Retro Stories

Όταν η Αναστασία Κωστάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια στο WNBA

Όταν η Αναστασία Κωστάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια στο WNBA
Στις 21 Μαΐου του 2006 η Αναστασία Κωστάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που πάτησε το πόδι της στο κορυφαίο γυναικείο πρωτάθλημα του κόσμου.
Σχετικά Άρθρα

Το μπάσκετ στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν ένα άθλημα με αρκετές επιτυχίες και παράδοση. Στις αρχές της νέας χιλιετίας είχε ξεκινήσει η διαδικασία να προωθούνται με περισσότερη συχνότητα ταλαντούχοι αθλητές προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πριν από περίπου 15 χρόνια το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς η Αναστασία Κωστάκη πραγματοποίησε το «Αmerican Dream» και έκανε το ντεμπούτο της στα παρκέ του WNBA.

Η στιγμή μοναδική και το αίσθημα πρωτόγνωρο για την Ελληνίδα αθλήτρια, όπου κατάφερε να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα και να συναγωνιστεί με τις κορυφαίες. Στην ηλικία των 27 και μετά το πέρασμα από την Γαλλία, οι Χιούστον Κόμετς, της πρόσφεραν συμβόλαιο συνεργασίας για δύο έτη. Στάθηκε άτυχη την πρώτη σεζόν, καθώς ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό και περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία της.

anast.jpg

Την επόμενη σεζόν και στο πρώτο της παιχνίδι στο WNBA, τέθηκε αντιμέτωπη κόντρα στους Σαν Αντόνιο Σίλβερ Σταρς και ένιωσε από κοντά την ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατεί στο "Toyota Center". Συνήθως το ντεμπούτο σε μία νέα ομάδα και σε τέτοιο επίπεδο φαντάζει κάπως αμήχανο, όμως η Αναστασία Κωστάκη σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε έξω... από τα νερά της.

Αντιθέτως η Ελληνίδα παίκτρια φάνηκε να κινείται με άνεση εντός των τεσσάρων γραμμών και να κοιτάζει στα μάτια αθλήτριες παγκοσμίου βεληνεκούς, ενώ είχε συμπαίκτριες τις Σέριλ Σουπς και Τίνα Τόμπσον. Η Κωστάκη κατάφερε να σημειώσει 10 πόντους (2/4 διπ., 1/2 τριπ., 3/4 βολ.) 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 17:12 λεπτά συμμετοχής.

Η συνέχεια κύλησε ομαλά και στο τέλος ο απολογισμός είχε θετικό πρόσημο, καθώς αγωνίστηκε σε 32 αγώνες του πρώτου γύρου των play offs, σημειώνοντας συνολικά 67 πόντους, 25 ριμπάουντ, 19 ασίστ και 7 κλεψίματα, με 8.2 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Η Αναστασία Κωστάκη έδωσε το έναυσμα και παρότρυνε να δοκιμάσουν την τύχη τους στο WΝΒΑ στη συνέχεια και άλλες Ελληνίδες παίκτριες, όπως η Εβίνα Μάλτση και η Ζωή Δημητράκου και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες φιλόδοξες αθλήτριες.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0