Retro Stories

Μάτζικ Τζόνσον: Έχασε την πρώτη μάχη αλλά κέρδισε τον πόλεμο με το HIV (video)

Μάτζικ Τζόνσον: Έχασε την πρώτη μάχη αλλά κέρδισε τον πόλεμο με το HIV (video)
Η ημέρα που ο Μάτζικ Τζόνσον σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο και αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ λόγω του HIV.
Σχετικά Άρθρα
Ο Μάτζικ Τζόνσον είναι από τους παίκτες που θα βρεθούν μέσα σε μία συζήτηση κάποιου μπασκετόφιλου και θα τον τοποθετήσει ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος κατήργησε την λογική ότι ένας ψηλός παίκτης (2.06 μέτρα) δεν μπορεί να κατεβάσει την μπάλα, να πασάρει, να κλέψει και να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να κατεβάζει ριμπάουντ.

Η αντιπαλότητά του με τον Λάρι Μπερντ των Μπόστον Σέλτικς την δεκαετία του 80', αναβάθμισε το ΝΒΑ και αύξησε ραγδαία την δημοτικότητα του πρωταθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την δυναστεία των Λος Άντζελες Λέικερς εκείνη την εποχή.

bird.jpg

Δεν είναι τυχαίο ότι οδήγησε τους «λιμνανθρώπους» στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων, αναδείχθηκε τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ και παράλληλα συμμετείχε σε 12 All Star Game. Όμως δεν έχει μείνει στο μυαλό του κόσμου μόνο για τις ικανότητες εντός παρκέ αλλά και για το ότι διαθέτει ένα από τα πιο «ζεστά» και χαρακτηριστικά χαμόγελα. Αυτό το «φωτεινό» χαμόγελο, γεμάτο ελπίδα και αισιοδοξία σκοτείνιασε απότομα πριν από 30 χρόνια.

magiccc.jpg

Για την ακρίβεια στις 7 Νοεμβρίου του 1991 συνέβη ένα γεγονός που «βύθισε» στην θλίψη ολόκληρο το ΝΒΑ και όχι μόνο. Ο Μάτζικ Τζόνσον είχε προγραμματίσει να κάνει δηλώσεις δημόσια, καλώντας σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του «Great Western Forum» αρκετούς δημοσιογράφους. Κανείς δεν γνώριζε τι κρυβόταν πίσω από αυτή την σοβαροφάνεια στο πρόσωπό του. Στο πλευρό του στέκονταν ο τότε κομισάριος του πρωταθλήματος, Ντέιβιντ Στερν, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Τζέρι Ουέστ, η σύζυγός του και ο γιατρός της ομάδας, Μάικλ Μέλμαν.

Μία από τις πιο γνωστές αποφάσεις στην ιστορία του αθλήματος είχε μόλις «δραπετεύσει» από το στόμα του. Αυτή ήταν ότι ήταν θετικός στο HIV και σκοπός του ήταν να σταματήσει άμεσα την ενεργό δράση, ώστε να προστατεύσει την έγκυο γυναίκα του αλλά και να βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Έτσι αποκαλύφθηκε και ο λόγος που δεν συμμετείχε στους φιλικούς αγώνες των Λέικερς.

photo_1.jpg

Το HIV εκείνη την εποχή ήταν άγνωστη λέξη για τον περισσότερο κόσμο και δεν είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν κατάλληλα. Με το άκουσμα της είδησης τα πάντα σιώπησαν μέσα στο δωμάτιο. Είχε προλάβει βέβαια να ενημερώσει τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του πριν την γνωστοποίηση της είδησης, ενώ ενήμεροι ήταν και οι Μάικλ Τζόρνταν, Λάρι Μπερντ, Αϊζάια Τόμας, οι οποίοι παρότι ήταν ορκισμένοι εχθροί στους αγώνες, έχασαν την... γη κάτω από τα πόδια τους.

«Δεν έχω την ασθένεια του AIDS, αλλά τον ιό HIV» θέλησε να ξεκαθαρίσει ο Τζόνσον σε εκείνους που τον κοίταζαν με απορία. «Σκοπεύω να είμαι για πολύ καιρό εδώ. Σκοπεύω να ζήσω για πολλά χρόνια, ώστε να συνεχίσω να σας ενοχλώ και να σας ταλαιπωρώ!» συνέχισε να δηλώνει σχεδόν βουρκωμένος.

jjj.jpg

Η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης για την συγκεκριμένο ιό ήταν φανερή και αποδείχθηκε και στις αντιδράσεις «θρύλων» του ΝΒΑ. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ σχολίασε: «ένιωσα σαν να πέθανε ένας αδερφός μου», ενώ από την πλευρά του ο Λάρι Μπερντ δήλωσε: «είχα να αισθανθώ τόσο άσχημα από τότε που έχασα τον πατέρα μου». Παράλληλα ο Καρλ Μαλόουν τον χαρακτήρισε ως έναν νεκρό που περπατάει, ενώ ο Πατ Ράιλι ζήτησε ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στους Ορλάντο με τους Νικς.

Οι φήμες που είχαν προκληθεί γύρω από την ερωτική ζωή του Μάτζικ Τζόνσον ήταν μπόλικες και εκείνος θέλησε να ξεκαθαρίσει αργότερα ότι είχε έρθει σε επαφή με αρκετές γυναίκες εκείνη την δεκαετία, δίχως να παίρνει την κατάλληλη προφύλαξη, Στο βιβλίο του έχει αναφέρει ότι ήταν συνηθισμένο φαινόμενο να διοργάνωναν συμπαίκτες του διάφορα πάρτι στην «πόλη των αγγέλων» με την συνοδεία γυναικών.

magic.jpg

Τα αποτελέσματα μίας τυπικής αιματολογικής εξέτασης άλλαξαν σε μια στιγμή ολόκληρη την ζωή του Μάτζικ Τζόνσον αλλά δεν το έβαλε κάτω μαζί με την σύζυγό του, η οποία σε εκείνο το δωμάτιο όταν έμαθε για πρώτη φορά την είδηση του υποσχέθηκε ότι θα το νικήσουν μαζί.

Αυτή η υπόσχεση έγινε πράξη και ο Μάτζικ Τζόνσον εκτός το ότι ευαισθητοποίησε και ενημέρωσε αρκετό κόσμο σχετικά με το HIV, επέστρεψε στα παρκέ ως προπονητής και παίκτης των Λέικερς, ενώ ήταν μέλος της περίφημης Τeam USA το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

usa.jpg

Έκλεισε τα αυτιά του στις φοβισμένες και παράλογες απόψεις συμπαικτών του, όπως του Καρλ Μαλόουν, ο οποίος φοβόταν να αγωνιστεί μαζί του, υποστηρίζοντας ότι θα κολλούσε με την επαφή του δέρματος ή του ιδρώτα τον ιό. Μετά από τόσα χρόνια νιώθει πιο ζωντανός από ποτέ και δείχνει να έχει αφήσει πίσω του αυτή την περιπέτεια.



Σημασία δεν έχει το εμπόδιο που θα βρεθεί μπροστά σου αλλά ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσεις και ο Μάτζικ Τζόνσον απέδειξε ότι διαθέτει το πνεύμα του νικητή και στη ζωή.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0