Πέρα όμως από κάθε άλλο γεγονός το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» έχει συνδέσει το όνομα του με «χρυσά» γράμματα με τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ87, την επικράτηση της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, την κατάκτηση της 1η θέσης και τους πανηγυρισμούς εντός και εκτός Σταδίου, που έμειναν φυσικά στην ιστορία! 
1987_2_1.jpg

Στα δυσάρεστα γεγονότα από την άλλη, θα μπορούσαν να καταγραφούν κυρίως επεισόδια σε αγώνες Ελληνικών ομάδων, με το ΣΕΦ να γίνεται ο συνήθης στόχος οπαδών και να παρουσιάζει υλικές φθορές, αρχής γενομένης από το μακρινό 1988.

Το 1985 το ΣΕΦ συνδέθηκε επίσης και με ένα ζήτημα απαγορευμένων ουσιών στον Ευρωπαϊκό Στίβο. Έλληνες αθλητές πέρασαν από έλεγχο και το ιδιωτικό εργαστήριο είπε στον ΣΕΓΑΣ ότι περισσότεροι από 12 ενδέχεται να ντοπαρίστηκαν. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή τους αλλά όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του εξωτερικού, αποδείχθηκε ότι ο αποκλεισμός ήταν άδικος. Μεγάλη συζήτηση είχε ανοίξει και για την κατασκευή των κουλουάρ, τα οποία ήταν πέντε αντί για έξι.
ΕΘΝΟΣ.jpg


Η κατασκευή και η ονοματοδοσία 

Στο σημείο που κατασκευάστηκε το ΣΕΦ τελείωνε η παραλία του Νέου Φαλήρου. Εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου είχαν διοχετευτεί μέσα στο νερό προκειμένου να μπουν οι βάσεις για το γήπεδο. Η περιοχή γύρω, ήταν μια απέραντη χωματερή για περισσότερα από τρία χρόνια, όσο κράτησε η κατασκευή του, η οποία ήταν μπροστά από την εποχή της και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Στους μεγαλύτερους ίσως να είναι έχει διατηρηθεί στη μνήμη, η εικόνα του σκελετού των εξεδρών όπως την κατέγραφαν οι κάμερες από το Στάδιο Καραϊσκάκη σε εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού και του Εθνικού για αρκετό καιρό . 

Η πολιτική και αθλητική ηγεσία του τόπου είχε επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο των 340 στρεμμάτων για να δημιουργήσει το αθλητικό και συνεδριακό κέντρο γιατί βρισκόταν σε κομβικό σημείο της πόλης, πλησίον του Πειραιά, μόλις 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και συνδεόταν με αρκετούς συγκοινωνιακούς κόμβους που έκαναν την προσέγγιση του σχετικά εύκολη. Το όνομα επιλέχθηκε για να δοθεί μια συνέχεια στο πνεύμα ευγενούς άμιλλας που είχε προβληθεί και καλλιεργηθεί στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Στίβου στο ΟΑΚΑ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1982.

Η χωρητικότητα του ήταν 11.000 θέσεων που όμως με την προσθήκη πτυσσόμενων εξεδρών αυξανόταν στις 16.000. Είχαν κατασκευαστεί επίσης αίθουσες άθλησης, ανοιχτό κολυμβητήριο, παρκινγκ, χώροι για τα παιδιά και αναψυκτήρια.
IMG_0246_1.jpg


Τα εγκαίνια πριν το ΕΠΑ΄85

Το έργο είχε ολοκληρωθεί έγκαιρα προκειμένου να φιλοξενήσει το 16ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που είχε οριστεί για τις 2-3 Μαρτίου 1985. 400 αθλητές από 27 χώρες της Ευρώπης, αναμένονταν να χαρίσουν ανεπανάληπτες στιγμές στους Έλληνες φιλάθλους που θα επισκέπτονταν για πρώτη φορά το Στάδιο. Τα 23.000 διαθέσιμα εισιτήρια για τις δυο ημέρες των αγώνων είχαν κάνει φτερά ενώ θα υπήρχε και ζωντανή Τηλεοπτική κάλυψη, με την εικόνα να μοιράζεται σε 29 τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ 300 δημοσιογράφοι του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου θα μετέδιδαν το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
ηχω_5.jpg

Για την επιτυχία της διοργάνωσης αυτής θα απαιτούνταν  μια πρόβα τζενεράλε προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες ατέλειες. Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 Φεβρουαρίου 1985 και με με αφορμή τους 1ους Πανελλήνιους Αγώνες Κλειστού Στίβου, το ΣΕΦ εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου με κάθε επισημότητα κάτω από τους ήχους του τραγουδιού «Ειρήνη» του Γιάννη Μαρκόπουλου και μπροστά σε 12.000 φιλάθλους που είχαν δημιουργήσει μια εορταστική ατμόσφαιρα. 

Δείτε παρακάτω το σπάνιο ρεπορτάζ-παρουσίαση του ΣΕΦ όπως μεταδόθηκε από το Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ, παραμονές των αγώνων.



Πάνος Δημητρίου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0