Retro Stories

Τσακ Κόνορς: Ο πρώτος παίκτης που έκανε σμπαράλια μια μπασκέτα στο NBA ήταν... ηθοποιός

Τσακ Κόνορς: Ο πρώτος παίκτης που έκανε σμπαράλια μια μπασκέτα στο NBA ήταν... ηθοποιός

Το σωτήριο έτος 1946 ο 25χρονος τότε Τσακ Κόνορς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το ταμπλό μιας μπασκέτας σε αγώνα του NBA. Δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου εντυπωσιακού καρφώματος και δεν έγινε καν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά στο ζέσταμα. Το πιο περίεργο από όλα; Ο Κόνορς δεν έγινε γνωστός ως μπασκετμπολίστας, αλλά ως ηθοποιός.

Μπορεί ο Σακίλ Ο'Νιλ να έρχεται κατευθείαν στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται το ταμπλό μιας μπασκέτας να έχει γίνει σμπαράλια, ωστόσο, ο πρώτος πρώτος που κατάφερε κάτι τέτοιο στην ιστορία του NBA ακούει στο όνομα Τσακ Κόνορς. Αυτό συνέβη σαν σήμερα (05/11) το μακρινό 1946, στον πρώτο εντός έδρας αγώνα της μακράς και ένδοξης ιστορίας των Μπόστον Σέλτικς, αφού είχαν ιδρυθεί εκείνη τη χρονιά και τρεις ημέρες νωρίτερα είχαν δώσει το παρθενικό τους παιχνίδι.

 

Η εν λόγω ιστορία έχει αρκετά παράδοξα σημεία που αξίζει να μνημονεύσουμε. Πρώτα και κύρια η εν λόγω μπασκέτα δεν έσπασε μετά από κάποιο κάρφωμα, όπως εύλογα θα φανταζόταν κάποιος, αλλά μετά από ένα πολύ μακρινό σουτ, περίπου από το κέντρο του γηπέδου, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν το αγώνα! Το ταμπλό δεν είχε τοποθετηθεί καλά και κάπως έτσι έπεσε στο παρκέ και έγινε κομμάτια. Το τζάμπολ του αγώνα κόντρα στους Σικάγο Καμπς καθυστέρησε κατά μία ώρα, αφού χρειάστηκε να βρεθεί μια εφεδρική μπασκέτα και να μεταφερθεί στο Γκάρντεν.

 

Δευτερεύοντως ο Κόνορς υπήρξε αρκετά πολυπράγμων στη ζωή του. Γεννημένος το 1921, κατάφερε να γίνει ένας από τους 16 παίκτες που έχουν παίξει τόσο στο NBA (σσ. λεγόταν ABA μέχρι και το 1949), όσο και στην MLB, αφού προτού φορέσει τη φανέλα των Σέλτικς (για 53 συνολικά παιχνίδια), και πιο συγκεκριμένα από το 1940 έως και το 1942, έπαιζε μπέιζμπολ με τους Μπρούκλιν Ντότζερς και τους Νιου Γιορκ Γιάνκις. Φυσικά ο πιο γνωστός παίκτης που εμπίμπτει σε αυτή την κατηγορία είναι ο Ντάνι Έιντζ.

 

Παρά ταύτα, ο Κόνορς σύντομα αντιλήφθηκε ότι δεν θα είχε λαμπρό μέλλον ως επαγγελματίας αθλητής, για αυτό μετακόμισε στο Λος Άντζελες και στράφηκε προς την υποκριτική. Πέρα από τις εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη, σε ταινίες όπως Trouble Along The Way, The Big Country, Move Over Darling κ.ά, τη μεγαλύτερη επιτυχία του την έκανε στην τηλεοπτική σειρά The Rifleman, η οποία προβαλόταν στην Αμερική επί μία πενταετία (1958-1963).

 

Ο Κόνορς δικαιώθηκε για την επιλογή του, και μακροημέρευσε στην ηθοποιία, με τη καριέρα του να κρατάει τέσσερις δεκαετίες και τον ίδιο να παίζει κυρίως σε γουέστερν.


Βασιλική Καραμούζα


www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0