Πρόσωπα

Από τον Αντετοκούνμπο στον Μέσι τον Φερστάπεν και την Εθνική πόλο έως το φιάσκο της ESL: Οι συντάκτες του BNSports θυμούνται τις στιγμές που ξεχώρισαν από το 2021

Από τον Αντετοκούνμπο στον Μέσι τον Φερστάπεν και την Εθνική πόλο έως το φιάσκο της ESL: Οι συντάκτες του BNSports θυμούνται τις στιγμές που ξεχώρισαν από το 2021
Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρωταθλητής ΝΒA, Αργεντινή και Ιταλία στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, και ο Φερστάπεν παγκόσμιος πρωταθλητής στην Formula 1. Αυτές είναι κάποιες από τις στιγμές που σημάδεψαν το 2021 και οι συντάκτες του BN Sports ξεχωρίζουν την δική τους.

Το 2021 μας αποχαιρέτησε προσθέτοντας άλλη μια χρονιά στην πλάτη μας. Ένας χρόνος δύσκολος και ιδιαίτερος από όλες τις απόψεις και όλοι ελπίζουμε ότι το 2022 θα μας βγάλει σιγά στο ξέφωτο. Παρά το γεγονός πως ζούμε δυστοπικές στιγμές, ο αθλητισμός για άλλη μια φορά έδειξε τον δρόμο χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Το 2021 ήταν η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, και προίκισε την Ελλάδα με εικόνες υπέροχες, εικόνες σαν κυριακάτικα ρούχα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την σπουδαία Εθνική Πόλο Ανδρών και την παρουσία του στον τελικό, τον τεράστιο Μίλτο Τεντόγλου και το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος ή την μυθική κούρσα του Στέφανου Ντούσκου.

Ιστορικές στιγμές όμως ζήσαμε και στο μπάσκετ, εκεί όπου η Ελλάδα περήφανη είδε το καμάρι της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το παιδί της να αναδεικνύεται πρωταθλητής NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς. Εκτός Ελλάδος ο Μέσι επιτέλους πέτυχε αυτό που ονειρευόταν από μικρό παιδί, έναν τίτλο με την Αργεντινή του, ενώ η Ιταλία κατέκτησε το Euro μέσα στο Γουέμπλεϊ επί της Αγγλίας.

Τέλος, το 2021 θα μείνει αξέχαστο και σε μας για έναν άλλο ιδιαίτερο λόγο. Για την γέννηση του bnsports.gr. Το δικό μας δημιούργημα βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα στις 5 Μαΐου. Μια παρέα ανθρώπων με τα καλά της και τα περίεργα της, τα πάνω της και τα κάτω της, που γουστάρει αυτό που κάνει και στο τέλος της ημέρας αισθάνεται χαρούμενη γι αυτό που έχει δώσει. Κυρίως όμως κατάφερε να μπει στις καρδιές όλων και παρά το γεγονός πως ακόμα βρίσκεται σε βρεφική ηλικία πήρε ήδη και το πρώτο του βραβείο με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο.

Το 2021 μας αποχαιρέτησε και οι συντάκτες του BN Sports θυμούνται το αθλητικό γεγονός που τους σημάδεψε την χρονιά που μας πέρασε.


Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Ένα μετάλλιο στο πόλο από μία ομάδα με σπουδαίους παίκτες που είναι ακόμα καλύτεροι συμπαίκτες!

Υπήρξε ένα όνειρο για γενιές ανθρώπων που έπεφταν αγωνιζόμενοι στην πισίνα. Το έκανε πραγματικότητα αυτό το καλοκαίρι, στο Τόκιο, αυτή η φουρνιά από πολίστες σπουδαίους ως αθλητές αλλά ακόμη καλύτερους ως χαρακτήρες! Η εθνική ομάδα της υδατοσφαίρισης πάει  στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού σχεδόν μόνιμα ανά τετραετία, και η ομάδα που πήγε στο Τόκιο πέτυχε το όνειρο ζωής: να βιώσει τη στιγμή της κατάκτησης ενός μεταλλίου! Το να έρχεσαι δεύτερος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να νιώθεις μία πίκρα έστω και για λίγη ώρα δείχνει το πόσο μεγάλωσε αυτή η ομάδα και πόσο μπροστά πήγε το ελληνικό πόλο! Ένας προς έναν αυτή η γενιά υπό τον Θοδωρη Βλάχο έχει πετύχει πολλά  και το ακόμα πιο ευχάριστο είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας προδιαθέτει πως έρχονται κι άλλα σπουδαία, με το Παρίσι να είναι άλλωστε μόλις τρία χρόνια μακριά!

Συγκλόνισαν επίσης και οι δηλώσεις του αρχηγού της ομάδας Γιάννη Φουντούλη όταν όλη η Ελλάδα καιγόταν και τη στιγμή που οι πολίστες μας πολύ φυσιολογικά στην άλλη άκρη του κόσμου πανηγυριζαν για την τεράστια επιτυχία του να λυγίσουν τους Ούγγρους  για δεύτερη φορά κερδίζοντας την πρόκριση για τον τελικό, διά στόματος του αρχηγού  εξέφρασαν αυτό που ένιωθαν εκείνη τη στιγμή! Έτσι εκτός από το χειροκρότημα καρδισαν και τον σεβασμό όλης της χώρας! Πολλές φορές μιλάμε  για τους σπουδαίους σταρ του παρελθόντος σε κάθε άθλημα, με το πόλο να μην είναι εξαίρεση! Το ζήτημα είναι πως αυτό που δεν πέτυχαν πολλοί αθλητές που ίσως να ήταν και καλύτεροι  από την τωρινή φουρνιά, το κατάφεραν αυτά τα παλικάρια γιατί εκτός από σπουδαίοι παίκτες ξέρουν πως χρειάζεται να είσαι και εξαιρετικός συμπαίκτης για να μπορέσεις να φτάσεις μακριά!

Και πάλι θα τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ! Γιατί αυτό που αφήνουν παρακαταθήκη και κληρονομιά για την ελληνική υδατοσφαίριση είναι βαρύ και σπουδαίο!

ethniki_polo_1.jpg

Άλκης Τσαβδαράς: Η European Super League διαλύθηκε ή απλά πήρε αναβολή;

Έτριξε συθέμελα το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα τον περασμένο Απρίλιο. Η UEFA ετοίμαζε τις προτάσεις για την αναβάθμιση του Champions League από τη σεζόν 2024-25 και μετέπειτα, αλλά ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ έριξε τη βόμβα. Ανακοίνωσε την ίδρυση της European Super League, υπογεγραμμένη από 12 κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, με προοπτική να φτάσουν τις 20 και να προσφέρουν ατελείωτα χρήματα στις συμμετέχουσες ομάδες. Πέρεθ, Ανιέλι και Σία υπόσχονταν κάθε εβδομάδα ντέρμπι στο υψηλότερο επίπεδο.

Τρεις ημέρες αργότερα η λαϊκή κατακραυγή, κορυφαίοι σύλλογοι που δεν αποδέχτηκαν την πρόταση (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν) και οι απειλές της UEFΑ δια μέσου Αλεξάντερ Τσέφεριν έριξαν στο καναβάτσο τη συγκεκριμένη επαναστατική κίνηση. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τόνισε ότι: «δεν είναι άθλημα αν η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη». Οι Ισπανοί υποστηρίζουν ότι το όνειρο της ESL δεν έσβησε. Μία ρηξικέλευθη πρόταση η οποία προκάλεσε έντονες -αρνητικές- αντιδράσεις από τον ποδοσφαιρικό χώρο. Άλλοι αρέσκονται σε εβδομαδιαίες σούπερ μάχες των καλύτερων συλλόγων της Ευρώπης. Απομένει να δούμε αν το πραξικόπημα ήταν... αναγνωριστικό ή αν περάστηκε όντως οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

389343c1-d31a-c72d-71b1-f7c99a04d4c4-EuroSuperLeagueLogo1.jpg

Στέφανος Αβραμίδης: Η επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες στο τελικό του Champions League

Προφανώς και είναι πολλές οι στιγμές που ξεχώρισαν μέσα στο 2021, σε ότι με αφορά δεν μπορώ παρά, κοιτάζοντας πίσω, να σταματήσω στην 29η Μαΐου! Ήταν η μέρα που η Τσέλσι αντιμετώπισε, κέρδισε με σκορ 1-0 αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του UEFA CHAMPIONS LEAGUE στο "Ντραγκάο"! Ήταν η μέρα που το ποδόσφαιρο πέτυχε, μετά από ταλαιπωρία, εσωστρέφεια και...αποστείρωση περίπου 15 μηνών, την πρώτη του μεγάλη νίκη την περίοδο της πανδημίας! Κι αυτό επειδή ήταν η μέρα που οι φίλαθλοι επέστρεψαν, σε ικανούς αριθμούς, στις εξέδρες και έβαλαν με τη φωνή τους, το πάθος τους, την αγάπη τους για τις ομάδες αλλά και για το ίδιο το σπορ όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους! Είχα την τύχη να το ζήσω παρέα με το Χρήστο Σωτηρακόπουλο, βρεθήκαμε στο Πόρτο για την COSMOTE TV, το αισθανόσουν στην ατμόσφαιρα, εκείνη τη μέρα το ποδόσφαιρο πήρε μια βαθιά ανάσα κι εμείς...αναπνεύσαμε ποδόσφαιρο!

eb8cc99027f04e048610993794d78047.jpeg

Γιάννης Ψαράκης: Ένα παραμύθι με happy end

Σαν τώρα τον θυμάμαι οκτώ χρόνια πριν να χωράει με τα βίας στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου. Μπροστά ο μεγάλος αδερφός Θανάσης με τον “μικρό” να τον κοιτάει στα μάτια και τα χείλια πριν πει οτιδήποτε. Να ζητάει τη γνώμη, σχεδόν την άδειά του για να μιλήσει πηγαίνοντας τους από τα Σεπόλια στα στούντιο του ΑΝΤ-1 για μία εκπομπή κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ του 2013. Μόλις είχε γίνει ντραφτ αλλά λίγοι, ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν τα μελλούμενα. Ούτε καν ο ίδιος. Οκτώ χρόνια μετά ξανά ένα αυτοκίνητο. Μία τζιπάρα τρεις φορές σαν το δικό μου και αυτοί όχι μέσα, αλλά έξω, όρθιοι με τις κούπες στα χέρια. Του πρωταθλητή του ΝΒΑ και του MVP των τελικών ο “μικρός”. Το γράφω και χαμογελάω γιατί ούτε σαν παραμύθι με το καλύτερο happy end θα μπορούσε να συλληφθεί από έναν επίδοξο συγγραφέα. Γιάννη Αντετοκούμπο, το 2021 ήταν και θα μείνει για πάντα η χρονιά σου.

giannis4.jpg

Δημήτρης Σπηλιόπουλος: Γίνε σαν τον Σίμον Κιάερ

Όταν ο Αλμπέρ Καμύ έλεγε πως “Όλα όσα ξέρω με σιγουριά περί ηθικής και υποχρεώσεων, τα οφείλω στο ποδόσφαιρο” πιθανότατα δεν μπορούσε καν να φανταστεί πως ένας ποδοσφαιριστής θα  έδινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τόσα πολλά μαθήματα μαθήματα ζωής, όσα ο Σίμον Κιάερ από την στιγμή που είδε τον συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα της Δανίας, Κρίστιαν Έρικσεν να σωριάζεται στο έδαφος. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Ιουνίου 2021. Το Πάρκεν της Κοπεγχάγης είχε βάλει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί το πρώτο ματς της Δανίας στο Euro 2020 με αντίπαλο την Φινλανδία. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο σταρ των γηπεδούχων, Κρίστιαν Έρικσεν σωριάζεται στο έδαφος έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή. Το σοκ είναι τεράστιο.

Ο αρχηγός των Δανών, Σίμον Κιάερ αντιλαμβάνεται πρώτος από όλους τι συμβαίνει και τρέχει πάνω από τον συμπαίκτη του. Αμέσως φωνάζει τους γιατρούς που σπεύδουν στο σημείο. Στιγμές μετά ζητάει από τους συμπαίκτες του να σχηματίσουν μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω τις προσπάθειες των γιατρών να επαναφέρουν στην ζωή τον Έρικσεν, προστατεύοντας τον ίδιο και τους δικούς του ανθρώπους από φλας, κάμερες και σοκαριστικά στιγμιότυπα. Και ενώ όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, εντοπίζει την γυναίκα του Έρικσεν και μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών τους  η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει το σημείο, την παίρνει μια αγκαλιά, της εξηγεί τι συμβαίνει και προσπαθεί να την ηρεμήσει. Ο Καμύ έλεγε, επίσης, πως “Το ποδόσφαιρο σου επιτρέπει καλύτερα από κάθε τι άλλο να καταλάβεις τον χαρακτήρα των ανθρώπων”, και από εκείνο το βράδυ στο Πάρκεν και για πάντα ο Σίμον Κιάερ θα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου.

kjaer_1.jpg

Ξανθίππη Δασκαλάκη: Ο αθλητισμός μας θύμισε τι είναι αγάπη και αλληλεγγύη

Όταν θέλουμε μπορούμε. Όταν μπορούμε οφείλουμε. Ως όφελος είδαν λοιπόν την επαγρύπνηση του κόσμου από την κοινωνική αδικία το 2021, αθλητές και ομάδες. Όφελος γιατί η φωνή του καθενός αλλά και όλων μαζί συνολικά, αποτελεί ένα κρυφό όπλο στην σύγχρονη κοινωνία. Τα γεγονότα στα οποία γίναμε μάρτυρες φέτος, ανήκουν σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας αφού κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί μέχρι πού είναι ικανός να φτάσει ένας… άνθρωπος. Οι προσπάθειες, ωστόσο, του ελληνικού αθλητισμού να ευαισθητοποιήσει για τα κοινωνικά αυτά εγκλήματα, και εν γένει προβληματισμούς, ήταν

κάτι παραπάνω από υπεράνθρωπες. Και ποίκιλαν. Από τις μάσκες της Νίκης Αλεξανδρούπολης, στη «συγγνώμη» του Μάκη Γιαννίκογλου προς τις αδικοχαμένες ψυχές και τον κοινωνικό και καθημερινό μαραθώνιο του ΟΦΗ. Μόνη ευχή για το νέο έτος, να πραγματοποιηθούν περισσότερες παρεμφερείς δράσεις και κανένα τραγικό περιστατικό. Να γίνονται μόνο και μόνο για να μας θυμίζουν τι πραγματικά εστί αγάπη και αλληλεγγύη!

Φάνης Τσοκανάς: Τα δάκρυα του Μέσι, για το «χαμόγελο» της Αργεντινής

Περίπου τρεις δεκαετίες. Για την ακρίβεια, 28 ολόκληρα χρόνια. Όταν λέγεσαι Αργεντινή και φέρεις μία τόσο βαριά ιστορία μέσω της φανέλας σου, λογίζονται ως αιώνας. Η περιπλάνηση για τη «Γη της Επαγγελίας» τελείωσε, με τον τρόπο που αναμενόταν: με το περιβραχιόνιο στο χέρι ενός Μεσσία, τον οποίο έδειχναν όλες οι «προφητείες» ως τον εκλεκτό για να φέρει εις πέρας την αποστολή. Από το Copa America του 1993, έως αυτό του 2021, μεσολάβησαν πολλές προσπάθειες, που απείχαν πολύ ή ελάχιστα από την πηγή και το «νερό» της. Όλες συμπτύχθηκαν σε μία εικόνα, κάνοντας το γνωστό κλισέ «μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις» να μοιάζει λίγο για να αποδώσει όσα συνέβησαν εκείνη τη στιγμή.

Σφύριγμα της λήξης. Ο Λιονέλ Μέσι νικά τους «δαίμονές» του, εξιλεώνεται, πέφτει στα γόνατα, δακρύζει, για να «χαμογελάσει» και πάλι η Αργεντινή. Όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ της 11ης Ιουλίου, του τα ξεπλήρωσε το 2021, λίγο πριν ρίξει... αυλαία. Ναι, η έβδομη φορά που ήρθε η Χρυσή Μπάλα στα χέρια του Αργεντινού, ήταν η επιβράβευση όσων έκανε καθ' όλο το ημερολογιακό έτος και κυρίως κατά τη διάρκεια του Copa America. Αλλά η λύτρωση της κατάκτησης ενός τροπαίου με το εθνόσημο και τα δεσμά που έσπασαν εκείνο το βράδυ, δεν μπορούν να αντικατοπτριστούν σε κανέναν φόρο τιμής.

messi_copa_america_1.jpg

Νότης Χάλαρης: Το EURO 2020 απέδειξε πως… La Vita è Bella

«Η ζωή είναι ωραία» σημαίνει το παραπάνω ρητό. Οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν συχνά αλλά στο EURO 2020 ήταν η κατάλληλη στιγμή να το τονίσουν. Για πρώτη φορά στον θεσμό, η διοργάνωση διεξήχθη ένα χρόνο μετά τον προγραμματισμένο και παρότι είχαμε 2021, το λόγκο παρέμεινε ίδιο, δηλαδή 2020. Με 60 χρόνια να έχουν συμπληρωθεί και τα παιχνίδια να διεξάγονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, η Ιταλία κατάφερε να γράψει ιστορία. Τι και αν δεν είχε καταφέρει να πάρει καν μέρος στα τελικά του Μουντιάλ του 2018;

Οι «ατζούρι» του Ρομπέρτο Μαντσίνι κράτησαν ένα εξωφρενικό σερί 34 αήττητων αγώνων, φτάνοντας μέχρι και τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης. Με το παιχνίδι να διεξάγεται στην έδρα των Άγγλων, η παρθενική κατάκτηση EURO των «λιονταριών», βάραινε ακόμα περισσότερο τα πόδια των Ιταλών. Το γκολ στο 2’ από τον Σο, έκανε το ματς ασφυκτικά πιεστικό. Όμως η ψυχή των Ιταλών δεν πεθαίνει. Έτσι έχουν μάθει. Μπονούτσι και 1-1. Το ματς πάει στο πέναλτι και ο Τζίτζι Ντοναρούμα μετατρέπεται στον συνονόματό του Μπουφόν. Τρία χαμένα πέναλτι και η Ιταλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 53 χρόνια.

AP21192807880711.jpg.webp

Βασιλική Καραμούζα: Ο Πάου Γκασόλ έφυγε όπως επιθυμούσε

«Ήθελα να σταματήσω παίζοντας, όχι με πατερίτσες και με χειρουργικές επεμβάσεις...Τίποτα δεν είναι σημαντικό στη ζωή αν δεν είσαι μέλος μιας ομάδας...Υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν ότι ήταν δύσκολο να παίξω ξανά στα 39, αλλά είμαι άνθρωπος των προκλήσεων και ένιωσα να αγωνίζομαι λίγο για το απίθανο...Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το παρόν, τη κάθε στιγμή με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτό θα κάνω από τώρα και στο εξής». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο θρύλος Πάου Γκασόλ έριξε τίτλους τέλους στην τεράστια καριέρα του στις 5 Οκτωβρίου του 2021, βρισκόμενος ανάμεσα σε πρώην συμπαίκτες, συγγενείς και φίλους Λυγίζοντας και κερδίζοντας για μια τελευταία φορά το χειροκρότημα και τα εύσημα της μπασκετικής κοινότητας, τόσο στη Γηραιά Ήπειρο, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν γινόταν διαφορετικά άλλωστε μετά από 1.226 συμμετοχές και δύο πρωταθλήματα στο NBA. Μετά από τρία πρωταθλήματα στην ACB. Μετά από 11 (!) μετάλλια με την Εθνική Ισπανίας σε Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια και Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο. Gracias por todo Pau!

pau-gasol-retirement_1_1.jpg

Θοδωρής Καρβουνιάρης: Το τέλος του Μέσι από την Μπαρτσελόνα ήταν «γροθιά» στο συναίσθημα

Έφυγε μία χρονιά που για όλους μας ήταν ιδιαίτερη. Όσα γίνονται με τον κορονοϊό επισκιάζουν τα πάντα. Ευτυχώς στη ζωή που υπάρχει ο αθλητισμός και κάπως ξεφεύγουμε… Σημαντικά γεγονότα, ικανά να σε κάνουν να τα θυμάσαι μία ζωή, στην ΑΕΚ δεν είχαμε μέσα στο ’21. Υπήρχε όμως ένα γεγονός που στιγμάτισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και το οποίο έβαλε τέλος στον όποιο ρομαντισμό είχε απομείνει στο ποδόσφαιρο. Ο Μέσι φεύγει από την Μπαρτσελόνα και μετακομίζει στην Παρί. Δεν έφταιγε και δεν ήθελε ο ίδιος ο Μέσι αυτή τη μεταγραφή. Έγινε όμως… Εδώ και χρόνια πολλά, βιώνουμε την περίοδο του επαγγελματισμού, με τους παίκτες να μένουν 2-3 χρόνια στις ομάδες τους και μετά να φεύγουν. Ο Μέσι φόρεσε την ίδια φανέλα από πιτσιρίκι μέχρι το καλοκαίρι. Σπανίζουν πλέον τέτοιες ιστορίες κι όταν δυστυχώς τελειώνουν, καταρρέει και ο ρομαντισμός.

Κώστας Ψάρρας: Το προσπέρασμα τίτλου του Φερστάπεν στον Χάμιλτον

Το φινάλε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 θα μνημονεύεται για χρόνια αν και υπάρχει η… σκιά των αποφάσεων του Μάικλ Μάσι. Στα 71 χρόνια του σπορ δεν έχουμε ξαναζήσει μονομαχία των δύο διεκδικητών του τίτλου μέχρι την τελευταία στροφή και δεν χωρά αμφιβολία ότι το προσπέρασμα του Φερστάπεν στον Χάμιλτον 4 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό είναι η στιγμή της χρονιάς. Ο πιλότος της Red Bull έγινε ο πρώτος Ολλανδός πρωταθλητής στην ιστορία και εκθρόνισε τον απόλυτο κυρίαρχο των τελευταίων χρόνων, Λιούις Χάμιλτον.

verstappen_1_1.jpg

Δημήτρης Μανάκος: Η ημέρα που ο Σαλάχ «διέλυσε» ένα ολόκληρο… Όλντ Τράφορντ και «έσπασε» κάθε ρεκόρ!

Μπορεί στα «χαρτιά» να θεωρούνταν ντέρμπι, όμως το παρελθόν είναι… παρελθόν και η Λίβερπουλ στις 24 Οκτωβρίου, μετέβη στο Όλντ Τράφορντ, σαν να έρχεται από το μέλλον! Άνοιξε από νωρίς το σκορ με τον Κεϊτά, έβαλε δύσκολα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το 2-0 του Ζότα, αλλά ουδείς μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια. Εκεί που ο Μοχάμεντ Σαλάχ σκόραρε δις, πριν από την λήξη του πρώτου ημιχρόνου και έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια με το 4-0 υπέρ των «κόκκινων», στην πιο «βαριά» ήττα των γηπεδούχων στην ανάπαυλα, στην ιστορία τους στην Premier League. Ωστόσο, το πάρτι συνεχίστηκε και για την ακρίβεια σταμάτησε όταν το αποφάσισε ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος πιθανώς μετέφερε στους ποδοσφαιριστές του να αφήσουν το πόδι από το γκάζι.

Πόσο μάλλον από την στιγμή που ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε σημειώσει χατ-τρικ πριν από την συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη που βάζει τρία γκολ στο Όλντ Τράφορντ μετά από 18 χρόνια. Ταυτόχρονα ο Σαλάχ αποτέλεσε τον δεύτερο ποδοσφαιριστή σε ολόκληρη την ιστορία της Λίβερπουλ που βρίσκει δίχτυα στα πρώτα πέντε εκτός έδρας ματς της ομάδας του, μετά το 1901-02, ενώ έφτασε και τα 10 συνεχόμενα ματς με γκολ, πράγμα που δεν είχε επαναληφθεί ποτέ. Δεν επρόκειτο λοιπόν απλώς για ένα ταπεινωτικό βράδυ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Επρόκειτο για την ημέρα που ο Σαλάχ ξεπέρασε τα… όρια, «έσπασε» τα κοντέρ και υπέγραψε την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη ομάδας, στις μεταξύ τους αναμετρήσεις!

dedac167282a4f66ae8e29311834a436.jpeg

Ευτυχία Γιαπουτζή: Η στιγμή που συγκλόνισε το καλοκαίρι μας

12 Ιουνίου 2021

1η αγωνιστική του Euro 2020 ανάμεσα στη Δανία και τη Φινλανδία...

Όλα τα άλλα μοιάζουν ιστορία καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία, ο συγκεκριμένος αγώνας θα μείνει χαραγμένος στις μνήμες όλων μας. Λίγο πριν το φινάλε του 1ου ημιχρόνου ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους. Τα δευτερόλεπτα κυλούσαν δραματικά για όσους βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο, στις εξέδρες, στον καναπέ του σπιτιού τους, σε κάποιο μπαρ και έβλεπαν την αναμέτρηση. Στην πραγματικότητα εκείνη τη στιγμή χωρίς να το γνωρίζουμε βλέπαμε έναν άνθρωπο να φεύγει από τη ζωή και να επιστρέφει. Να αφήνει την πνοή του και να την ξανά βρίσκει και αυτό χάρις κυρίως σ’ έναν “άνθρωπο”, τον αρχηγό της Εθνικής Δανίας που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ήρωας και όχι άδικα.

Ο Σίμον Κιάερ ήταν εκεί για να σώσει με μια κίνηση τον Έρικσεν, ήταν εκεί για να χτίσει ένα τείχος προστασίας γύρω του χρησιμοποιώντας τους συμπαίκτες του προκειμένου να απομακρύνουν την ανθρωποφαγία του Τύπου και να δώσουν χώρο στους γιατρούς να τον σώσουν. Ήταν εκεί για να συμπαρασταθεί στη σύντροφο του Κρίστιαν, Σαμπρίνα, να την στηρίξει όσο έβλεπε τον άνθρωπο της να παλεύει για τη ζωή του. Ναι οι σούπερ ήρωες δεν χρειάζονται υπερδυνάμεις και μπέρτες. Είναι ανάμεσα μας, προχωράνε στον δρόμο, μένουν στο απέναντι διαμέρισμα, μας δίνουν τον καφέ μας το πρωί, ή απλά φοράνε δύο ποδοσφαιρικά παπούτσια, ένα περιβραχιόνιο και έχουν τη δύναμή μέσα από τα πιο απλά πράγματα να κάνουν τα πιο σημαντικά! Γιατί εκείνο το βράδυ ο Σίμον Κιάερ απέκτησε το μεγαλύτερο παράσημο και θα μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου για κάτι πολύ περισσότερο από τις αθλητικές του ικανότητες...

eriksen-denmark-euro.jpg

Δημήτρης Φεραδούρος: Το τεράστιο brand, δεν θα σε κρατάει για πάντα ψηλά

Μπορεί ο Παναθηναϊκός την περασμένη δεκαετία να σάρωσε πάμπολλες κούπες και να ήταν ο «φόβος και ο τρόμος» των ευρωπαϊκών παρκέ, αλλά τι από αυτά έχουν σημασία σήμερα;
Το σύστημα έσοδα-έξοδα σαφώς και δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το είδαμε πέρσι στην προσπάθεια του Γιώργου Βόβορα, ο οποίος απομακρύνθηκε πρόωρα από τον πράσινο πάγκο, το βλέπουμε και φέτος με τον Δημήτρη Πρίφτη!
Σίγουρα η απουσία των φιλάθλων από τις κερκίδες, είχε και αντίκρισμα στο πορτοφόλι της «πράσινης» ΚΑΕ.

Ο Παναθηναϊκός περνάει αν οχι τη χειρότερη, μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μια ολόκληρη χρονιά (2021) το «τριφύλλι» δεν βρήκε νίκη εκτός Ελλάδας, μετρώντας 17 σερί ήττες για την χρονιά 2021 και 19 σερί ήττες εκτός Ελλάδας στην Ευρωλίγκα!
Σίγουρα οι διοικητικοί σεισμοί που βίωσε ο «εξάστερος», ήταν σοκ για το σύλλογο, αλλά θα πρέπει να ανακάμψει, γιατί το τεράστιο brand δεν θα τον κρατάει για πάντα ψηλά και πρέπει να... σηκώσει κεφάλι!
Θα καταφέρει το 2022 να μην γίνει ή χειρότερη χρονιά του μπασκετικού Παναθηναϊκού;
3329947_214721.jpg

Φοίβος Πεφάνης: Από το πουθενά... στη κορυφή της Ευρώπης

Η κατάκτηση του UEFA Champions League της Τσέλσι είναι σίγουρα μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στο κόσμο του ποδοσφαίρου για το 2021. Ο τρόπος επίτευξης αυτού του στόχου είναι πραγματικά απίθανος, μιας και μιλάμε για μία ομάδα που μόλις τέσσερις μήνες πριν τον τελικό δεν βρισκόταν ούτε καν σε συζήτηση για τη κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης . Όμως, μία αλλαγή προπονητή, η άφιξη του Τόμας Τούχελ που αντικατέστησε έναν θρύλο της ομάδας, τον Φρανκ Λάμπαρντ, ήταν αρκετή για να «προχωρήσει» στην κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου Champions League στην ιστορία της! Με κύρια βοήθεια την προσήλωση των ίδιων των ποδοσφαιριστών στο στόχο, αποκλείοντας πολύ δυνατές ομάδες σαν την Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης και στον τελικό την Μάντσεστερ Σίτι, μία νέα ομάδα με «τρομακτικό» μέλλον κατάφερε να «ράψει» το δεύτερο αστεράκι πάνω από το σήμα της!

newFile.jpg.webp

Θοδωρής Βασίλης: Ο Γιάννης πρωταθλητής και μια χώρα ευγνωμονούσα

21 Ιουλίου 2021. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρωταθλητής κι MVP του ΝΒΑ. Ο Γιάννης που γεννήθηκε στα Σεπόλια και έχει καταγωγή από την Νιγηρία. Ο Γιάννης που γεννήθηκε εδώ, που μεγάλωσε εδώ, που πήγε σχολείο εδώ, που έμαθε μπάσκετ εδώ. Για να φθάσει εκεί που δεν είχε ονειρευτεί κανένας Έλληνας. Ο Γιάννης που ήταν κυνηγημένος για το χρώμα του δέρματος και την καταγωγή του, έφτασε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και στην κορυφή του κόσμου. Ο πρωταθλητής Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας, πολιτισμού και ανθρωπιάς σε όλους εκείνους που φτιάχνουν νόμους ανθρωποφοβικούς. Αυτή η επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι μία δικαίωση για κάθε αδικημένο που γεννήθηκε, μεγάλωσε, πήγε ή πηγαίνει σχολείο εδώ, και μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα για τον τόπο που γεννήθηκε αλλά κάποιοι, επιλέγουν να τον τιμωρήσουν επειδή ακριβώς γεννήθηκε εδώ και του αρνούνται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Κι εμείς τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε γιατί μας έδειξε πως υπάρχει και αυτή η Ελλάδα, αυτή που θέλουμε και ονειρευόμαστε.

anteto_1.jpg

Κυριάκος Δημητρόπουλος: Η… ανύψωση της ελληνικής υδατοσφαίρισης!

Το 2021 αποτέλεσε μια μαγική χρονιά για το ελληνικό πόλο, αφού οι αθλητές μας πέτυχαν σπουδαίες επιτυχίες στο υψηλότερο επίπεδο. Αρχικά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, την στιγμή που η εθνική ομάδα των Νεανίδων κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σίμπενικ. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε και την τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού στις Γυναίκες. Οι «ερυθρόλευκες» αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης, κερδίζοντας με 7-6 την Ντουναϊσβάρος στη Βουδαπέστη και πρόσφατα… υπερπρωταθλήτριες με το 14-11 επί της Κίνεφ Κίρισι. Αν μη τι άλλο, όλες αυτές οι μεγάλες επιτυχίες φανερώνουν ότι η νέα γενιά του ελληνικού γυναικείου πόλο διαθέτει το ταλέντο ώστε η ελληνική υδατοσφαίριση να… βαδίσει και στο μέλλον στον δρόμο των επιτυχιών.

Greece-Water-Polo-credit-Hellenic-Olympic-Committee-Twitter.jpeg

Αλέξανδρος Καρατσενίδης: Η δύναμη του Στέλιου είναι ο ρομαντισμός του ποδοσφαίρου

Η στιγμή που μου μένει χαραγμένη από το χώρο του αθλητισμού για το 2021 είναι η είσοδος του Στέλιου Σεραφείδη στο ταρτάν του ΟΑΚΑ στις 22 Σεπτέμβρη για τον αγώνα της ΑΕΚ απέναντι στη Λαμία. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, αλλά η δύναμη της θέλησης να βρεθεί κοντά στην αγαπημένη του ομάδα «ανάγκασε» τους γιατρούς να του δώσουν εξιτήριο. Το 2021 φεύγει με την ευχή όλων μας, η επιθυμία του Στελάρα να βρεθεί στα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ, να γίνει πραγματικότητα το νέο έτος. Το φίλαθλο κοινό στέλνει όλη τη θετική ενέργεια στον Στέλιο Σεραφείδη για να βγει νικητής στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του.

Έκτορας Σταυρόπουλος: Βασίλης Σπανούλης: Το αντίο ενός μύθου… 

Για πολλούς η ζωή είναι στιγμές. Αυτές είναι που μένουν ανεξίτηλες στο χρόνο, δημιουργούν αναμνήσεις, συναισθήματα και πολλές φορές σε καθορίζουν. Μία από τις πιο δυνατές στιγμές του 2021 ήταν το αντίο του Βασίλη Σπανούλη στο αγαπημένο του μπάσκετ… Μοιάζει σαν ψέμα, σαν ένα όνειρο κακό, αλλά ο «Kill Bill» εδώ και αρκετούς μήνες έχει κρεμάσει οριστικά τα μπασκετικά του παπούτσια. Ο χρόνος είναι αμείλικτος, ακόμα και για τους θρύλους. Γιατί τέτοιος ήταν ο Λαρισαίος γκαρντ, που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τελείωσε την καριέρα του ως ο κορυφαίος σκόρερ και ο κορυφαίος πασέρ στα χρονικά της Euroleague. Η μόνη κορυφή που… για λίγο δεν πρόλαβε να πατήσει, είναι αυτή του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς σταμάτησε 33 πόντους πίσω από τον «Θεό» Νίκο Γκάλη. Όμως ο Βασίλης ήθελε να πει το αντίο του με το κεφάλι ψηλά. Η τελευταία εικόνα που θα έμενε από αυτόν να μην έχει προλάβει να ξεθωριάσει. Όταν θα ακούν το όνομά του, να έχουν τη θύμηση ενός παιδιού που ονειρεύτηκε να παίξει μπάσκετ…


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0