Retro Stories

Mayweather vs Pacquiao: Η Μάχη του Αιώνα που ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια δολάρια

Mayweather vs Pacquiao: Η Μάχη του Αιώνα που ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια δολάρια

 Στις 2 Μάιου του 2015 πραγματοποιήθηκε η πιο «πλούσια» αναμέτρηση στην ιστορία των μαχητικών αθλημάτων.

Η φράση «Fight of the Century» δεν είναι ξένη για τα πυγμαχικά δρώμενα. Πρωτοακούστηκε το 1910 στην αναμέτρηση των James Jeffries και Jack Johnson, το 1971 χαρακτήρισε με πλήρη ακρίβεια την τιτανομαχία του Muhammad Ali με τον Joe Frazier και το 2015 ήταν η τελευταία φορά που έκανε την εμφάνιση της. Τότε, οι Floyd Mayweather Jr. και Manny Pacquiao πρωταγωνίστησαν σε μια μοναδική αναμέτρηση που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

mayweather-pacquiao-poster.jpg

 Ο αγώνας που διεξήχθη στο MGM Grand Garden Arena (χωρητικότητας 16.800 θέσεων) είχε πενιχρό θέαμα αναλογικά με την ποιότητα των πυγμάχων. Παρόλα αυτά, έμεινε στην ιστορία όντας ο πιο κερδοφόρος όλων των εποχών, λατρεύτηκε λόγω της αντιπαλότητας δύο εντελώς διαφορετικών προσωπικοτήτων, ενώ η τελική του έκβαση συνεχίζει να αμφισβητείται συγκεντρώνοντας παρασκήνιο που ακόμα ιντριγκάρει.

Χορός εκατομμυρίων στο Λας Βέγκας

Τα κέρδη υπολογίζεται πως έφτασαν τα 410 εκ. δολάρια αν και υπάρχουν και πιο τολμηρές απόψεις -όπως αυτή του ESPN- που κάνουν λόγο για 600 εκατομμύρια. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμάνθηκαν από 1.500 έως και 10.000 δολάρια και τα συνολικά έσοδα από την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο έφτασαν τα 72 εκατομμύρια. Ποσό σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ (20 εκ.) στην αναμέτρηση του Mayweather κόντρα στον Álvarez το 2013.

Η υπηρεσία Pay-Per-View κόστιζε γύρω στα 100 δολάρια για να δώσει σε κάποιον τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την αναμέτρηση από το σπίτι του, με τον αριθμό των θεατών να φτάνει μέχρι και τα 4 εκατομμύρια. Ο «Money» έβαλε στο λογαριασμό του 180 εκ. αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως εκτός από χαρισματικός πυγμάχος είναι και εξαιρετικός businessman. Από την άλλη, ο «Pacman»… βολεύτηκε με 120 εκατομμύρια, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα 2 δολάρια ανά νίκη που έπαιρνε στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας.

Η μάχη του… κακού και του καλού

Αυτό που έδωσε ένα περεταίρω ενδιαφέρον στην αναμέτρηση ήταν το πόσο διαφορετικοί ήταν, τόσο ως άνθρωποι όσο και ως αθλητές, οι Mayweather και Pacquiao. Ο Αμερικανός ήταν εξαρχής εριστικός, είχε μια δόση μεγαλομανίας και πάντα φρόντιζε να επιδεικνύει τον πλούτο του. Στη βιομηχανία της πυγμαχίας συστήθηκε με το… μετριόφρον προσωνύμιο «Pretty Boy» και μετέπειτα κατέβαινε στους αγώνες ως «Money».
1622698710_046907_1622698998_noticia_normal_recorte1.jpg

Όταν είχε καταφέρει για άλλη μια φορά να παραμείνει αήττητος, είχε δηλώσει με περίσσιο κυνισμό πως: «Η κόρη μου δεν θα μπορέσει να φάει από αυτό το μηδενικό (αριθμό ηττών), θα τραφεί όμως μια χαρά από τα πολλά μηδενικά που κερδίζω στις αγώνες μου». Και αν κάποιος βιαστεί να τον χαρακτηρίσει ως στοργικό πατέρα, καλά θα ήταν να γνωρίζει πως έχει χτυπήσει βάναυσα τη μητέρα των παιδιών του σε ένα από τα πολλά επεισόδια ενδοοικογενειακής -και μη- βίας που έχει πρωταγωνιστήσει.

Στην αντίπερα όχθη, ο Pacquiao διαθέτει έναν χαρακτήρα που απέχει έτη φωτός από αυτόν του αντιπάλου του. Είναι ταπεινός και οι δηλώσεις του είναι πάντα μετρημένες, προάγοντας το σεβασμό του αντιπάλου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, πάλεψε για να χτίσει την περιουσία του και να αφήσει πίσω τις δύσκολες στιγμές των παιδικών του χρόνων. Δεν καυχιέται όμως για την επιτυχημένη πορεία της ζωής του. Κάθε πρωινό του ξύπνημα συνοδεύεται με διάβασμα της Βίβλου και όχι με hangover μετά από ξέφρενα ξενύχτια σε strip clubs.
281df75d00000578-3059680-image-a-45_1430255810254.jpg

Είναι το εθνικό είδωλο των Φιλιππίνων και ασκεί τεράστια επιρροή στη χώρα του. Δεν είναι μόνο boxer, καθώς έχει αγωνιστεί και στο εγχώριο επαγγελματικό πρωτάθλημα Μπάσκετ, με την αγάπη του κόσμου να αγνοεί την ανικανότητα του στο παρκέ. Ταυτόχρονα, οι Φιλιππινέζοι βλέπουν στο πρόσωπο του τον μελλοντικό τους ηγέτη, αφού ο «Pacman» ασχολείται ενεργά με την πολιτική.


Διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες

Ουσιαστικά, το μόνο κοινό που έχουν οι Mayweather και Pacquiao είναι η ικανότητα τους στην πυγμαχία. Ωστόσο, και εκεί εμφανίζουν διαφορές, αφού ο «Money», όντας ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της ιστορίας, συνηθίζει να έχει πιο παθητικό ρόλο ψάχνοντας να επιτεθεί την κατάλληλη στιγμή. Από την άλλη, ο βραχύσωμος (1.69μ) αντίπαλος του προσπαθεί συχνά να είναι ο κυρίαρχος του ρινγκ εκμεταλλευόμενος την αστραπιαία ταχύτητα του.

Εκείνη την περίοδο θεωρούνταν οι δύο κορυφαίοι του αθλήματος και η μάχη τους δικαίως γνώρισε τόσο μεγάλη δημοτικότητα. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν υπό συζήτηση από το 2010, γεμίζοντας με μεγάλες προσδοκίες τους φιλάθλους.

Ο αγώνας, οι διαμαρτυρίες και το παρασκήνιο

Η αναμέτρηση ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και των δύο superstars. Ο Pacquiao προσπαθούσε να πάρει τον έλεγχο του ματς, ήταν συνεχώς στην επίθεση, επιχειρώντας σωρεία χτυπημάτων. Ο Mayweather, μένοντας πιστός στις αρχές του έδωσε χώρο στον αντίπαλο του, έκανε τους εντυπωσιακούς ελιγμούς του ψάχνοντας το ιδανικό timing για αντεπίθεση.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ο Manny… κυνηγούσε τον Floyd με το νικητή να κρίνεται μέσω απόφασης μετά το πέρας του 12ου γύρου. Οι γροθιές του Mayweather ήταν αυτές που υψώθηκαν στον αέρα της «Πόλης της Αμαρτίας» με τους κριτές να βαθμολογούν με 116-112, 116-112 και 118-110, διατηρώντας το αήττητο του Αμερικανού για 47η φορά

 Αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης κυρίως λόγω της διάθεσης του Pacquiao να επιτεθεί, εν αντιθέσει με τον «Money», που προσπαθούσε να παγώσει το ρυθμό του αγώνα. Μεταξύ αυτών που υποστήριξαν πως ο Φιλιππινέζος θα έπρεπε να είχε κερδίσει ήταν και ο πρώην πρωταθλητής της light heavyweight, Evander Holyfield, αλλά και ο Ουκρανός Ολυμπιονίκης, Vasyl Lomachenko.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο «Pacman» δεν ήταν 100% υγιής κατά τη διάρκεια της μάχης, αφού τον ταλαιπωρούσε ένας τραυματισμός στον δεξιό ώμο. Δεν ήθελε να το αποκαλύψει, όχι μόνο για να μην φανερώσει ένα τρωτό σημείο στον αντίπαλό του, αλλά και για να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα και η διεξαγωγή του αγώνα. Ωστόσο, ο Mayweather φάνηκε πως ήξερε γι’ αυτή την αδυναμία πραγματοποιώντας πολύ στοχευμένα χτυπήματα.
22ebc99a-e4f9-11e9-8a10-b9721f28293e_image_hires_201030.jpg

Η… διαρροή για τον πληγωμένο ώμο του Pacquiao και η -κατά πολλούς- εύνοια του Mayweather εν ώρα αγώνα από τους κριτές, ενίσχυσε τις μαρτυρίες που υποστήριζαν ότι η ίδια η βιομηχανία ήθελε να προστατέψει τον «Money» αφού αυτός ήταν ο πιο εμπορικός της εκπρόσωπος. Όποια και να είναι η αλήθεια, η «Μάχη του Αιώνα» βρήκε -δυνητικά- δύο κερδισμένους. Ο Mayweather παρέμεινε αήττητος βγάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια και ο Pacquiao πήρε έναν πιο ρομαντικό τίτλο, αυτόν του «Πρωταθλητή των Φιλάθλων», όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.


Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0