Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ 2022: Το Παγκόσμιο Κυπελλο των... Αφρικανών!

Μουντιάλ 2022: Το Παγκόσμιο Κυπελλο των... Αφρικανών!

Η ώρα που η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση και επιρροή των Αφρικανών στο κορυφαίο ευρωπαϊκό «στερέωμα» θα αποτυπωνόταν και σε εθνικό επίπεδο, έφτασε. Το Μουντιάλ του 2022, έως τώρα, είναι η διοργάνωσή τους και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Οι τίτλοι… τέλους της πρώτης φάσης, αυτής των ομίλων, του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται στα γήπεδα του Κατάρ, έπεσαν. Και μπορεί οι περισσότερες συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από τις «κατραπακιές» της Γερμανίας, του Βελγίου και της Δανίας ή αν προτιμάτε των «θρίλερ» του τρίτου, του όγδοου ή πολύ περισσότερο του πέμπτου ομίλου (για ένα δεκάλεπτο έμεναν εκτός τόσο η Γερμανία όσο και η Ισπανία), ωστόσο τις εντυπώσεις τις έχουν… κλέψει χώρες άλλης ηπείρου.

Οι Αφρικανοί έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται πως αυτό είναι το τουρνουά τους και οι αριθμοί, «μιλούν» από μόνοι τους. Όταν μία συνθήκη αλλάζει και διαφοροποιείται τόσο ριζικά, τόσο δραστικά, συνοδεύεται πάντοτε από μία και μόνο ερώτηση. Υπάρχει εξήγηση σε αυτό το φαινόμενο; Φυσικά και υπάρχει. Αρκεί κανείς να κοιτάξει προσεκτικά τα ρόστερ των πέντε ομάδων που έφτασαν στα τελικά του Κατάρ και που αυτοί αγωνίζονται. Ακόμα κι’ αν λείπει ο MVP της διοργάνωσης τους (Copa Africa 2021, Μανέ), οι Αφρικανοί έχουν κάνει… σμπαράλια ό,τι θεωρούσαν επιτυχία μέχρι τώρα. Και τα ίδια τα γεγονότα είναι αυτά που δείχνουν ότι η όποια «ψαλίδα» με τους εκπροσώπους της UEFA και της CONMEBOL, έχει πλέον κλείσει σε μεγάλο βαθμό.

Fiv5r4iWIAA4Crv.jpg

Οι Αφρικανοί έχουν υπερδιπλασιάσει τον μέσο όρο νικών τους σε Μουντιάλ

Πριν καν ξεκινήσει το «κυρίως μενού» και τα πρώτα νοκ-αουτ φανερώσουν τις εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν (οι τίτλοι των φαβορί έχουν πάει… περίπατο σε ένα σημαντικό βαθμό), οι εκπρόσωποι της AFCON που πήραν μέλος στους ομίλους του Μουντιάλ 2022, έχουν πετύχει ιστορικά ήδη επιτεύγματα.

Στο Κατάρ λοιπόν έχουν κατορθώσει να φέρουν περισσότερες νίκες από ότι είχαν στα δύο προηγούμενα Μουντιάλ (2018, 2014) μαζί. Ο αριθμός των 7 τριπόντων και η συγκομιδή των 24 βαθμών αποτελούν φυσικά την κορυφαία επίδοση Αφρικανών, διαχρονικά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι’ όλα αυτά έχοντας ολοκληρωθεί μονάχα το πρώτο σκέλος, εκείνο των ομίλων, με δύο ακόμα να συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, στους «16» κορυφαίους του κόσμου (Σενεγάλη, Μαρόκο).

Η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση ήταν οι 4 νίκες στα γήπεδα της Άπω Ανατολής (2002) με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Σενεγάλης, του αρχηγού τότε Αλιού Σισέ και φυσικά το 2010 στην ίδια τους την ήπειρο και τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Το εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο που έχουν ήδη κατορθώσει οι Αφρικανοί στο Κατάρ, είναι το γεγονός πως κανένα τους αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν έφυγε με… άδεια χέρια. Ακόμα και η Τυνησία, η Γκάνα και το Καμερούν, αποχαιρέτησαν την Αραβική Χερσόνησο έχοντας παλέψει για την πρόκρισή τους στα νοκ-αουτ και με μία νίκη στις «αποσκευές τους». Και τι νίκες μάλιστα απέναντι στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές και την πολυνίκη του θεσμού.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα κατορθώματα των Αφρικανών στο Μουντιάλ του 2022 δεν είναι μικρά. Είναι σημαντικά, είναι ιστορικά και θα μνημονεύονται από τους συμπατριώτες τους και τους ομοεθνείς τους, όποια κι’ αν είναι η κατάληξη για τη Σενεγάλη και το Μαρόκο στους «16». Όλα αυτά βέβαια μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, αν έρθει, που οι 7 νίκες θα φαντάζουν λίγες. Και με την ποσότητα και ποιότητα παραγωγής… αστέρων παγκόσμιας κλάσης που έχουν, διόλου απίθανό δεν είναι να συμβεί.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης